29. 05. 2016 - 21:20
Sarajlija u lovu na slavu sa selekcijom kojoj uvijek tako malo...
907
Shares
Sarajlija u lovu na slavu sa selekcijom kojoj uvijek tako malo nedostaje

GRUPA A

Sarajlija u lovu na slavu sa selekcijom kojoj uvijek tako malo nedostaje

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
29. 05. 2016 - 21:20
0
Shares

Švicarska fudbalska reprezentacija je poznata kao Schweizer Nati na njemačkom, La Nati na francuskom, i Squadra nazionale na italijanskom jeziku. 1954., bili su domaćini Svjetskog prvenstva, dok su 2008. zajedno s Austrijom bili domaćini Evropskog prvenstva. Najveći uspjeh na svjetskim prvenstvima bilo je četvrtfinale, koje su dosegli tri puta (1934., 1938. i 1954.). 

Švicarci su, kako je sjedište FIFA-e i UEFA-e u Švicarskoj, uvijek bili u prednjim redovima svjetskog fudbala, ali nikad nisu ništa osvojili. Razvoju fudbala u ovoj zemlji krajem 19. stoljeća pomogli su Britanci, što je i više nego vidljivo u nazivima dvaju najboljih fudbalskih klubova: Grasshopersa iz Ciriha (engl. skakavac) i Young Boysa iz Berna. Oni uz Servette iz Ženeve vladaju tamošnjim fudbalom, ali bez ikakvih značajnijih uspjeha u Evropi. 

Reprezentacija je ipak imala nešto više sreće, posebno 1920-ih i 1930-ih, kada su na Olimpijadi 1924. bili drugi, a 1934. i 1938. otišli do četvrtfinala svjetskih prvenstava. Najpoznatiji igrači iz tog doba bili su braća Abegglen, Max i Andre, koji su zajedno postigli više od 60 golova. Čovjek zaslužan za taj uspjeh bio je Karl Rappan. On je stvorio takozvani sistem "švicarske zakovice", kojem je svojstven slobodan igrač koji se u odbrani kreće kao libero. Rappan je ovu zemlju odveo na četiri od pet mundijala u razdoblju poslije Drugog svjetskog rata. 

Najveći uspjeh postižu 1954., kada su kao domaćini stigli do četvrtfinala. Poslije 1966. nisu se uspjeli plasirati na šest uzastopnih svjetskih i sedam evropskih prvenstava, a povratak je počeo pod vodstvom Engleza Roya Hodgsona. Na EURO 1992. godine nisu se uspjeli plasirati, ali su učestvovali na SP 1994. i EP 1996. i 2004. godine. 

Propustili su mundijale 1998. i 2002., kao i EP 2000. i 2012. Interesantno je da ih je nakon Mundijala u Brazilu preuzeo Sarajlija Vladimir Petković, koji je donedavno vodio Lazio. 
Na Evropsko prvenstvo su se plasirali kao drugoplsirana selekcija iz Grupe E, gdje su uvjerljivi bili Englezi. Švicarci su pod Petkovićevim vodstvom upisali sedam pobjeda i tri poraza, te pobjegli čak pet bodova Sloveniji koja je morala u baraž. Dva puta su ih u kvalifikacijama nadigrali Englezi, dok su pognute glave napustili još samo Sloveniju. Ono što zabrinjava bivšeg fudbalera Sarajeva jeste što u pripremnom periodu ne briljiraju, te su ih nadirali Irci (1:0), zatima Bosna i Hercegovina s 0:2 29. marta, dok su sinoć poraženi i od Belgije (1:2).

svicarska-sastav

Petković očito još nije pronašao idealnu postavu, ali i to će sigurno doći na svoje do početka evropske smotre. Do početka najvažnijeg događaja na Starom kontinentu odigrat će još meč s Moldavijom 3. juna.

Prvenstvno će otvoriti duelom s Albanijom 11. juna, potom slijede Rumuni 15., a grupnu fazu okončat će 19. istog mjeseca s domaćinom Francuskom. 

Selektor reprezentacije Švicarske Vladimir Petković objavio je popis fudbalera na koje računa tokom pripremama za Evrospko prvenstvo u Francuskoj. Petković je objavio prošireni spisak od 28 igrača, od kojih će 23 putovati na završnu smotru Starog kontinenta. Jedino iznenađenje, ukoliko to zaista i jeste, je izostanak nekadašnjeg kapitena Gokhana Inlera.

svicarska-kval
Evo i spiska Švicarske:

Golmani: Yann Sommer (Borussia Moenchengladbach), Roman Buerki (Borussia Dortmund), Marwin Hitz (Augsburg), Yvon Mvogo (Young Boys)

Odbrana: Stephan Lichtsteiner (Juventus), Nico Elvedi (Borussia Moenchengladbach), Michael Lang (Basel), Johan Djourou (Hamburger SV), Steve von Bergen (Young Boys), Fabian Schaer (Hoffenheim), Francois Moubandje (Toulouse), Ricardo Rodriguez (Wolfsburg), Silvan Widmer (Udinese), Philippe Senderos (Grasshoppers)

Vezni red: Valon Behrami (Watford), Blerim Dzemaili (Genoa), Gelson Fernandes (Rennes), Fabian Frei (Mainz), Granit Xhaka (Borussia Moenchengladbach), Xherdan Shaqiri (Stoke), Renato Steffen (Basel), Denis Zakaria (Young Boys), Luca Zuffi (Basel)

Napadači: Breel Embolo (Basel), Haris Seferovic (Eintracht Frankfurt), Admir Mehmedi (Bayer Leverkusen), Eren Derdiyok (Kasimpasa), Shani Tarashaj (Everton).

U odnosu na Mundijal 2014., između ostalih, tu nema Dijega Benaglija, Rete Zieglera, Tranquilla Barnette, Valentina Stockera i Josipa Drmića. Glavne zvijezde u Francuskoj trebale bi biti Xherdan Shaqiri (Stoke), Granit Xhaka (Arsenal), Ricardo Rodriguez i nesuđeni bh. reprezentativac Haris Seferović.


Ovo je selekcija koja bi uz Francusku trebala u drugi krug EP-a definitivno. Međutim, račune im žele pomrsiti probuđeni Rumuni i debitanti Albanci. Mnogi smatraju da bi realan domet ove selekcije bilo četvrtfinale, ali itekako zabrinjava forma iz pripremnog perioda.



Ovo će im biti četvrto učešće na završnim smotrama, a iako su u prošlosti imali neke odlične igrače nikad nisu prošli grupu. U ti nastupa na evropskim prvenstvima tako su odigrali devet mečeva i ostvarili samo jednu pobjedu. Zato se takmičenje u Francuskoj postavlja kao imperativ da se napokon premosti i ta barijera.

U reprezentaciji Švicarske puno je naturaliziranih igrača, a upravo su oni donijeli uspon fudbalu u ovoj državi u posljednje vrijeme. Najbolji strijelac ove reprezentacije je Alexander Frei sa 42 pogotka, dok je igrač s najviše nastupa Heinz Hermann koji je prikupio čak 118 nastupa.

Vladimir Petković

Rođeni Sarajlija koji je emigrirao u Švicarsku 1987. godine i od tada je polako gradio svoj trenerski put, vodio je Young Boys i Sion u svojoj usvojenoj domovini, Samsunspor u Turskoj, a kao trener Lazija osvojio je tamošnji kup 2012. To je bila i najbolja preporuka da preuzme ovu selekciju nakon Mundijala 2014. Njegova selekcija bi trebala igrati napadački fudbal ovog ljeta, ali imaju neke probleme koje treba riješiti.

Uglavnom radi se o selekciji koja je sjajno pokrivena na svim pozicijama, ali kao da im nedostaje baš jedan klasni igrač da naprave iskorak. Na golu Švicarci već tradicionalno imaju dobra rješenja, a u ovom slučaju to su dva sjajna čuvara mreže Burki (BVB) i Sommer (BVM). U odbrani također imaju zanimljivih igrača od desnog beka gdje je iskusni Lichsteiner, do lijevog gdje je jedan od najboljih europskih lijevih bekova Ricardo Rodriguez. Odličnu odbranu zatvaraju centralni braniči među kojima je sjajni Schär i iskusni igrači kao što su Senderos i Djourou. 

U veznom redu Xhaka bi trebao biti motor tima, a uz njega okosnica bi trebao biti Granit Xhaka koji je nedavno postao treće najskuplje pojačanje Arsenala u historiji. Ipa,k igrač od kojeg najviše ovisi je Shaqiri, krilni igrač koji stvara razliku. Upravo o njemu ovisi da li će Švicarska biti jedno od iznenađenja ovog turnira. U napadu su zahvalni igrači igrači kao što su Mehmedi, Embolo, Seferović i Derdyok.



Rezime: Švicarska svakako ima tim koji je sposoban svakome napraviti probleme i uz malo sreće mogu biti iznenađenje, ali također često su znali biti razočaranja završnih turnira.

Učitaj još novosti