01. 07. 2016 - 19:08
Drugačije prvenstvo: Vels protiv Belgije
907
Shares
Drugačije prvenstvo: Vels protiv Belgije

ZAKUHALO SE

Drugačije prvenstvo: Vels protiv Belgije

01. 07. 2016 - 19:08
0
Shares

U 21:00 pratite utakmicu između Velsa i Belgije, mi se radujemo ovom duelu, no prije početka pogledajte tradicionalne recepte koje smo pripremili karakteristične za ove dvije države.

 

Tradicionalni velški krompir paprikaš

Sastojci:

1 kg jagnjetine isjeckane
1 crveni luk
1 kg švedske repe
2 mrkve
3 krompira 
3 velika praziluka
sol i biber

Priprema:

U veliku šerpu sipati 2 litre vode i 2 kašičice soli. Staviti na jaku vatru i pustiti da provri.

Oljuštiti i dodati crveni luk u komadu i jagnjetinu. Sačekati da provri, zatim kašikom skinuti pjenu s površine. 

Krčkati još 10 do 15 minuta ili dok ne bude potpuno kuhano. Rešetkastom kašikom izvaditi meso iz šerpe i ostaviti da se hladi. 

Skinuti meso s kostiju, zatim ga vratiti u šerpu.

Oguliti i isjeći repu na komade veličine 1cm. Ubaciti ih u šerpu i sačekati da provri, zatim krčkati 15 do 20 minuta ili dok repa ne omekša.

Očistiti mrkvu i isjeći je pod blagim uglom na komade veličine 1cm, zatim je ubaciti u šerpu. 

Sačekati da provri, zatim poklopiti i krčkati još 15 do 20 minuta ili dok ne omekša. 

U međuvremenu očistiti krompir i isjeći ga na četvrtine otprilike jednake veličine. Kad mrkva omekša, u šerpu dodati krompir i ponoviti postupak.

Skinuti i baciti spoljašnje slojeve praziluka, zatim ih isjeći na komade veličine 1cm i gotovo sav praziluk dodati u šerpu. 

Sačekati da provri, poklopiti i krčkati 10 minuta ili dok ne omekša. Probati i začiniti, zatim dodati sirovi praziluk. 

Poklopiti i staviti u frižider da se hladi preko noći (ili do 3 dana da bi bilo još ukusnije).

jelo1

Speculas

Sastojci:

250 gr. Maslaca, 
1 šoljica smeđeg šećera, 
3 šoljice brašna, 
1 jaje, 
1 mala kašika praška za pecivo, 
sol, 
1 mala kašika ribane limunove korice, 
1 mala kašika cimeta u prahu, 
½ male kašike muškatnog oraščića u prahu, 
½ male kašike klinčića u prahu, 
½ žmale kašike đumbira u prahu, 
½ šoljice sjeckanih ili mljevenih badema

Priprema:
Šećer i maslac pjenasto izmiksajte. Dodajte ostale sastojke i sve umijesite u glatko tijesto (po potrebi dodajte malo mlijeka za bolje oblikovanje tijesta). 

Ostavite u frižideru preko noći. Razdijelite hladno tijesto na 4-5 podjednakih kugli. Jednu po jednu razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na 0,5 cm debljine. 

Dio tijesta s kojim trenutno ne radite i ostatke od rezanja, držite i dalje na hladnom, jer je toplo tijesto premekano za rad. Kalupima režite oblike keksa. 

Koristite jednostavne okrugle ili kvadratne oblike jer se keksi s mnogo vrhova teško rade, a vrhovi im brzo zagore pri pečenju. 

Posložite na papir za pečenje i pecite 15 minuta na 180⁰C pazeći pritom da ne dobiju previše tamnu boju. Poslužite u limenoj kutiji za kekse. 

U njoj će speculasi trajati i do dvije sedmice. 

Odlični su uz topli kakao, voćne čajeve ili hladno mlijeko, a možete jesti i uz sladoled.

jelo2

Učitaj još novosti