17. 07. 2016 - 16:02
Desetljeće lutanja na Nou Campu: Ovo je moderna povijest...
907
Shares
Desetljeće lutanja na Nou Campu: Ovo je moderna povijest Barceloninih stoperskih promašaja

UMTITI BI MOGAO BITI RJEŠENJE

Desetljeće lutanja na Nou Campu: Ovo je moderna povijest Barceloninih stoperskih promašaja

Germanijak.hr
17. 07. 2016 - 16:02
0
Shares

Kada vam nedostaje nekoliko sličica u Paninijevom albumu, kupite desetak paketića i nadate se najboljem. No, najčešće se dogodi sljedeće: nažicate nove sitniše i odete u novi šoping, jer ste u prošlim paketima dobili sve ono što ste već vidjeli. 

Priča je zapravo to o Barceloni i njihovim skautima zasluženima za pronalazak stopera. Novi paketić kupili su ovog ljeta, samo što su ga platili 25 milijuna eura.

Velika potraga za centralnim braničima u Barceloni krenula je prije desetak godina kada je Carles Puyol lagano koračao prema veteranskim godinama. U ljeto 2008. čelni ljudi Blaugrane odlučili su kako je vrijeme za veliki remont u obrani te se iskrcali gotovo 30 milijuna eura za tri centralna braniča. Bio je to prijelazni rok u kojoj je Barca kupila šest velikih imena, ali tek su se trojica pokazala isplativim. I dok su se Gerard Pique, Dani Alves i Seydou Keita pokazali kao vrlo dobra dugoročna rješenja, preostala trojica su, najblaže rečeno, protutnjali poput duhova hodnicima Nou Campa. Aleksandr Hleb stigao je iz Arsenala ne bi li dirigirao napadom, ali jedini štap kojeg se primio bio je onaj bolnički.

No, pustimo njega. Ovdje smo zbog stopera. Ovdje smo i zbog Henriquea i Martina Caceresa, dvojca koji je stigao u tom sekstetu te 2008. godine. Brazilsko-urugvajska stoperska kombinacija dovedena je za 24,5 milijuna eura, a taj je novac kasnije završio 'u vjetru'. Ništa nisu odigrali na Nou Campu pa se stoga u novi šoping krenulo već idućeg ljeta kada je stigla 'majka svih flopova' – Dmitro Čigrinski.

Barcelona je za ukrajinskog stopera izbacila 25 milijuna eura, baš u trenucima kada se od Nou Campa opraštao Gabriel Milito. Argentinac je odradio još jednu sezonnu, ali u mnogo skromnijoj ulozi. Čigrinski je stigao s 22 godine, trebao je biti ulog za budućnost, ali bio je propala investicija.

I onda, Javier Mascherano.

14687616012428

Doveden kao vezno pojačanje, koje je trebalo nadomjestiti Yayu Tourea, ali dogodio mu se, kao i svima u Barceloni, Sergio Busquets. Danas jedan od ključnih igrača Katalonaca, 28-godišnji Busquets, tada je zapravo pogurao Yayu Tourea prema Manchester Cityju, a Barcelona se svim silama morala osigurati s novim jakim imenom na toj poziciji. Na koncu je Busquets izgurao i Mascherana, ali prema posljednjoj liniji. Nitko nikada Argentinca nije gledao kao stopera, već kao čovjeka koji s vremena na vrijeme krpa rupe u obrani zbog nedostatka adekvatnih rješenja. S njim kao stoperom Barcelona je gubila na visini i u skokovima, a često je imao problema s pozicioniranjem. Opet, nije bio ljevak, već dešnjak, što u kombinaciji s Piqueom nije baš najbolja solucija.

Tražili su ljevaka pa kupili dvojicu.

math-verma

Thomas Vermaelen i Jeremy Mathieu sjajno su se uklapali u te glavne smjernice. Obojica ljevaci, obojica stoperi, ali opet s velikim propustima. Francuz je velik dio karijere proveo na lijevom beku, a Belgijac je u Kataloniju stigao s liječničkim kartonom u kojem više nije bilo mjesta za dodatno ispunjavanje. Možda i njihov najveći 'grijeh' bile su godine – Mathieu 30, Vermaelenu 28.

Godine prolazile i prolazile, vrag odnio šalu, a Pique svoju mladost. Ovo je ljeto dočekao s 29 na leđima, a to je valjda bio jasan znak ljudima u Barceloni kako je vrijeme za novi facelifting dugo vremena najslabijeg segmenta katalonskog diva. Marquinhos, Laporte, Stones… Mjesecima i mjesecima njihovo se ime protezalo Mundo Deporivom i Sportom, a onda je u samo 30-ak dana riješena akcija „Samuel Umtiti“.

umtiti

Nigdje ga nije bilo, ni u kakvim špekulacijama, a na kraju se iskristalizirao kao ime koje bi narednim godinama moralo dominirati ispred Marc-Andre Ter Stegena. Francuz, 22 godine, ljevak, po vokaciji stoper, ali bez problema može pokriti i bočnu poziciju u obrani. Sjajan tehničar, na 'ti' s loptom, sjajnog pregleda, a spreman je i povući iz obrane kod god je potrebno, kao što to rade Pique i Mascherano. Na prvi pogled, čini to mnogo bolje od njih. Najveći 'plus' mu je brzina. Upravo ono što je prijeko potrebno katalonskom sastavu, jer petljanje oko protivničkog šesnaesterca redovito rezultira kontrom. Pique ih može istrčati, ali nije to to.

No, koliko god da je Umtiti sjajan igrač i koliko god da je dobro odradio Europsko prvenstvo u Francuskoj, treba pričekati s ocjenom sve dok ne odradi bar polusezonu na Nou Campu. Nema razloga da ne uspije, jer s obzirom na to kako je stigao za samo 25 milijuna eura, što je bagatelan iznos za današnji nogomet i cijena jednaka onoj za koju su dovedeni Mathieu i Čigrinski, ovaj bi se transfer mogao pokazati kao jedan od boljih Barcelone u posljednjih desetak godina.

Mnoge molitve oko Sagrade Familije usmjerene su upravo u tom smjeru...

Popis Barceloninih obrambenih pojačanja u posljednjih 10-ak godina:

Gerard Pique, 2008./09. – 5 milijuna eura
Henrique, 2008./09. – 8 milijuna eura
Martina Caceres, 2008./09. – 16.5 milijuna eura
Thomas Vermaelen, 2014./15. – 19 milijuna eura
Javier Mascherano, 2010./11. – 20 milijuna eura
Jeremy Mathieu, 2014./15. 25 milijuna eura
Dmitro Čigrinski, 2009./10. – 25 milijuna eura

Učitaj još novosti