09. 06. 2016 - 22:54
Može li Ronaldo sa svojim svojim Portugalom konačno stići do...
907
Shares
Može li Ronaldo sa svojim svojim Portugalom konačno stići do trofeja

U SUSRET EURU 2016

Može li Ronaldo sa svojim svojim Portugalom konačno stići do trofeja

Faris DŽAFEROVIĆ
09. 06. 2016 - 22:54
0
Shares

Portugal je reprezentacija sa dugom tradicijom, osnovani su početkom 1921 godine,zanimljivo da je to godina kada je osnovan i najtrofejniji bh. premijerligaš Željezničar, a svoj prvi nastup kao selekcija su imali protiv Španije u decembru iste godine.

selektor-portugala-objavio-spisak-za-evropsko-prvenstvo-222527-194807-big

HISTORIJA REPREZENTACIJE

''Europski Brazil'' kako neki zovu Selekciju Portugala je do prvog pojavljivanja na velikoj sceni čekala do 1966 godine kada su se plasirali na Mundijal u Engleskoj.

Tada su iznenadili sve i stigli do polufinala ovog takmičenja, kada su u istom poraženi od domaćina Engleske, rezultatom 2:1 da bi u utakmici za treće mijesto pobjedili reprezentaciju SSSR-a.

Za mnoge najbolji igrač Portugala u historiji, legendarni Eusebio, je na ovom prvenstvu bio najbolji strijelac.

eusebio

Kao i na Svijetskom, tako i na Europskom prvenstvu, u svom debiju 1984 godine u Francuskoj, Portugal je stigao do polufinala gdje ih je opet izbacio domaćin. Trikolori su bili bolji rezultatom 3:2.

1984

Da se vratimo na Mundijale, Portugal je poslije debija učestvovao na još pet Mundijala, gdje su u Meksiku, Brazilu i Korej i Japanu ispadali u grupnoj fazi, dok su u Južno Afričkoj Republici stigli do osmine finala, te u Njemačkoj do polufinala. Na pomenutom prvenstvu kao i 84 na Euru izbacuju ih Francuzi, dok na utakmici za treće mjesto gube od domaćina Njemačke.

1815081-w2

Kada je u pitanju Euro, nakon pomenute 84 godine, Portugalci su propustili naredna dva, da bi od 1996 godine bili stalni učesnici Europskih prvenstava. Zanimljivo, da su ovi ''europski Brazilci'' uvijek prošli grupnu fazu, i samo dva puta isadali u četvrtfinalu, dok su tri puta takmičenje napuštali u polufinalu. Kada su bili domaćini 2004 godine stigli su do finalne utakmice, izgubili od selekcije Grčke 0:1, Grci su tada sa gol razlikom 6:4 i veoma defanzivnom igrom osvojili ovaj trofej.

2004

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2016

U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u fudbalu 2016, Portugal je bio smješten u grupi I. 

U grupi je bilo pet reprezentacija (Albanija, Srbija, Danska, Armenija i Portugal), a primijenjen je Bergerov sistem takmičenja. Portugal kao prvoplasirana i Albanija kao drugoplasirana reprezentacija u grupi su se kvalificirali na prvenstvo dok je trećeplasirana Danska obezbjedila učešće u baražu.

Portugal je od moguća dvadeset i četiri boda, sakupio dvadeset i jedan, i kao ubjedljivo prvi završio kvalifikacije, sa čak sedam bodova viška od prvog pratioca Albanije.

Upravo Albanija je bila reprezentacija koja je na samom otvaranju pobjedila Portugalce, međutim oni su uspjeli do kraja kvalifikacija pobjediti sve utakmice, pa su tako iste završili sa gol razlikom 11:5.

ronaldo-story-647-060916091714


EURO 2016

Portugal je na Euru smješten u grupu F sa Austrijom, Islandom i Mađarskom.

Portugalci će 14 juna ubilježiti prvi nastup protiv Islanda u 21 sat, drugi će imati u okršaju sa Austrijom 18 juna u istoj satnici, dok će grupnu fazu zatvoriti sa Mađarskom 22 juna u 18 časova.

Spisak igrača koji će predstavljati Portugal na Euru:

Golmani: Rui Patricio (Sporting Lisabon), Eduardo (Dinamo Zagreb), Anthony Lopes (Lyon).

Odbrana: Cedric (Southampton), Vierinha (Wolfsburg), Bruno Alves (Fenerbahce), Pepe (Real Madrid), Ricardo Carvalho (Monaco), Eliseu (Benfica), Raphael Guerreiro (Lorient). 

Vezni red: William Carvalho (Sporting Lisabon), Danilo (Porto), Joao Moutinho (Monaco), Andre Gomes (Valencia), Renato Sanches (Bayern), Mario (Sporting Lisabon), Adrian Silva (Sporting). 

Napad: Rafa Silva (Braga), Nani (Fenerbahce), Eder (Lille), Ricardo Quaresma (Bešiktaš), Cristiano Ronaldo (Real Madrid).

 

Faris DŽAFEROVIĆ, Sport.ba

Učitaj još novosti