04. 05. 2016 - 10:25
Faruk Hadžibegić za Sport.ba: Još nisam 'svario' ispadanje u...
907
Shares
Faruk Hadžibegić za Sport.ba: Još nisam 'svario' ispadanje u baražu, vrlo sam zabrinut za bh. tim

VALENCIENNES ĆE SIGURNO OPSTATI

Faruk Hadžibegić za Sport.ba: Još nisam 'svario' ispadanje u baražu, vrlo sam zabrinut za bh. tim

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
04. 05. 2016 - 10:25
0
Shares

Proslavljeni bivši bh. igrač, reprezentativac bivše SFRJ, bivši selektor BiH i fudbalski trener, Faruk Hadžibegić, rado se jutros odazvao na naš poziv iz glavnog bh. grada. Iako je imao sastanak s predsjednikom Valenciennesa, te nešto kasnije mu počinje i trening, Hadžibegić je odvojio vrijeme i za Sport.ba.

Još dva kola ostala su do završetka šampionata, a Valenciennes je trenutno iznad zone ispadanja što je i cilj kluba. Kada je bivši fudbaler Sarajeva preuzeo ovaj drugoligaški klub, bili su samo dva boda izvan zone ispadanja. Sitaucija je sada mnogo bolja, trenutno su četiri boda iznad crte.

"Naravno da ćemo opstati", kao iz topa je ispalio bivši bh. selektor, pa nastavio:

"Kada sam preuzimao klub znao sam da će biti veoma teško, ali znao sam koji je put do opstanka i hvala Bogu sve ide u najboljem redu".

faruk-hadzibegic3Valenciennes u narednom kolu gostujete Parizu, koji je fenjeraš. S tim trijumfom sigurno opstaje.

"Ne znam kako će se odvijati meč, ali ja idem na trijumf. Drugi izbor i nemam. Imam još dvije godine ugovora, te ću vjerovatno ostati u ovoj sredini".

Naredna tema je očekivano bila bh. selekcija.

"To je moja država i moja reprezentacija, te naravno da pratim nastupe Zmajeva. Ipak, još uvijek sam pod utiskom razočarenja da nismo otišli na Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Te dvije utakmice s Irskom nisam još 'svario', a pričati o SP-u i Rusiji za mene je totalno deplasirano, čini mi se suviše daleko jer tako funkcionišemo. U suštini, vrlo sam zabrinut", kazao je Hadžibegić.

faruk-hadzibegic1

Nije želio komentarisati rad selektora Mehmeda Baždarevića.

"Mešin rad trebaju komentarisati samo predsjednik i čelnici Saveza. Ja sam samo navijač, koji želi svaki put da pobijedimo. Kad slavimo mi smo dobri, a u suprotnom slučaju to i ne valja. S druge strane, ja sam s Mešom prijatelj i ne bih iznosio svoj sud o njegovom radu", istakao je bivši bh. selektor.

Fudbalski klub Sarajevo također je nezaobilazna tema. Faruka itekako boli što se tim bori za izlazak u Evropu, a ne za šampionsku titulu.

"Sarajevo je moj grad, moj klub, moj život. Sarajevo, pogotovo u današnjim uslovima, uvijek mora biti prvo, a ne da se bori za odlazak u predtakmičenja u Evropi. Ne treba se lagati, mi sami sebe lažemo da igramo u Evropi, a istina je da nijedan naš klub nije igrao tu Evropu osim predtakmičenja. Rođen sam kao navijač Sarajeva, tako ću i umrijeti", poručio je Hadžibegić.

Razočaran je i izjavama tipa da postoji Sarajevo prije Vincenta Tana i ono nakon njegovog dolaska u klub.

"Ako neko to zaista tako dijeli, onda to više nije moj klub", jasan je bivši prvotimac tima s Koševa, koji je s bordo timom bio i prvak Jugoslavije.

U bližoj prošlosti, spominjao se Hadžibegićev povratak na Koševo, prvo kao trenera, a onda i na neku od čelnih funkcija. Ipak, do toga nije došlo...

"Smatram da se stalno manipulisalo s mojim imenom, ali tu nije bilo iskrene želje. Ipak, nema veze, meni je bitno da Sarajevo postoji, funkcioniše i da napreduje. Da bi se neko vratio u neki klub treba ga se i zovnuti, poželjeti, ali ja sam uvijek uz svoje Sarajevo", kazao je Hadžibegić.

Bivši bh. selektor prati i Premijer ligu BiH, te je upoznat sa skoro svim dešavanjima. Zrinjski će po svemu sudeći biti prvak države, a Sloboda je u finišu posustala.

"Pratim naš fudbal i čini mi se da je Sloboda ove sezone igrala najbolji fudbal. Nisam baš siguran ko će biti prvak, vidjećemo", poručio je. 

Bh. kadeti su ostvarili historijski uspjeh - plasman na EURO. Već sutra igramo prvi meč s Austrijom. Grupa je veoma jaka.

"Naša djeca i svi koji rade s njima napravili su odličan posao. Trebaju biti ambiciozni i na Evropskom prvenstvu i ja sam uz njih, tj. imaju moju potpunu podršku", rekao je trener Valenciennesa.

faruk-hadzibegic2

Smatra i da je Leicester potpuno zasluženo postao prvak Engleske.

"Ovo je potpuno zasluženo. U fudbalu osim talenta ako nema mukotrpnog rada nećete ništa ni napraviti. Tako je i Atletico u jednoj progresiji, vrlo pozitivnoj, te im želim da osvoje i naslov prvaka Evrope. Ovakvo osvježenje nam je i trebalo. Smatram da će drugi finalista biti Real, koji je po meni bliži prolasku", zaključio je Hadžibegić razgovor za Sport.ba.
 

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović, Sport.ba

Učitaj još novosti