05. 05. 2016 - 14:45
Josip Pandža za Sport.ba: Ovo je apsolutna senzacija, kao da...
907
Shares
Josip Pandža za Sport.ba: Ovo je apsolutna senzacija, kao da smo i osvojili titulu

TRENER KOŠARKAŠA KAKNJA

Josip Pandža za Sport.ba: Ovo je apsolutna senzacija, kao da smo i osvojili titulu

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
05. 05. 2016 - 14:45
0
Shares

Nakon sinoćnje senzacije i velike pobjede Kaknja nad Igokeom u finalu košarkaškog prvenstva BiH, za Sport.ba je govorio najperspektivniji mladi trener u BiH Josip Pandža.

Strateg koji je navikao samo na senzacije, bilo gdje da radi, i ovog puta oduševio je sportsku javnost u našoj zemlji. Pred njegovim timom sinoć je oružje morala položiti moćna Igoeka, apsolutni favorit za naslov prvaka BiH. Pandža, skroman kao i uvijek, ističe da se puno toga posložilo da dođe do ovakve senzacije.

"Ovo je apsolutna senzacija. Svi koji prate košarku znaju koliko je Igokea budžetom, igračkim kadrom, organizicijom i u svakom drugom pogledu ispred nas. Međutim, u tih 40 minuta momci su djelovali zaista odlično na terenu, uz vrhunsku defanzivnu postavku i publiku koja je bila naš šesti, čak i sedmi igrač. Dobili smo tako neku dodatnu energiju, a uz sve to i malo lošija noć za goste i vjerovatno opuštajući pristup, kao i neigranje njihovog prvog plejmejkera, je išlo na naš mlin", kazao je na početku razgovora za Sport.ba Josip Pandža.

Selektor naših zlatnih kadeta istakao je da ova pobjeda za Kakanj znači isto što i titula.

"Omjer snaga je takav i dalje da je Igokea apsolutni favorit, a sve osim njihovog osvajanja titule bilo bi ravno novoj senzaciji. Igokea je do sada sve protivnike u prvenstvu pobjeđivala s 20 ili više koševa razlike. Sigurno je ko god igra bilo koji sport da se nada pobjedi, a mi ćemo tako pristupiti i tom meču. Da li je to realno vidjet ćemo, samo to što smo produžili finalnu seriju za nas je veliko kao da smo osvojili titulu", rekao je Pandža.

Pred nama je i treći duel, koji je na programu već u subotu na Igokeinom parketu.

"Mi koristimo nešto manji broj košarkaša u rotaciji nego naš rival, te smo dosta istrošeni. Cijelu sezonu smo odigrali u tom tempu srijeda-subota, sinoć je to bila velika potrošnja...Tamo idemo totalno rasterećeno, iskusniji za još jednu utakmicu protiv njih. Ovo će ujedno biti i najteži meč za nas, jer će se oni maksimalno napaliti nakon sinoćnjeg poraza koji im je sigurno teško pao. Niko ovo nije mogao očekivati, ali sve je to novo iskustvo za nas. Idemo minut po minut, pa vidjećemo šta ćemo uraditi. Najvažnije od svega je da mi igramo još jednu utakmicu u Kaknju, jer naša publika zaslužuje da vidi još jednom na djelu toliko jaku Igokeu i tako dobru košarku", smatra Pandža.

josip-pandza-1

Otkrio je i da ima maksimalno korektne odnose sa čelnicima Kaknja.

"Svi ljudi oko kluba bili su maksimalno uz mene, pa i kad je išlo malo lošije. Sjest ćemo na kraju sezone, sagledati šta smo napravili, koji su ciljevi u budućnosti i donijeti odluku o eventualnom nastavku saradnje", zaključio je Josip Pandža.

Briljantni strateg koji je s kadetskom selekcijom pokorio Evropu, uvijek izuzetno skroman, trenersku karijeru započeo je u 23. godini života u HOKK Vitez. Kao mladi trener se istakao tako što je s ovim timom osvojio A1 ligu Herceg Bosne i tako uveo Vitez u košarkašku Premijer ligu BiH.

Nakon toga preuzeo je premijerligaša KK Kakanj, te senzacionalno ove sezone izborio nastup u finalu košarkaškog prvenstva BiH. Josip je trener koji se veže samo za uspjehe, a sve je moglo biti potpuno drugačije da je ostao studirati Informatičke studije. Srećom za sve nas to se nije dogodilo, pa je ljubav prema košarci bila jača.

josip-pandza-selektori

Pandža slovi za najmlađeg trenera u Evropi kojem je pošlo za rukom da osvoji jedno Evropsko prvenstvo u košarci, a bh. javnosti je ostao upamćem po skromnim izjavama nakon ovog velikog uspjeha. Upravo takav je i danas, kada s Kakanjcima ispisuje nove bh. košarkaške stranice...

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti