19. 05. 2016 - 14:21
Projektant šampionske Seville: Upoznajte čudotvorca iz sjene
907
Shares
Projektant šampionske Seville: Upoznajte čudotvorca iz sjene

MONCHI

Projektant šampionske Seville: Upoznajte čudotvorca iz sjene

Dejan Lovrić (24sata.hr)
19. 05. 2016 - 14:21
0
Shares

Tri uzasoptne Europske lige stoje u vitrinama Seville i to je potvrda njihovog ulaska u skupinu elitnih europskih klubova. Potpis na to stavlja Monchi.

Imamo ispred sebe sastav: na golu Andres Palop, u obrani Dani Alves, Federico Fazio, Martin Caceres i Adriano. U veznom redu Ivan Rakitić, Seydou Keita, Christian Poulsen i Julio Baptista, a u napadu Luis Fabiano i Carlos Bacca. 

Što im je zajedničko osim što su svi u jednom periodu karijere nosili dres španjolske Seville?

Svih 11 potpisao je isti čovjek, Ramón Rodríguez Verdejo, poznatiji kao Monchi, danas sportski direktor čudesne Seville. U njih je uložio 25 milijuna eura, a zbirno ih prodao za 170.

Čovjek s vizijom

No, ni to nije sve - Sergio Ramos, Jesus Navas, Alberto Moreno, Luis Alberto i Jose Antonio Reyes produkti su Sevilline škole nogometa na kojima je klub zaradio 100 milijuna eura.  Sve pod režijom ponajboljeg sportskog direktora u Europi.

Igračka karijera nije mu bila naročito impresivna, uglavnom je bio pričuva Juanu Carlosu Unzuéu koji je danas prvi pomoćnik Luisa Enriqeua u Barceloni.  U tridesetoj godini života objesio je kopačke o klin, 1999. godine kad je Sevilla izborila povratak u Primeru. No, klub je godinu kasnije ponovo ispao u Segundu što je natjeralo klupske glavešine na totalnu rekonstrukciju budući da je klub bio u igračkoj, ali i financijskoj krizi. 

Za sportskog direktora postavljen je baš Monchi koji je predstavio jasnu viziju razvoja kluba u budućnosti jer njegov glavni plan je bio da se maksimalno ulaže u omladinski pogon i razvoj skauting mreže diljem Španjolske, ali i svijeta.

Rezultati su došli ekspresno - Andalužani se 2001. odmah vraćaju u Primeru i već naredne sezone završavaju osmi u prvoj španjolskoj ligi.

Reyes u Arsenalu - prvi veliki posao Monchija

Financijska situacija bila je sve bolja zahvaljujući Monchiju, a svoj prvi bombastičan transfer ostvaruje u siječnju 2004. godine prodajom Jose Antonija Reyesa u Arsenal. Utržio je klub 25 milijuna eura za tada dvadesetogodišnjeg krilnog igrača. Nešto više od godinu dana kasnije, Sevilla prodaje madridskom Realu tada deventaestogodišnjeg Sergija Ramosa za 27 milijuna eura. Situacija u Primeri djeluje vrlo ugodno po njih jer su 2004. i 2005. završavali na šestom mjestu.

Kad je riječ o spomenutom skautingu, prvo ime koje se provlači je ono Brazilca Julija Baptiste. Doveden za samo 1,75 milijuna eura iz Sao Paula, a prodan je dvije godine kasnije, opet Realu, za 25 milijuna eura. 

Klubu je trebalo 58 godina da dođe do svog prvog trofeja (1948. osvojili su Kup kralja), čekali su 2006. i finale tadašnjeg Uefa kupa u kojem su demolirali engleski Middlesbrough rezultatom 4-0.

Sevilla počinje osvajati trofeje

Dominirala su imena poput Alvesa, Fabiana, Kanoutea i Navasa, a početnih 11 Seville vrijedilo je oko 25 milijuna eura uz opasku da su neki prvotimci dovedeni besplatno ili su bili posuđeni. Monchi je objasnio dio metodologije svog stručnog tima:

- Šesnaest ljudi pokriva niz liga. Prvih pet mjeseci gledamo puno nogometa, ali nikog posebno od igrača: mi samo prikupljamo podatke. Svaki mjesec sastavljamo svojih idealnih 11, a onda u prosincu počinjemo gledati igrače koji nastupaju u različitim kontekstima: doma, u gostima, u tuđini, kako bi defininirali u kompletu njihovu ličnost - opisuje Španjolac.

Tu se Sevilla konačno dokazala Europi kao sredina koja istvoremeno realizira brojne kvalitetne transfere u oba pravca, ali i rezultate.  Već iduće godine, 2007., Andalužani ponovo osvajaju Uefa kup, ali i kup Kralja. Osim toga u ligi završavaju odmah iza Reala i Barcelone što je bio najviši ligaški plasman nakon 1958. godine. Priznaje direktor da ponekad ne uspiju dovesti svoju prvu 'metu':

- Kanoute nije bio naša prva opcija jer smo htjeli Brazilca Freda. Također, tražili smo i Kevina Boatenga, ali smo na kraju dobili Seydoua Keitu. Razumijem kad moj igrač želi ići u klub poput Chelseaja, to je prirodno. Ali, ako ih traže Tottenham ili Swansea, moramo porazgovarati o tome puno šire - otkriva Monchi.

Tražen od Mourinha

Naročito dobar odnos njeguju s Barcelonom što otkrivaju transferi Danija Alvesa, Keite, Rakitića, Vidala i Adriana u 'blaugranu'. Poseban kompliment Monchiju ide za našeg Ivana Rakitića kojeg je doveo za 2,5 milijuna eura iz Schalkea da bi ga za 18 milijuna prodao Barceloni i to u igračevoj posljednjoj godini ugovora.

Tri uzasoptne Europske lige od 2014. do 2016. stoje u vitrinama Seville od jučer i to je definitivna potvrda njihovog ulaska u skupinu elitnih europskih klubova. Potpis na to kao glavni režiser stavlja sportski direktor Monchi, kojeg je Jose Mourinho tražio u Realu za vrijeme svog boravka u španjolskoj prijestolnici 2013. 

Trenera Unaija Emerjya s pravom slave, ali čovjek iz sjene u ovoj uspješnoj sportskoj priči nosi krucijalne zasluge.

Učitaj još novosti