12. 05. 2016 - 15:36
Damir Mulaomerović za Sport.ba: Napravit ćemo sjajnu priču,...
907
Shares
Damir Mulaomerović za Sport.ba: Napravit ćemo sjajnu priču, imati ovakve momke u ekipi je privilegija

NOVI SELEKTOR BH. KOŠARKAŠA

Damir Mulaomerović za Sport.ba: Napravit ćemo sjajnu priču, imati ovakve momke u ekipi je privilegija

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
12. 05. 2016 - 15:36
0
Shares

Bosna i Hercegovina jučer je dobila novog selektora košarkaške selekcije, a to je proslavljeno ime Damir Mulaomerović.

Bivši košarkaš Cibone, Fortituda, Efesa, Panathinaikosa i Reala na klupi Zmajeva zamijenit će Duška Ivanovića.

Rođeni pobjednik kao košarkaš, gdje je bio jedan od najboljih evropskih plejmejkera u posljednjih 20 godina, tako je nastavio i u trenerskoj karijeri. Bitno je naglasiti za mlađe naraštaje da je s atinskim "zelenima" 2002. godine osvojio Euroligu.

Tuzlu i Slobodu je podigao na noge, a sjajan posao trenutno obavlja i u Ciboni gdje je u decembru 2015. naslijedio Slavena Rimca. Na poziv iz Sarajeva rado se odazvao, te nam prenio i prve dojmove nakon imenovanja za bh. selektora.

"Presretan sam. Priča oko ovog izbora je možda otišla predaleko, a imenovanje mi predstavlja veliku čast i obavezu. Ovim putem se želim zahvaliti svima koji su vjerovali u mene, koji misle da sam pravi čovjek za ovu funkciju i svima koji su me podržavali. U svakom slučaju ovo će mi biti, kao što već naglasih, čast i obaveza, ali i satisfakcija da s ovom ekipom napravim dobar rezultat", kazao je Mulaomerović na početku razgovora za Sport.ba.

Smatra da s bh. selekcijom može napraviti velike stvari.

"Igrački potencijal koji imamo je odličan, tako da sam ubijeđen da ćemo uz pozitivnu atmosferu i okruženje koje se već stvara napraviti pozitivan rezultat."

damir-mulaomerovic1Zanimalo nas je i kako vidi trenutno stanje u bh. savezu, gdje sadašnji čelnici optužuju bivše za nebrigu i malverzacije.

"Smatram da samo trebamo gledati naprijed. I u razgovoru s novim generalnim sekretarom Dubravkom Barbarićem i Seadom Bukvom sam vidio jednu pozitivnu energiju. Uvjeren sam da ćemo zajedničkim snagama napraviti jednu lijepu priču", poručio je novi bh. selektor.

Ono što brine sve zaljubljenike bh. košarke je sigurno nastup Nihada Đedovića. Selektor će obaviti razgovor i sa sjajnim košarkašem Bayerna.

"Naravno da ću razgovarati s njim, ali i s ostalim košarkašima. Upućen sam u jedan dio dešavanja oko njegovog nastupa, a moram porazgovarati i sa čelnicima Saveza oko toga. Znam da se pokušava taj proceduralni problem riješiti, a radi se o vrlo bitnom igraču koji nam je neophodan. Čim obavim formalnosti, nazvat ću ga i porazgovarati s njim o tome", priznao je Mulaomerović.

Potvrdio nam je da će Jusuf Nurkić nastupiti u kvalifikacijama, a nada se i povratku Mirze Teletovića u najdraži dres.

"U jednom neformalnom razgovoru kojeg smo obavili Mirza je izrazio želju da se vrati. Međutim, više ćemo znati nakon novog razgovora, kada bi dosta stvari trebalo biti jasnije. Radi se o jednom od najboljih bh. košarkaša u historiji i samim tim imati takve momke u ekipi je privilegija", otkrio nam je aktuelni trener Cibone.

Za Sport.ba novi selektor je prokomentarisao i kvalifikacionu grupu u kojoj su pored naše selekcije Rusija i Švedska.

"Rusija se vraća na velika vrata, a ne smijemo podcijeniti ni reprezentaciju Švedske koju predvodi naš Vedran Bosnić koji obavlja sjajan posao. Čekaju nas veoma teški ispiti, ali ja sam uvjeren da uz dobre pripreme i ukoliko nas povrede zaobiđu imamo apsolutno respektabilan tim da se sa svima nosimo. Siguran sam da možemo ostvariti pozitivan rezultat i plasirati se na Eurobasket", optimističan je Mulaomerović.

Selektor nam je otkrio i da nema dileme oko naturalizovanog igrača.

"Razmišljao sam o tome naravno i za sada je to Alex Renfroe. To je momak kojeg lično znam i koji je igrao sa mnom. Radi se o odličnom momku i košarkašu, te ukoliko ne bude nekih problema on će biti taj igrač".

damir-mulaomerovic2Otkrio nam je i da će na spisku sigurno biti najbolji bh. kadet, Džanan Musa.

"Musa igra odlično i on je siguran. Ukoliko se ukaže prilika na određenim pozicijama, ukazat ćemo šansu još nekim našim zlatnim kadetima. Još uvijek je prerano govoriti o tome, a kada napravim spisak više ću moći reći o tome. Moram poručiti i bh. navijačima da ostanu uz Zmajeve i bodre nas, nećemo ih iznevjeriti, a ovo će biti jedna kompaktna ekipa koja će ostavljati srce na terenu", jasan je novi selektor.

Naravno nezaobilazna tema je i Cibona, gdje Mulaomerović obavlja odličan posao.

"Moram priznati da je stvarno tako. Kada sam ih preuzeo situacija je bila dosta teška, nezavidna. Bili su na posljednjoj poziciji ABA lige. Drago mi je da smo ispunili sve što su čelnici mi zacrtali, a za to najveću zaslugu imaju moji igrači koji su sve ispoštovali što sam tražio. Došli smo skupa u situaciju da imamo super priču, koju trebamo završiti play-offom. Zadovoljan sam jer smo izborili drugo mjesto iza Cedevite, koja je apsolutni favorit, a kojoj smo nedavno nanijeli i prvi poraz u Ligi. Moja želja je da upravo s njima odigramo finale i vidimo gdje smo trenutno", zaključio je za Sport.ba Damir Mulaomerović.

Podsjećamo, bivši reprezentativac Hrvatske je jučer imenovan za novog selektora nakon što je sedam članova Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH bilo za, dok je jedan bio uzdržan.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti