04. 05. 2016 - 17:32
Upitan nastavak obnove stadiona Grbavica: "Želimo biti...
907
Shares
Upitan nastavak obnove stadiona Grbavica:

NEDŽAD KOLDŽO

Upitan nastavak obnove stadiona Grbavica: "Želimo biti uključeni u postupak"

04. 05. 2016 - 17:32
0
Shares

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo kazao je danas da ta općina ima volju i dobru namjeru da pomogne u što bržem prevazilaženju problema vezanih za realizaciju projekta rekonstrukcije stadiona Grbavica što je dosad pokazala u više navrata, ali da je trenutni zastoj u njegovoj realizaciji isključivo pravno pitanje.

Važno je da se sve procedure ispoštuju što je moguće prije, da bismo mogli nastaviti voditi postupak koji bi trebalo da dovede do okončanja izdavanje potrebnih dozvola, potom i početka radova. I mi imamo u općinskom budžetu 100.000 KM koje treba da transferišemo za tu svrhu i stalo nam je da to počne što prije, ali onda kad se za to dobiju potrebna ovlaštenja – kazao je na pres-konferenciji Koldžo.

Istaknuo je da je za nastavak realizacije projekta rekonstrukcije stadiona Grbavica neophodan dogovor Fudbalskog kluba “Željezničar” i Sportskog društva “Željezničar”, koji su strane u tom procesu. Stoga ih je pozvao da dogovorom riješe sukobe koji postoji među njima, ali i upozorio da bi im sudsko rješavanje tog pitanja moglo oduzeti mnogo vremena.

Bilo kakvo sudsko rješavanje, što je trenutno realno moguće, oduzet će mnogo vremena. Ako se pokrene upravni spor, predmet preuzima sud i mi nekoliko godina ne možemo ništa raditi. Iz tog razloga, a sa željom da se ovo uradi što je moguće prije, mi smo i sazivali sastanke na kojima je atmosfera bila pozitivna. Međutim, poslije sastanka se pojavi neka druga priča – kazao je.

Nadležne osobe iz Općine Novo Sarajevo pojasnile su danas da je objekt stadiona Grbavica jedna građevinska cjelina i kao takav ima građevinsku parcelu. Pravo vlasništva na taj stadion polaže više subjekata (SD Željezničar i FK Željezničar), a sjeverna tribina ima etažnih vlasnika koji su i upisani u zemljišnu knjigu.

To, kako je naglašeno, obavezuje organe koji izdaju urbanističke i građevinske dozvole da uključe sve subjekte koji polažu pravo na nekoj nekretnini.

Član UO Sportskog društva Željezničar Hidajet Fazlić kaže da je to društvo u više navrata iniciralo sastanke s FK Željezničar, ali da nisu naišli na razumijevanje.

Naš je zahtjev da budemo uključeni u postupak na Grbavici jer smo suvlasnici sjeverne tribine. To nam daje zakonsku osnovu da se možemo uključiti u postupak. Ne želimo dugoročne sporove, želimo to riješiti na obostrano zadovoljstvo, u što kraćem roku – kazao je.

Sastanak sa SD “Željezničar” i FK “Željezničar” inicirao je načelnik Koldžo, a kako je rečeno, nisu prisustvovali predstavnici FK “Željezničar”.

(Fena).

Učitaj još novosti