09. 05. 2016 - 21:59
Glavna prijetnja za Bayern i Dortmund: RB Leipzig ima ogromne...
907
Shares
Glavna prijetnja za Bayern i Dortmund: RB Leipzig ima ogromne ambicije

TEK UŠLI, ALI PUCAJU VISOKO

Glavna prijetnja za Bayern i Dortmund: RB Leipzig ima ogromne ambicije

Sportske.net
09. 05. 2016 - 21:59
0
Shares

Za samo osam godina postojanja RB Leipzig uspio je doći do najvišeg fudbalskog ranga u Njemačkoj.

Kompanija "Red Bull" je pokrenula inicijativu osnivanja novog kluba i to u Leipzigu, a nakon fuzije sa jednim klubom u petoj ligi krenuli su lagano ka samom vrhu.

Za osam godina postojanja išli su korak po korak, prije dve sezone su upali u Zweitu, a ove godine su konačno izborili plasman u Bundesligu.

Naravno, bili su finansijski najjači u svakoj ligi u kojoj su igrali upravo zbog gore pomenute kompanije koja je odredila veoma visoke ciljeve za ovaj klub.

Dietrich Mateschitz, jedan od vodećih ljudi Red Bulla kao kompanije, tražio je pravo mjesto u Njemačkoj jer je htio uložiti novac u fudbal u ovoj zemlji, a izgleda da je odabrao pravo mjesto. 

Učinio je to 2009. godine, odlučio se za Leipzig koji nije imao veliku prošlost kada se radi o fudbalu.

Rasli su iz godine u godinu, potpisali su i ugovor sa "Centralstadionom" u Leipzigu koji prima 42 hiljade gledalaca po kome će se ovo zdanje zvati "Red Bull Arena" u naredne 24 godine.

Plan je da se napravi veoma mlad i kvalitetan tim, kakav je sada tim RB-a. Trener Ralf Rangnick je tako odbio i Jamieja Vardyja, nije ga želio jer je takva politika kluba, ne dovode se igrači stariji od 23-24 godine.

Imaju nekoliko transfer ciljeva za narednu sezonu, a transfer budžet im je 50 miliona eura. Breel Embolo je glavna meta, momak koji igra za Basel i pred kojim je velika budućnost. Kevin Volland je također meta, a žele i golmana, Timo Horn i Bernd Leno su mete.

Uglavnom, vodit će velike borbe naredne sezone u Bundesligi, a postoje naznake da će postati još jedan "omraženi" tim koji bi mogao zavladati svjetskim fudbalom zahvaljujući velikom novcu koji se ulaže "odjednom".

Učitaj još novosti