29. 05. 2016 - 14:00
Galski pijetlovi: Spoj mladosti i iskustva na domaćem tlu...
907
Shares
Galski pijetlovi: Spoj mladosti i iskustva na domaćem tlu juriša na titulu

GRUPA A

Galski pijetlovi: Spoj mladosti i iskustva na domaćem tlu juriša na titulu

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
29. 05. 2016 - 14:00
0
Shares

Evropsko prvenstvo počinje 10. juna, a mi ćemo vam za početak predstaviti selekciju domaćina.

francuzi

Francuska reprezentacija, inače poznata po svom multi-kulturalnom identitetu, osvojila je naslov svjetskog prvaka, dva naslova evropskog prvaka, olimpijski turnir i dva Kupa konfederacija. 

Nakon što su 2001. godine osvojili Kup konfederacija postali su jedina reprezentacija, uz Argentinu, koja je osvojila tri najvažnija turnira u organizaciji FIFA-e. Njihova pobjeda od 3:0 1998. godine protiv Brazila u finalu Svjetskog prvenstva na domaćem terenu stigla je dosta kasno. Francuzi su bili glavni pokretači stvaranja FIFA-e, UEFA-e, Svjetskog i Evropskog prvenstva, te klupskih takmičenja. Ipak, sve do te pobjede protiv Karioka, Francuzi su osvojili samo naslov na Evropskom prvenstvu 1984. i olimpijsko zlato. 

Prva tri svjetska prvenstva za njih su bila prava katastrofa i sve do 1950-tih, kada je Stade de Reims stigao do dvije uzastopne završnice Evropskog kupa, stvari nisu išle nabolje. U tom su klubu igrali Raymond Kopa i Just Fontaine – dva velika igrača i ključni fudbaleri reprezentacije na SP-u 1958. godine (13 pogodaka Fontainea na tom SP-u još su uvijek rekord). 

Uspjeh francuskih klubova na međunarodnoj sceni činio se nedohvatljiv sve do 1993. godine, kada je Marseille s 1:0 savladao Milan i osvojio Kup prvaka. Francuska je poludjela, ali samo nakratko. Za manje od mjesec dana Marseille je brujao o skandalu oko namještanja utakmice koji ih je spriječio u odbrani naslova, uzrokovao ispadanje u niži rang, uz suspenzije i tužbe protiv igrača i službenika, uključujući i predsjednika kluba Bernarda Tapieja. 

Kada je riječ o međunarodnoj sceni, Michel Platini je u selekciju stigao 1970-ih i pretvorio Francusku u jednu od najatraktivnijih evropskih selekcija. Platini, vezni igrač nevjerovatne vještine, vizije i elegancije, nadahnuo je Galske pijetlove da stigne do završnice čak tri svjetska prvenstva (1978., 1982. i 1986.). Najveći dan francuskog fudbala, kada je ova selekcija napokon postala prvak svijeta, bio je kada su Trikolori s 3:0 ispratili Brazilce kući (dva pogotka Zinedine Zidanea i jedan Petita). Slavlje u Parizu opisano je najvećim nakon Francuske revolucije. Dvije godine kasnije Francuzi su osvojili i naslov evropskog prvaka, pobijedivši "zlatnim pogotkom" Italiju u finalu.

Nakon osvojenog Svjetskog prvenstva 1998. godine i Evropskog 2000., Francuska je prvi puta u svojoj historiji zasjela na prvo mjesto najboljih reprezentacija svijeta prema službenoj listi FIFA-e. Nakon katastrofalnog nastupa na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine, dogodile su se velike promjene unutar same federacije koje su rezultirale ostavkom dotadašnjeg predsjednika Jeana-Pierrea Escalettesa i dovođenjem sada već bivšeg selektora Laurenta Blanca. 

Aktuelni selektor Galskih pijetlova je Didier Deschamps, bivši reprezentativac i kapiten generacije koja je 1998. i 2000. godine postala svjetskim i evropskim prvakom, a koji je na to mjesto zasjeo nakon Evropskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj 2012. godine. Do sada su Francuzi nastupili na 14 svjetskih prvenstava, a igrač s najviše nastupa u reprezentativnom dresu je Lilian Thuram, koji je dres svoje zemlje oblačio 142 puta. Postigao je dva pogotka, a interesantno da je oba dao u polufinalu Mundijala 1998. protiv Hrvatske. 



Iza njega, po broju nastupa, slijedi Thierry Henry (123 nastupa – 51 gol), koji je ujedno najbolji strijelac u historiji ove selekcije.  



Galski pijetlovi su trenutno tek 21. selekcija svijeta (mjesto iza Zmajeva). Na Evropsko prvenstvo su se plasirali direktno kao domaćini. Ipak, Francuzi su bili u punoj takmičarskoj formi jer su igrali utakmice s protivnicima iz grupe I, gdje su bili smješteni Portugal, Srbija, Albanija, Danska i Armenija.

Interesantno da su Albanci i sada s njima, a veoma zanimljivo da ih u dva susreta nisu uspjeli savladati. Naime, kod kuće su remizirali 1:1, dok su u Albaniji čak i poraženi s 1:0.
Francuzi su u martu odigrali dva susreta, gdje su u gostima nadigrali Holandiju 3:2, a onda kod kuće i Rusiju 4:2.


Mnogi ih smatraju jednim od glavnih favorita, a na njima je da to na terenu i potvrde. Selektor Didier Deschamps nije mogao računati na sve najbolje igrače, tako da će završnu smotru propustiti sjajni napadač Reala Karim Benzema (izbačen zbog nediscipline), zatim sjajni defanzivac iz At. Bilbaa Aymeric Laporte (povreda), kao i štoper Chleseaja Kurt Zouma. Također, zbog povrede je otpao i defanzivac Reala Raphael Varane, umjesto koga je na spisak uskočio Adil Rami. Također neće biti ni Samira Nasrija, baš kao i njegovog kolege iz Cityja Gaela Clichyja.

Ipak, tu su neki novi klinci poput Martiala (Manchester United), Comana (Bayern), Dignea (Roma), te vremešnog Payeta (West Ham). Na spisku nije bilo mjesta ni za Riberyja, iako se vratio u finišu sezone u dresu Bayerna. Da li je ovo prava odluka Didiera Deschampesa pokazat će vrijeme.

francuska11

U odnosu na Svjetsko prvenstvo 2014. na spisku nema, između ostalih, Valbuene, Greniera, Remyja, te pomenutog Benzeme. Zanimljivo, na spisku je Andre-Pierre Gignac, jedini francuski igrač koji ne igra u Evropi, već je član meksičkog Tigresa. S druge strane, pojedinci poput Ben Arfe i Lacazettea uvršteni su samo kao rezerve.

GOLMANI: Costil, Lloris, Mandanda

ODBRANA: Digne, Evra, Jallet, Koscielny, Mangala, Mathieu, Sagna, Rami

VEZNI RED: Pogba, Matuidi, Diarra, Kante, Cabaye, Sissoko

NAPAD: Coman, Gignac, Giroud, Griezmann, Martial, Payet

REZERVE: Areaola, Ben Arfa, Gameiro, Lacazette, Rabiot, Schneiderlin, Sidibe, Umtiti.

Francuska će igrati u grupi A s Albanijom, Rumunijom i Švicarskom.

kante

U pripremnom će razdoblju odigrati dvije prijateljske utakmice, 30. maja protiv Kameruna i 4. juna protiv Škotske.

Spomenuli smo već da su igrali s Albancima, a zanimljivo da su sa Švicarcima odmjerili snage u Brazilu 2014. Galski pijetlovi su tada bili uvjerljivi, te slavili sa čak 5:2. 

''Tricolori'' su u 2. kolu grupe E na Svjetskom prvenstvu u Brazilu fantastičnom igrom deklasirali Švicarsku i došli na prag plasmana u drugi krug. Nekoliko dana ranije su, podsjetimo, savladali i Honduras s 3-0, tako da su imali puno razloga za zadovoljstvo i optimizam uoči nastavka takmičenja.

U posljednjih devet mečeva protiv Rumunije ostvarili su četiri pobjede, uz pet remija, što im ako se i to gleda itekako garantuje uspjeh.

Paul Pogba

Juventusov 23-godišnji veznjak će na fudbalskoj sceni tek ostaviti veliki trag. Pogba je već imao uspjeha s mladom reprezentacijom Francuske koju je kao kapiten odveo do titule svjetskog prvaka. Iako itekako mlad, od njega se očekuje da bude jedan od najboljih "Pijetlova" na predstojećem prvenstvu.

Na svom debiju protiv Španije, Pogba je bio najbolji igrač Francuske kada je s lakoćom zaustavljao majstore kao što su Iniesta i Xavi Hernandez. Sada, nakon još jedne izuzetno uspješne sezone u Italiji, od Pogbe se očekuje da s Payertom i Griezmannom odvede Francuze barem do finala.

Paul je rođen 15. marta 1993. u istočnom predgrađu Pariza, a široj svjetskoj javnosti postao je poznat 2009. godine kada ga je uočio Alex Ferguson i odlučio dovesti na Old Trafford. Tada je Pogba bio 16-godišnji igrač Le Havrea. Nije dugo ostao na "Old Traffordu", pa je kao slobodan igrač prešao u torinski Juventus gdje je postao jedan do najboljih veznih igrača na svijetu. Mnogi stručnjaci smatraju da je upravo ovaj fudbaler najveća greška legendarnog Alexa Fergusona.

Već ovog ljeta mogao bi ostvariti novi transfer, a spominju se velikani poput PSG-a, Barcelone, Reala, Bayerna, Manchester Uniteda...

Piše: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti