07. 07. 2016 - 10:55
Čovjek koji ga je otkrio tvrdi: Poraz od Grčke u finalu Eura...
907
Shares
Čovjek koji ga je otkrio tvrdi: Poraz od Grčke u finalu Eura još nije prebolio

CRISTIANO POVJERLJIVO

Čovjek koji ga je otkrio tvrdi: Poraz od Grčke u finalu Eura još nije prebolio

Index.hr
07. 07. 2016 - 10:55
0
Shares

Cristiano Ronaldo još se nije oporavio od poraza u finalu Eura 2004. godine od Grčke, unatoč svim svojim individualnim dostignućima i svim uspjesima na klupskoj razini, smatra kako njegovo nasljeđe neće biti potpuno bez osvojenog trofeja s nacionalnom momčadi. Bolju priliku od ove u Francuskoj vjerojatno nikad više neće imati, tvrdi čovjek koji ga najbolje poznaje po plasmanu Portugala u finale Europskog prvenstva.

Zvijezdu Real Madrida otkrio je šef Sportingove skautske službe Aurelio Pereira kad je imao samo 12 godina. Isti čovjek nogometu je otkrio cijeli niz portugalskih superzvijezda, Luisa Figa, Nanija, Joãa Moutinha i Ricarda Quaresmu.

Čovjek kojeg Ronaldo naziva "drugim ocem" otkrio je kako je njegov ekstravagantan život milijunaša krivo interpretiran, zvijezda Real Madrida zapravo je vrlo skroman čovjek rođen s nadnaravnim sportskim predispozicijama.

No čak i za momčad koji predvodi jedan od najboljih koji je ikad gurao loptu travnjakom, plasman Portugala u finale tekućeg Eura ogromno je iznenađenje, obzirom da je na svom putu skinuo favoriziranu Hrvatsku, a u polufinalu Baleov Wales, no to je Ronaldovo prokletstvo - iako je napravio čudo već sad, plasiravši se s ovim Portugalom u finale, ono mu ništa neće značiti bez posljednjeg koraka.

Neće biti miran dok ne postane europski prvak

"Ronaldo je najbolji igrač kojeg sam otkrio u karijeri. Razgovaramo svaki dan, veliki smo prijatelji i smatra me drugim ocem. Uvijek sam mu bio na raspolaganju, osobito u teškim trenucima kad mu je bila potrebna podrška. No njega vesele jedino pobjede i naslovi. Ni ovaj uspjeh mu neće značiti ništa, ako Portugal ne postane europski prvak", rekao je Aurelio Pereira.

"On je izuzetno topao čovjek, ljubazan prema prijateljima i obitelji, vrlo je emotivan, a nogomet teče njegovim venama cijeli život. Osvojio je toliko toga, ali naslov s reprezentacijom je jedino što mu nedostaje, poraz Portugala u finalu prije 12 godina je jedino što ga zapravo boli. No sad ima priliku sve ispraviti."

"Da smo postali prvaci 2004. godine u Lisabonu, ne bi imao nikakav pritisak u karijeri, zapravo bio bi bez pravog motiva, ali sad napokon može zasjati i na međunarodnoj razini."

Pronašao ga je kad je imao 12, sve je radio bolje od vršnjaka

Pereira je postao šef skautske službe 1987. godine i odmah je ojačao Sportingov skauting s 250 skauta koje je odaslao po cijeloj državi, jedan od njih pronašao je talentiranog dječaka na otoku Madeiri...

"Pronašao sam ga 1996. i otkupio ga za 25 tisuća funti od Nacionala, to je ogroman iznos za dječaka njegovih godina, imao je tad samo 12. Ali bilo mi je jasno odmah, taj će dečko postati jedan od najboljih na svijetu, radio je s loptom što god je htio, bio je nevjerojatno brz i pokretljiv. Jednom riječju čudesan."

"Imao je nadnaravne fizičke i psihičke kvalitete, došao je u Lisabon i već drugi dan zagospodario svlačionicom. Suigrači su ga gledali kao vanzemaljca, zavidjeli su mu."

"No on nije bio drzak. Bio je pun samopouzdanja, da ga nije imao, nikad ne bi bio ovako uspješan. Bio je najbolji u svemu čim se bavio, od stolnog tenisa do plivanja."

Nije blistao na početku Eura, ali najbolji je kad je najvažnije

Nakon još jedne sjajne sezone u Real Madridu, Ronaldo nije bio na svom vrhuncu pri početku ovog Eura, ali kako je turnir odmicao, portugalski kapetan bivao je sve bolji. Pereira njegov spor start pripisuje umoru uzrokovanim napornom klupskom sezonom.

"Odigrao je više od 50 utakmica po tko zna koji put u svojoj karijeri. Ima i on godina i takve stvari utječu čak i na najbolje svjetske igrače. Bio je umoran, ali pronašao je snagu kad je bilo najvažnije."

"Ronaldo ima sjajne predispozicije, neumoran je i uvjeren sam da će igrati još deset godina, rekao mi je da želi igrati do 40. za Real Madrid. Nikad nije imao težu ozljedu u karijeri i mogao bi toliko dugo trajati bez problema."

Bio je nervozan pri početku Eura, ali ako postane prvak s Portugalom...

Nastup na ovom Euru mogao bi mu biti kruna karijere i kako turnir odmiče Ronaldo je sve bolje raspoložen, sve se više smije i uživa. No prije samo tjedan dana bio je vrlo nervozan. Uoči odlučujuće utakmice protiv Mađarske u skupini bacio je novinaru mikrofon u jezero.

"Cristiano je izuzetno osjećajan, bio je iznerviran lošim izvještavanjem s Eura i lažima koje je ta TV postaja objavljivala o njegovoj obitelji. Da, poludio je i izgubio kontrolu, ali nije mogao samo šutjeti i trpjeti."

Uspije li konačno osvojiti nešto i na međunarodnoj razini, sva Ronaldova nervoza će prestati, smatra Pereira.

Učitaj još novosti