18. 07. 2016 - 19:11
Ruski sportisti su bili sistematski dopingovani i na ZOI u Sočiju
907
Shares
Ruski sportisti su bili sistematski dopingovani i na ZOI u Sočiju

VADA:

Ruski sportisti su bili sistematski dopingovani i na ZOI u Sočiju

18. 07. 2016 - 19:11
0
Shares

Ministarstvo sporta Rusije kreiralo je program kojim su se prikrivale doping zloupotrebe među ruskim sportistima na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine, navodi se u izvještaju Nezavisne komisije Svjetske antidoping agencije (VADA).

Prema tom izvještaju, antidoping laboratorija iz Moskve je bila "ključni igrač u uspješnoj operaciji i strogo kontrolisanom programu koji je nametnula država, a kojim je u potpunosti upravljalo Ministarstvo za sport", prenosi TASS.

Antidoping laboratorija u Sočiju, prema izvještaju VADE, koristila je jedinstvenu metodologiju zamjene doping uzoraka, što je omogućilo "prljavim" ruskim sportistima da nastave učešće na Zimskim olimpijskim igrama 2014. godine.

Stvoren je potpuno novi sistem, jedinstven u Sočiju, navodi se u izvještaju i dodaje da je napravljen tako da "osigura da ruski sportisti koji koriste nedozvoljene supstance mogu da nastave takmičenje na igrama u Sočiju, a da pripadnici međunarodnog osoblja koji su prisutni u laboratoriji ne otkriju  njihove "prljave" uzorke.

U izvještaju se navodi da je ruski ministar sporta Vitalij Mutko bio upoznat sa doping manipulacijama na Zimskim olimpijskim igrama iz 2014. godine te da je lično nadgledao metodologiju zamjene uzoraka kod reprezentativaca koji su koristili zabranjene supstance.

Zvaničnik Ruskog olimpijskog odbora Vitalij Smirnov vjeruje da Međunarodni olimpijski odbor neće zabraniti ruskim sportistima da učestvuju na Olimpijskim igrama u Riju.

Prema njegovim riječima, izvještaj VADE o optužbama za upotrebu dopinga na Olimpijadi u Sočiju će otvoriti mnogobrojna pitanja.

Ruski olimpijski komitet naglasio je da samo MOK može da zabrani čitavom ruskom olimpijskom timu da učestvuje na Olimpijadi u Riju.

(Sport.ba/Srna)

Učitaj još novosti