26. 05. 2016 - 22:11
Ako BHRT ne plati 1.900.000 franaka, ništa od prenosa Eura,...
907
Shares
Ako BHRT ne plati 1.900.000 franaka, ništa od prenosa Eura, OI, Lige prvaka...

NEZAVISNE OTKRIVAJU

Ako BHRT ne plati 1.900.000 franaka, ništa od prenosa Eura, OI, Lige prvaka...

Nezavisne
26. 05. 2016 - 22:11
0
Shares

Milion i 900.000 švicarskih franaka Radio-televizija BiH mora uplatiti Evropskoj radio-difuznoj uniji (EBU) najkasnije do kraja maja ili će u protivnom građani BiH biti uskraćeni za gledanje utakmica Evropskog fudbalskog prvenstva u Francuskoj (10. juni - 10. juli).

Osim ovog takmičenja, koje je prvo nadolazeće, ugroženi su i svi ostali sportski događaji, uključujući Ljetne olimpijske igre u Rio de Janeiru, septembarski početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, susrete Lige šampiona...

"Nisu u pitanju samo sportski događaji, nego i sve ostale usluge koje primamo preko razmjene sa EBU-om, kao što su servisi vijesti, Liga prvaka, utakmice fudbalske reprezentacije BiH. To je samo posljedica katastrofalnog odnosa prema BHRT-u i stanja koje je definitivno postalo neodrživo", rekao je Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a.

Milion i 900.000 švicarskih franaka je samo 20 posto od ukupnog duga. Kada se taj dio isplati, BHRT će morati nastaviti u ratama otplaćivati ukupnu svotu koja iznosi oko šest miliona švajcarskih franaka, navedeno je u pismu koje je državnoj medijskoj kući uputila EBU. U dopisu se, između ostalog, navodi i da EBU više neće biti u mogućnosti u ime BHRT-a unaprijed plaćati prava na prenose sportskih događaja, niti pružati dodatne usluge ovom emiteru ukoliko se rješenje financijske krize ne iznađe do kraja maja.

Izvor "Nezavisnih" iz Upravnog odbora BHRT-a potvrdio je da su u ovoj kući spremni na dva scenarija kako bi barem privremeno prebrodili ovaj problem koji je, između ostalog, uzrokovan i drastičnim padom naplate RTV takse, ali i propustima, kako kažu, u radu nekih prethodnih uprava.

"Situaciju dodatno otežava što marketing vezan za Euro 2016. radi UEFA pa imamo veoma malo prostora da na taj način zaradimo neki novac. Trenutno smo u pregovorima sa jednim od telekom operatera u BiH da napravimo posebnu dodatnu specijalnu emisiju koju će oni sponzorisati i na taj način pokušamo osigurati sredstva. U protivnom ostaje nam opcija B, a to je da se nadamo da će iz EBU-a još jednom biti blagonakloni prema nama i kao više puta do sada, dati nam dodatne rokove i sačekati nas", istakli su iz BHRT-a.

Isti izvor objašnjava da u slučaju najgoreg scenarija i gašenja signala za neke od najbitnijih događaja fudbalski sladokusci u BiH neće imati alternativu, odnosno nijedna od komercijalnih TV kuća ili javni servisi iz regiona neće moći preuzeti prava.

"Na primjer, signal HRT-a ili neke druge TV kuće iz regiona, Evrope ili svijeta ostaće i dalje zatamnjen za područje BiH bez obzira na to da li BHRT prenosi događaj ili ne. Što se tiče komercijalnih TV stanica, one takođe nemaju pravo da otkupe evropsko i svjetsko prvenstvo, te kvalifikacije. UEFA je eliminisala privatne agencije i prava dala samo nacionalnim TV stanicama, s obzirom na to da je riječ o utakmicama od državnog interesa", objasnili su iz BHRT-a.

Učitaj još novosti