04. 05. 2016 - 15:40
Bertomeu najavio tužbu: Zašto je Euroliga prihvatljiva, a...
907
Shares
Bertomeu najavio tužbu: Zašto je Euroliga prihvatljiva, a Eurocup nije?

KONFLIKT SE NASTAVLJA

Bertomeu najavio tužbu: Zašto je Euroliga prihvatljiva, a Eurocup nije?

04. 05. 2016 - 15:40
0
Shares

Prvi čovjek Eurolige Jordi Bertomeu rekao je da će se konflikt na relaciji Eurolige i FIBA najvjerovatnije rješavati na sudu i ponovio da bi odluka mogla imati katastrofalne posljedice na cjelokupni košarkaški sistem.

- Cijela stvar će se najvjerovatnije riješiti na sudu, to je posao Evropske komisije. Možemo da izgubimo ili pobijedimo, ali biće katastrofa ako izgubimo, jer to znači da nećemo imati stabilan sistem takmičenja. FIBA se ne pita za sve sama kao što se FIFA pita u fudbalu. Situacija nije dobra jer FIBA želi da uradi ono što smo mi već uradili. Rekao sam im 'uvukli ste nas u haos' - izjavio je Bertomeu, a prenosi košarkaški portal Eurohoops.

Prvi čovjek elitnog takmičenja podsjetio je na kontradiktornost koju je FIBA pokazala time što je igranje u Euroligi prihvatljivo, a u Eurocupu koje organizuje isto tijelo, nije.

- Ponudili su mnogo novca velikim klubovima i oni su ih odbili, a onda je FIBA odlučila da promijeni svoj pristup u sportskim kriterijumima. I ponovo su ih klubovi odbili. Potom su počeli s prijetnjama i upozorenjima. Situacija nije jednostavna. FIBA je imala spor između nacionalnih saveza i timova, a sada imaju sa Euroligom. Ukoliko Real Madrid igra Euroligu, sve je u redu, ali ako Valencia igra Eurocup, oni će kazniti Španiju. Pa da li je onda Euroliga prihvatljiva, a Eurocup koji organizuje isto tijelo nije? 

Bertomeu je bio veoma kritičan na reakcije koje su pokazali nacionalni savezi nakon prijetnji sankcijama.

- Bio sam veoma iznenađen njihovim reakcijama. Savezi preferiraju da gledaju na drugu stranu i da svaljuju pritisak na klubove. Nisu otišli na sudove da se žale, niti su uložili žalbu FIBA. Ako oni to ne urade, mi ćemo sami - zaključio je Bertomeu.

FIBA Evropa jučer je odbila sve prijedloge Evrolige za prevazilaženje problema u evropskoj košarci, pa i dalje ostaju na snazi sankcije klubovima i Savezima koji budu željeli da podrže Eurocup. Na sastanku u Muenchenu, FIBA nije prihvatila definisanje dogovora o saradnji, u kojem obostrano povjerenje ima centralnu ulogu u njegovom sprovođenju.

Učitaj još novosti