10. 07. 2016 - 16:40
Hamilton slavio na domaćoj stazi, Ferarri potpuno podbacio,...
907
Shares
Hamilton slavio na domaćoj stazi, Ferarri potpuno podbacio, Rosberg pod istragom

VN VELIKE BRITANIJE

Hamilton slavio na domaćoj stazi, Ferarri potpuno podbacio, Rosberg pod istragom

10. 07. 2016 - 16:40
0
Shares

Lewis Hamilton došao je do četvrte pobjede sezone i četvrte na VN Velike Britanije nakon što je uvjerljivo slavio s pole positiona ispred Rosberga i Verstappena.

Bila je to treća uzastopna Hamiltonova pobjeda na Silverstoneu i ukupno 47. u karijeri čime se Alainu Prostu približio na samo četiri pobjede (četverostruki svjetski prvak ima 51 pobjedu i drugi je na listi svih vremena iza Michaela Schumachera s 91 pobjedom). Britanac se nakon današnje pobjede Rosbergu približio na samo četiri boda zaostatka.

Utrka je započela iza sigurnosnog automobila zbog puno vode na stazi, ali vozači su ubrzo počeli govoriti da bi uskoro mogli prijeći na intermediate gume.

Nakon pet krugova iza sigurnosnog automobila utrka se nastavila, a većina vozača otišla je u boks po intermediate gume. Vodeća četvorka – dva Mercedesa i dva Red Bulla – ostali su na stazi na wet gumama.

Ricciardo je po set intermediate guma otišao u šestom krugu, a Pascal Wehrlein svoju je utrku završio u sedmom krugu nakon što je izletio u prvom zavoju na intermediate gumama i zapeo u šljunčanoj izletnoj zoni.

Nastupio je period virtualnog sigurnosnog automobila, a vodeći Mercedesi i Verstappen u Red Bullu iskoristili su to kako bi wet gume zamijenili novim setom intermedate guma.

Vettel je prvi otišao po gume za suho u 16. krugu i to medium komponentu, a Max Verstappen fantastično prelazi Rosberga s vanjske strane Chapela nakon manje greške Nijemca.

Sebastian se nakratko izvrtio nakon pogreške u prvom zavoju nakon što je odvozio najbrži krug utrke 1:46.324.

Nakon što su vozači prešli na gume za suho, Hamilton je bio vodeći sa sedam sekundi prednosti ispred Verstappena i još četiri ispred Rosberga. Jolyon Palmer dobio je kaznu od 10 sekundi jer ga je ekipa pustila bez stražnjeg desnog kotača, a zatim ga gurala natrag kako bi mu pričvrstili kotač.

Fernando Alonso dugo je pokušavao prestići bivšeg momčadskog kolegu u Ferrariju Felipea Massu, ali se izvrtio u prvom zavoju i umalo ga razbio u barijerama. Španac je ipak uspio nastaviti i odbraniti se od drugog Williamsa Valtterija Bottasa.

Na istom mjestu kao i Vettel i Alonso izletio je i Rio Haryanto u Manoru koji je oštetio stražnji kraj i odustao.

Idući na redu za izlijetanje u prvom zavoju bili su Hamilton i Verstappen koji su uspjeli iskontrirati preupravljanje, presjeći zavoj i nastaviti utrku.

Perez je u 32. krugu također izletio u prvome zavoju, ali je uspio zadržati kontrolu i vratiti se na stazu.

Hamilton je vodeći sa sedam sekundi ispred Verstappena, a Rosberg je sasvim blizu mladog Holanđanina. Nijemac se dugo vozio iza Holanđanina, a napokon ga je uspio prestići u 38. krugu s vanjske strane zavoja Stowe, uz pomoć DRS-a na Hangar pravcu.

Rosberg je 12 krugova prije kraja bio 7.1 sekundi iza Hamiltona, a Verstappen i Ricciardo su treći i četvrti.

Vettel je zbog okršaja s Massom dobio pet sekundi kazne jer ga je izgurao u zavoju Village.

Nico Rosberg je u posljednjim krugovima utrke imao problema s mjenjačem, a momčad mu je rekla da preskače sedmu brzinu (da odmah šalta u osmu) i promjeni postavke na uobičajene.

Raikkonen je napokon prestigao Pereza u Force Indiji u 48. krugu s vanjske strane zavoja Stowe, nakon DRS pravca, i došao na peto mjesto iza dva Mercedesa i dva Red Bulla.

Rosberg je dva kruga prije kraja bio pod istragom sudaca zbog radio poruka koje mu je momčad govorila kad je imao problem s mjenjačem.

Hamilton je slavio s osam sekundi prednosti ispred Rosberga, a treći i četvrti bili su Red Bullovi vozači Verstappen i Ricciardo.

Peti je bio Kimi Raikkonen u Ferrariju, a šesti je završio Sergio Perez u Force Indiji, ispred momčadskog kolege Hulkenberga.

Carlos Sainz u Toro Rossu bio je sjajan osmi, a Sebastian Vettel u Ferrariju razočaravajući deveti. Daniil Kvyat u Toro Rossu osvojio je posljednji bod na današnjoj utrci.

Iduća utrka vozi se za dvije sedmice u Mađarskoj.

(Sport.ba/Maxf1.net)

Učitaj još novosti