01. 06. 2016 - 11:10
Vels: Zemlja fudbalskih legendi koja prvi put nastupa na Euru
907
Shares
Vels: Zemlja fudbalskih legendi koja prvi put nastupa na Euru

ZEMLJA IANA RUSHA, CRAIGA BELLAMYJA, RYANA GIGGSA...

Vels: Zemlja fudbalskih legendi koja prvi put nastupa na Euru

Dino PAJO(Sport.ba)
01. 06. 2016 - 11:10
0
Shares

Fudbalska reprezentacija Velsa će biti pravo osvježenje na Evropskom prvenstvu koje počinje za tačno deset dana u Francuskoj.

Reprezentacija predvođena Garethom Baleom će na Euru nastupiti prvi put u svojoj dugoj fudbalskoj historiji, što je dovoljan pokazatelj o kakvom se uspjehu radi.

Kada je u pitanju historija reprezentacije, uspjeha na većim takmičenjima i nema. Vels je samo jednom nastupao na Svjetskom prvenstvu, a to je bilo davne 1958. godine kada su 'Zmajevi' zaustavljeni u četvrtfinalu.

Najvažnije za napomenuti kada je u pitanju historija Velsa, jeste da je to, vjerovali ili ne, treća najstarija reprezentacija u historiji fudbala osnovana 1876. godine. Od toga dana, pa do danas, Vels je odigrao samo jedno veliko takmičenje, iako su postojale fantastične predispozicije da se napravi slavna ekipa.

Iako nisu imali velikih uspjeha, Velšani su svijetu fudbala poklonili nekoliko istinskih legendi ovog sporta kao što su Ryan Giggs, Gary Speed, Dean Saunders, Ian Rush, Craig Bellamy ili Mark Hughes.

rush

Ipak, po broju nastupa ističe se legendarni Neville Southall koji je nastupao za reprezentaciju 92 puta. Najbolji strijelac tima je, ko drugi nego, legendarni Ian Rush sa postignutih 28 pogodaka.

Reprezentacija Velsa će u Francusku povesti respektabilan sastav predvođen najskupljim fudbalerom u historiji ovog sporta Garethom Baleom. Bit će smješteni u grupu B, zajedno sa dobrim poznanikom Engleskom, iskusnom Rusijom i nikad boljom Slovačkom. Bit će to prava grupa za fudbalske sladokusce koji vole onaj tradicionalni fudbal kojeg novac nije promijenio.

Veliki stručnjak Chris Coleman koji je prvi put reprezentaciju odveo na Euro, dobio je veliku nagradu u vidu novog, mnogo boljeg ugovora koji je potpisao prije mjesec dana. On će na Euro voditi sljedeću ekipu:

Golmani: Wayne Hennessey (Crystal Palace), Danny Ward (Liverpool) i Owain Fon Williams (Inverness)

Odbrana: Chris Gunter (Reading), James Chester (West Bromwich Albion), Ashley Williams (Swansea City), Ben Davies (Tottenham Hotspur), Neil Taylor (Swansea City), James Collins (West Ham United), i Ashley Richards (Fulham)

Vezni red: Joe Allen (Liverpool), Joe Ledley (Crystal Palace), Aaron Ramsey (Arsenal), Andy King (Leicester City), David Edwards (Wolverhampton Wanderers), Jonny Williams (Crystal Palace), David Vaughan (Nottingham Forest) i George Williams (Fulham)

Napad: Gareth Bale (Real Madrid), Hal Robson-Kanu (Reading), Sam Vokes (Burnley), Simon Church (Nottingham Forest) i David Cotterill (Birmingham City).

 

bale

Kada pogledamo ova imena, vidimo da je tu veliki broj fudbalera koji su poznavaocima engleskog fudbala itekako poznati. Riječ je o fudbalerima koji dolaze iz Premier lige i Championshipa mahom, uz najveću zvijezdu ekipe koji dolazi iz Real Madrida.

Garetha Balea ne treba mnogo predstavljati. Riječ je o pravom lideru ekipe za kojeg važi ona činjenica da, ako nije u ekipi, riječ je o potpuno drugoj reprezentaciji. Sa njim na vrhuncu, Vels itekako ima šta da pokaže na Euru. Najskuplji fudbaler na svijetu je igrao i u kvalifikacijama za ovaj turnir protiv naše reprezentacije koja se, nažalost, nije uspjela naigrati. Bale je do sada nastupao 54 puta za svoju zemlju, te postigao 19 golova.

Coleman na Euro vodi odličan tim koji bi mogao biti pravi hit prvenstva. U slučaju da to ne uspije, on je već napravio senzaciju pa je ekipu, koja je stara tačno 140 godina, odvesti prvi put na Euro.

Piše: Dino PAJO(Sport.ba)

Učitaj još novosti