25. 05. 2016 - 21:30
Ko će biti novi Leicester? Jedan klub je već sada očiti favorit
907
Shares
Ko će biti novi Leicester? Jedan klub je već sada očiti favorit

KOJI KLUB MI MOGAO PONOVITI PRIČU LEICESTERA

Ko će biti novi Leicester? Jedan klub je već sada očiti favorit

Hazim OKANOVIĆ
25. 05. 2016 - 21:30
0
Shares

Leicester je ove sezone učinio ono što do sada nikome nije pošlo za rukom. Pogledajte ko bi mogao da bude novi Leicester.

Lisice ove sezone slave prvo osvajanje titule Premier lige u svojoj historiji dugoj 132. godine.

Njihov nevjerovatan uspjeh daje nadu ostalim klubovima Premier lige. Ovo su klubovi koji bi mogli du budu iznenađenje sljedeće sezone.

Bournemouth: Leicester je pocijepao knjigu pravila nevjerovatnim osvajanje Premier lige, ali isto tako, na nižem nivou, uradio je Bournemouth. Sa timom koji ima vrlo malo iskustva u velikom takmičenju, Bournemouth je premašio sva očekivanja preživljavanjem prve sezone u Premier ligi. Mnogi igrači koji su pomogli timu u League One u sezoni 2012/13 su i dalje uključeni i nastavljaju sa napredovanjem. U svakoj sezoni kod Eddie Howea završili su na boljem mjestu nego prethodne sezone, pa da li je Evropa liga iznad ovog tima u sezoni 2016/17? Ko zna, ali Howe će sigurno ciljati da bude među prvih 10.

Crystal Palace: Leicester je prošle sezone završio na 14 mjestu. Palace je trenutno na 14 mjestu. Ova sezone Lisice su šampioni Lige prvaka, da li je to možda neki znak? Pardewov tim je možda i bolji od Ranierijevog, a Palaceov šef često vodi svoj tim do serija pobjeda (kao što su uradili na početku sezone 2015/16 kada su godinu završili na petom mjestu), nakon čega dolazi serija poraza. Kada bi Pardew mogao da održi ovu pobjedničku seriju na cijelu sezonu, ko kaže da Orlovi ne mogu biti šampioni?

Everton: Najbolja opklada da bi Everton mogao ponoviti priču Leicestera bi bila vremenska mašina koja bi nas vratila na kraj Roberto Martinezeove prve sezone u klubu. Peto mjesto na tabeli i njihov najveći broj bodova u Premier ligi bila je najbolja platforma da se razbiju okovi koji su držali Plave. Tada je Everton kratko igrao u Ligi prvaka. Imaju kvalitet u srcu tima, ali ljetna poboljšanja su potrebna u mnogim aspektima, kako van terena tako i na terenu, ako Everton hoće da ima šansu da se proslavi u sezoni 2016/17.

everton

Swansea: Da je Swansea igrao u prvoj polovini sezone kao što su u drugoj, borili bi se za evropsku kvalifikaciju, a možda bi mogli da ponove bodove od prošle sezone – prošle sezone su postavili svoj rekord u bodovima u Premier ligi, 56. Jedan od najvećih problema ovog tima su prekidi. 38% golova su primili iz kornera i slobodnih udaraca. Prosjek lige je 23%. Ako to poprave, vjerovatno će naći način kako da i sami iskoriste prekide, Swansea bi mogao da ima neočekivani uspjeh sljedeće sezone. Naravno, odbor treba da postavi pravog menadžera.

Southampton: Ronald Koeman je sve uradio kako bi doveo Southampton u poziciju da opet budu u igri za evropsko mjesto, iako su poznati po odlasku velikih imena.Holandski menadžer prijeti da neće potpisati novi ugovor ako bude prisiljen da proda još neke igrače ovog ljeta, čime je Southamptonu dao incijativu da zadrži igrače poput Fraser Forstera, Victor Wanyama i Sadio Manea, dok ključni defanzivac, Virgil van Dijk, već ima šestogodišnji ugovor. Ako trenutni tim ostane zajedno, i ako Koeman pametno iskoristi svoje znanje tokom prelaznog roka, Southampton može da postane konkurencija ne samo za prva četiri kluba, nego i za titulu.

Stoke: Leicesterov uspieh je donio optimizam navijačima klubova poput Stokea koji im je već dugo vremena nedostajao. Stoke će pokušati da iskoristi ovu pozitivnost sljedeće sezone, ali će prvo trebati da se poprave tokom ljeta kako bi dobili brzinu i mladost u svom timu. Ako to uspiju – i da nađu napadača koji može postići 20 golova u sezoni – onda će imati velike šanse da budu u prvih šest klubova na kraju sezone 2016/17.

stoke

Watford: U prvoj polovini 2015/16 sezone, Watford je izgledao kao da slijedi Leicester. Tim je bio baziran na solidnoj defanzivi i veznom redu, a u Odin Ighalu i Troy Deeneyju su imali partnerstvo koje im je donosilo golove. Ali kako su mjeseci prolazili, timovi su shvatili pristup Watforda, dok je Leicester ostao relativno nezaustavljiv. Jedna od ključnih razlika je Riyad Mahrez – kreativna sila koja može da razbije najjače odbrane. Watford treba da provede ljeto fokusiran na dovođenje sličnog igrača u svoje redove kako bi vratili život u svoj napad. Ako to uspiju, i to je veliko ako, Watford može da ponovi san Leicesterove nevjerovatne sezone.

West Brom: Leicesterov uspjeh je svim klubovima dao nadu da se mogu boriti za nešto više od preživljavanja, a West Brom nije različit. Tony Pulis nikada, kao menadžer, nije bio u top 10, tako da se osvajanje lige teško može uskoro desiti, ali nema razloga zašto se West Brom ne može vratiti u najboljih osam. Defanzivna osnova je tu, dok Salomon Rondon nastavlja da se popravlja i prilagođava ligi. Kada bi se doveo neko kreativan tokom ljeta, Pulis bi možda konačno moga probiti u top 10.

West Ham: West Ham je najbolji kandidat za bude Leicester. Prelazak na Stratford je već uticao na kvalitet igrača koje West Ham privlači; teško da bi igrači poput Dimitri Payeta ili Manuel Lanzinija došli bez izgleda bivšeg Olympic stadiona. Sa dobrim napadačem, klub bi lako mogao imati više bodova nego što sada imaju. S obzirom na pesimizam u Istočnom Londonu, budućnost izgleda veoma sjajna.  

Učitaj još novosti