04. 06. 2016 - 13:21
Almedin Fetahović: Muhammad Ali nam je bio vodilja
907
Shares
Almedin Fetahović: Muhammad Ali nam je bio vodilja

PRVI OSVAJAČ ZLATNE MEDALJE ZA BIH

Almedin Fetahović: Muhammad Ali nam je bio vodilja

Muhamed BIKIĆ (Al Jazeera)
04. 06. 2016 - 13:21
0
Shares

Nakon što je borbu u ringu, već godinama zamijenio borbom sa Parkinsonovom bolešću, nekada nesavladivi bokser Muhammad Ali, izgubio je svoju posljednju i najtežu bitku. Onu životnu. Preminuo je u 74. godini u bolnici u Phonixu, gdje je proveo posljednja dva dana svoga života.

Muhammad Ali bio je sinonim za boks u cijelom svijetu. Još na samim počecima bavljenja boksom pokazivao je neizmjerni talenat za ovaj sport u potpuno netipičnom načinu borbe i brzom kretanju po ringu, što su mnogi nazivali 'taktikom leptira', jer je poput leptira brzo obigravao oko svojih protivnika.

Počeo je kao amater, te je svoju amatersku karijeru završio osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. u lahko-teškoj kategoriji.

Nakon toga je uslijedila profesionalna boksačka karijera gdje Ali bilježi ukupno 61 profesionalni meč. Od toga je pobijedio u 56 nastupa, uz 37 pobjeda nokautom. Nije imao niti jednu neriješenu borbu, te je zabilježio 5 poraza.

Muhammad Ali je izabran za najboljeg sportistu svih vremena u izboru koji je proveden među novinarima njemačkog Bilda (53 sportska novinara u rasponu od 25. do 71. godine) i najvećeg sportistu 20. stoljeća.

Sinonim boksa i humanosti

Trostruki svjetski prvak u teškoj kategoriji nije bio samo sinonim za boks, već i sinonim za humanost, borbu za jednakost i slobodu.

Vijest o njegovoj smrti, nakon što se preko 30 godina borio sa teškom bolešću, odjeknula je i na našim prostorima, naročito u Bosni i Hercegovini, koja se rado sjeća Muhammada Alija.

Almedin Fetahović, prvi osvajač zlatne medalje za Bosnu i Hercegovinu od sticanja njene nezavisnosti, na Mediterinskim igrama u Montpellieru, s posebnim emocijama se sjeća Muhammada Alija, jer su ga mnogi ljubitelji ovog plemenitog sporta često poredili sa njim.

Naročito ističe susret Alija za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu s tadašnjim predsjednikom države Alijom Izetbegovićem u New Yorku.

ali-i-izetbegovic-0

"Muhammad Ali je bio veliki bokser i veliki čovjek. Svoju ljudskost je pokazao i dokazao i tada, kada je prilikom susreta sa rahmetli predsjednikom Izetbegovićem dao nesebičnu podršku Bosni i Hercegovini i njenoj nezavisnosti. Tom susretu je prisustvovao i poznati bokser Mustafa Mrkulić Mrki. I danas se sjećam te slike koju je predsjednik Alija Izetbegović držao u svom kabinetu i često spominjao taj susret", kaže Almedin Fetahović za Al Jazeeru.

Ne čudi taj Alijev odnos prema našoj državi u najtežim ratnim vremenima, jer je i sam svojevremeno odbio regrutaciju za vrijeme Vijetnamskog rata, za šta je bio osuđen i to ga je nekoliko godina odaljilo od ringa.

Fetahović se s posebnim emocijama osvrnuo na Alijevu boksersku karijeru, jer mu je Muhammad Ali bio uzor:

"Malo je reći uzor! Bio nam je svima vodilja jer je Ali doslovno bio idealan bokser, počevši od njegovih fenomenalnih udaraca, do kretanja na ringu. Svi smo uživali u njegovim borbama, a ja se posebno sjećam njegovog čuvenog meča sa Foremanom, koji će se pamtiti za sva vremena. Na kraju krajeva svi mi bokseri smo se opredjelili za boks upravo zbog Muhammada Alija, jer nam je bio vodilja i kao čovjek i kao sportista".

Prelazak na Islam

Naša bokserska legenda Almedin Fetahović, posebno ističe Alijev prelazak na Islam (rođen kao Cassius Marcellus Clay, Jr. op.a.).

"Tim činom Ali je želio da se kloni svih poroka i takvom odlukom je posebno pokazao Americi i cijelom svijetu kako se kroz vjeru može napraviti jedan putokaz mladima ka boljem i sretnijem putu. On se zaista posvetio vjeri i bio je istinski vjernik, pravi ambasador i kao čovjek i kao sportista", rekao je Fetahović.

Muhammad Ali je bio inspiracija mnogima, pa je njegova borba sa doslovno anonimnim bokserom Chuck Wepnerom, u kojoj je pobijedio u 15-toj rundi tehničkim nokautom, inspirirala Sylvester Stallonea prilikom pisanja scenarija za film "Rocky", koji je kasnije bio nagrađen nagradom Oscar.

Kažu da legende žive koliko i sjećanje na njih. Svijet će se sigurno dugo sjećati Muhammada Alija i njegovih neprikosnovenih borbi u ringu.

Rađat će se novi dječaci koji će željeti da budu kao 'leptirovi u ringu, a ose u ubodima'.

Posljednja igra leptira Muhammada Alija je završena. Ali sjećanje živi vječno...

Izvor: Al Jazeera

Učitaj još novosti