28. 05. 2016 - 14:19
Vrhunac karijere: Luka Modrić obilježio je desetljeće nogometa
907
Shares
Vrhunac karijere: Luka Modrić obilježio je desetljeće nogometa

Vrhunac karijere: Luka Modrić obilježio je desetljeće nogometa

Index.hr
28. 05. 2016 - 14:19
0
Shares

Uoči finala Lige prvaka između Real Madrida i Atletica u subotu u Milanu kroz nezaobilazne poveznice prisjećamo se duela madridskih rivala prije dvije godine u finalu u Lisabonu. Nakon priče o učeniku Zinedineu Zidaneu i njegovom učitelju Carlu Ancelottiju, trenerskom putu Diega Simeonea i velikom povratku 4-4-2, "taktike koju je pregazilo vrijeme", na redu je životna priča najvažnijeg igrača Reala i ikone večerašnjeg finala. 

Postao je sedmi Hrvat s osvojenom Ligom prvaka, ispunio obećanje i žrtvovao svoju dugu kosu, te je svijetu te svibanjske lisabonske noći 2014. poručio: "Zbog ovog sam stigao u Madrid." Večeras je pred njim  još važnija utakmica. Drugo finale, u kojem je on još važniji igrač nego prije dvije godine. 

A za dolazak u najtrofejniji europski klub Luka Modrić morao se žestoko boriti i izvan travnjaka, pa je čak 2012. godine i preskočio pripreme sa svojim Tottenhamom. Odbijao je trenirati i igrati utakmice dok mu predsjednik londonskog kluba Daniel Levy ne ispuni želju i prihvati ponudu Mourinhovog Reala. Nakon nezapamćene trakavice Levy je popustio, a Madriđani dobili veznjaka koji je danas jedan od najboljih na svijetu.
 
Težak početak u Realu
 
"Ovdje imam sve - najbolje suigrače, trenere... Moje je samo da igram i uživam", no u većem dijelu premijerne sezone u Madridu Luka nije uživao. Čitatelji Marce, Realovog "kućnog glasila", nakon samo pola sezone njegov transfer proglasili su najgorim. I to uvjerljivo. 

mourinho-modric-get

 Nogometni put kao i njegov život bio je bitka za opstanak
 
Međutim, Modrićeva karijera, baš kao i njegov život, prava je filmska priča. Prve godine života proveo je u zaseoku Modrići kraj Obrovca, a ime je dobio po djedu Luki, kojeg su na početku rata ubili srpski vojnici. Modrićeva obitelj bila je prognana iz doma i smještaj je dobila u izbjegličkom hotelu u Zadru. Živjeli su u neimaštini, otac nije imao novca da Luki kupi niti prave štitnike, pa mu je Tomislav Bašić, koji je otkrio njegov talent, napravio drvene. 
 
Najveći Hajdukov poklon Dinamu
 
Za razliku od Bašića, Modrićev talent nisu prepoznali u Hajduku. "Dođi dogodine", rekli su mu, a on je sljedeće godine već bio u Dinamu, preko kojeg se i probio u glamurozni nogometni svijet. Iako je uglavnom igrao za klubove s vrha ljestvice, njegov nogometni put od početka je bio bitka za opstanak. A posebno kada je stigao u bosanskohercegovačku ligu gdje je na posudbi iz Dinama nastupao za Zrinjski. "Tko preživi bosansku ligu, može svugdje igrati", rekao je nakon iskustva u Mostaru o izrazito domaćinskoj i gruboj ligi. 

 Dolazak čovjeka u Real koji je od Modrića napravio nezamjenjivog igrača momčadi
 
Za osobu koja je preživjela izbjegličke hotele, Hajdukovu odbijenicu, bosanskohercegovačke oranice, nije bilo sumnje da će preživjeti i loš početak u Realu. Na kraju njegove prve, a Mourinhove treće sezone u Madridu, Portugalac je dobio otkaz. Mnogi igrači koji nisu bili standardni, ne samo Modrić, pomislili su da bi ih novi trener mogao otpisati, ali na sreću Hrvata Mourinhov nasljednik bio je Carlo Ancelotti, jedan od zaljubljenika u Modrićevu igru.
 
Dolaskom Ancelottija, Modrić je dobio drugačiju ulogu u veznom redu. Od njega se više nisu očekivali golovi i asistencije, postao je motor momčadi uz sjajnu suradnju s Xabijem Alonsom i Angelom Di Mariom u formaciji 4-3-3. Samo su se rijetki u Europi mogli nositi s veznim redom u kojem su sva tri igrača odgovorna u defenzivi, a u ofenzivi prava napast za suparnike - Alonso dugim loptama, Di Maria okomitim prodorima, a Modrić čuvanjem lopte i točnim i pravovremenim proigravanjima.  
 
U lisabonskom finalu Modrić je uz Di Mariju, Ramosa i Marcela bio najbolji u preokretu Reala protiv gradskog rivala. Kada su Simeoneovi fanatici fizički pali, Modrić je zagospodario travnjakom i poveo momčad prema Decimi.

 Modrić u novo finale ulazi kao glavni igrač Reala i član najboljih 11 svijeta
 
Dvije godine nakon Lisabona Modrić je jedini iz veznog reda koji je ostao u Madridu. Nema više ni Ancelottija, kojeg su naslijedio Rafa Benitez, a koji je, pak, nakon loših rezultata početkom godine klupu prepustio Zinedineu Zidaneu. 
 
Zidane, po uzoru na svog talijanskog učitelja, slaže momčad u formaciji 4-3-3, ali je za razliku od Ancelottija sada Modriću (i Kroosu) u vezni red dodao destruktivca Casemira, čime je dobio veću ulogu Modrića u ofenzivnom dijelu igre jer u njemu vidi igrača koji je, uz to što razigrava momčad, sposoban i ugroziti suparnički gol.
 
"Treneri zaključajte svoje veznjake u svlačionice i pustite im da gledaju Modrića" 
 
Kroničar Asa, nakon antologijske izvedbe Modrića ove sezone protiv Betisa, lijepo ju je pretvorio u riječi:
 
"Mi koji volimo nogomet više od bilo čega, najviše volimo Luku Modrića. Modrić vas prisili da se fokusirate na njegove akcije, a statistika mi u tom kontekstu izgleda suviše jednostavno. I nebitno. Preporučujem svim trenerima u španjolskim nogometnim školama da zatvore svoje veznjake u svlačionicu i s njima analiziraju antologijsku izvedbu Modrića. Neka dugo i duboko analiziraju jednu od najboljih partija koju veznjak može ponuditi u nogometnoj igri.
Preporučujem to i profesionalcima. Ono što je Modrić odigrao može se opisati samo kao savršenstvo. S loptom ili bez nje, stvara presing pametno i hrabro, distribuira loptu točno gdje treba, bilo kratkim ili dugim dodavanjem. Svojom voljom pokreće cijelu momčad i fizički je moćan. Sve to nije bilo dovoljno Realu za pobjedu, ali ovdje govorim o nečemu drugom. U nogometu!

Da Luka Modrić ima deset godina manje, danas bi bio najtraženiji igrač svijeta. Obilježio je desetljeće nogometa. Ako mi ne vjerujete, pitat ćemo svjetske trenere što bi dali da mogu imati Modrića u svojoj ekipi. On je jedan od igrača koji su stilom stvorili ime i obilježili nogomet. Iniesta, Xavi, Silva, Cesc... I Luka Modrić. On je sjajan, on je drugačiji i nikad vas ne razočara" 

Novo finale Lige prvaka Modrić dočekuje kao član najboljih 11 na svijetu i glavni igrač Zidaneove momčadi. "Dok Modrić priča, svlačionica šuti", otkrivaju nam španjolski novinari, isti oni koji su ga otpisali nakon samo nekoliko mjeseci u Madridu. 
 
Od najvećeg promašaja do idola navijača i najboljeg veznjaka Primere
 
Diktira i kreira Realovu igru, za navijače s Bernabeua primjer je žrtvovanja za momčad, za Zidanea, bivšeg Ancelottijevog pomoćnika, produžena je ruka na travnjaku, a za čitatelje Marce, one koji su ga proglasili najvećim promašajem, najbolji je veznjak španjolske lige. 

 
Titula ili ne - kosa ovaj put ostaje
 
Real 11. ili Atletico prvi put? Zidaneov ili Simeoneov prvijenac? Hoće li Kovačić postati deveti Hrvat s osvojenom Ligom prvaka, a Modrić tek drugi koji je dva puta osvojio najvažnije klupsko natjecanje? Odgovore na ta pitanja saznat ćemo na San Siru, zasad znamo da će se u Madridu slaviti i da će Modrić, ma kako finale završilo, Euro dočekati duge kose: "Ovaj put nema šanse da se ošišam. Neću to napraviti..."

Učitaj još novosti