06. 05. 2016 - 13:00
Novi El Madrileno u finalu Lige prvaka: Šta se promijenilo od...
907
Shares
Novi El Madrileno u finalu Lige prvaka: Šta se promijenilo od maja 2014. godine?

FINALE LIGE PRVAKA

Novi El Madrileno u finalu Lige prvaka: Šta se promijenilo od maja 2014. godine?

Hazim OKANOVIĆ
06. 05. 2016 - 13:00
0
Shares

Real Madrid je osigurao svoje mjesto u finalu Lige prvaka nakon pobjede nad Manchester Cityjem u srijedu navečer.

Donosimo četiri stvari o kojima bi se trebalo razmisliti prije njihovog susreta sa Atleticom na San Siru 28. maja…

Ko je više napredovao od 2014. godine?

Razmislite o rivalstvu iz Madrida nakon historijske sezone 2013/14 . Atletico Madrid je te sezone osvojio titulu, te su od tada neporaženi od Real Madrida u ligi, ali su izgubili u oba evropska susreta sa svojim komšijama – finale 2014. godine u Lisabonu i četvrtfinale u sezoni 2014/15.

Potrebno je naglasiti koliko su blizu ova dva kluba svakog dana. Pitanje je: koje male razlike će se ispostaviti važne, i šta se promijenilo u dvije godine? Atletico i dalje ima Diego Simeonea, ali veoma drugačijim osobljem, is a samo sedam veterana iz sezone 2013/14. Real Madrid je zamijenio jednog od najiskusnijih menadžera u Ligi prvaka, Carlo Ancelottija, za novajliju Zidanea, a važno je spomenuti da sada imaju više zvijezda u klubu.

S obzirom na njihove nedavne performance u oba takmičenja, ovo bi se moglo svesti na neke male razlike. U 2014. godini Atletico nije imao Diego Costu, koji je bio povređen, ali sada imaju Antonie Griezmanna. Real, u međuvremu, ima Cristiano Ronalda, koji je na neki način čak i bolji nego što je bio prije dvije godine.

Ovaj historijski susret je tako jednak da bi se mogao riješiti nečijom srećom.

Može li se Atletico konačno riješiti zlih sila?

Ako mislite da nije fer što je Real opet na putu Atletica ka slavi, koji je inače zakomplikovao njihovu historiju više od bilo kojeg drugog kluba, samo se sjetite da im ovaj susret daje šansu za osvetu.

Ovo bi mogao biti rezultat koji bi zauvijek promijenio budućnost, što je veoma realno s obzirom da je Simeone skoro sve promijenio u klubu. Ovo bi moglo završiti posao. U polufinalu, nakon svega, pobjeodm nad Bayernom su konačno zakopali bolna sjećanja njihovog prvog finala u Evropskom kupu koji se odigrao 1974. godine. Sada, pobjedom nad Realom mogu zakopati duhove 2014. godine.To bi moglo biti više od treće sreće, To bi mogao biti preokret.

simeone

Jedini problem bi bio ako Atletico ponovo izgubi. Svaka kasnija pobjeda u ligi ne bi bila dovoljna. Dalje, postoji problem da je Atletico izmoren zbog njihove teške serije utakmica.

Simeoneov tim je pobijedio trenutne šampione, Barcelonu, vjerovatno sljedeći najbolji tim na svijetu, Bayern, i sada pred sobom imaju gradskog rivala.

Previše toga je potrebno da bi se stalno igralo na ovako visokom nivou, i to bi moglo uticati na njih. Atletico, u drugu ruku, ima prednost menadžera koji daje više psihičke podrške od bilo kojeg drugog menadžera. Simeone može spržiti sva loša sjećanja iz prošlosti i podpaliti ih kako bi stvorio bolju budućnost.

Može li Zidane napraviti magiju u najvećim utakmicama?

Iako je Simeone postao jedan od najistaknutijih ličnosti Lige prvaka, to nije slučaj sa njegovim rivalom Zidaneom – barem od kako je Zidane postao trener.

Nakon što je igrao u utakmici protiv Bayer Leverkusena, kada je i postigao odlični volej, Francuz je postao 14. ličnost koja se takmiči u Ligi prvaka i kao igrač i kao trener.

Neki tvrde da su njegovi uspijesi kao igrača uticali na njegove menadžerske kvalitete. Izvori sa Bernabeua kažu da čak i najveće zvijezde dobro reaguju na Zidaneove zadatke zbog njegovih ostvarenja, a on naravno ima karizmu za to.

zidane

Ovo znači da je prošao prvi izazov – dobio je pažnju tima – sa kojim je njegov prethodnik, Rafael Benitez, imao velikih problema.

Dokaz za to su i nedavni rezultati Reala. Jedna stvar je dovesti tim u liniju. Mada, prelazak tima preko linije zahtjeva veće menadžerske kvalitete. Iako je Zidane dosta toga dobro uradio, nije bio u dovoljno utakmice da se pravilno ocijeni. Roberto Di Matteo je osvojio takmičenje sa Chelseajem 2012. godine, te nakon toga nije nikako napredovao.

Tu je i neoboriva činjenica da je Realov put ka finalu – Roma, Wolfsburg i Manhcester City – bio dosta lakši od Atleticovog. Da li će im to dati lažni osjećaj sigurnosti tokom Zidaneovog velikog testa, ili da li će to dodati povjerenje koje je on povratio?

Šta će presuditi: zvijezde ili smirenost?

Iako su Real i Atletico bliski kada se radi o geografiji i kvalitetu, ne mogu biti više različiti kada se radi o timskom profile i karakteru.

Simeone je postepeno izgradio tim na strogoj odbrani, gdje su igrači skoro postali izmjenjivi i gdje je svaki napadač slavu zaradio maksimalnim radom i efikasnošću.

Zidane, na drugoj strani, je vođa kolekcije skupih igrača kod kojih on treba da podstakne njihovu briljantnost. To znači da je Atletico proveo više elitnih utakmica u defanzivi, u nadi da će doći u priliku za neki brz kontra napad, dok se Real nada da protivnike pobijedi individualnim trenucima kvaliteta.

Jedan način je jako težak i zahtjevan, dok je drugi skup i otvoren. To je jedna od najboljih odbrana protiv jednog od najboljih napada. To je utakmica tima koji je zvijezda i tima koji je pun zvijezda.

Učitaj još novosti