22. 07. 2016 - 15:10
Neka igra započne: Nikad kraća liga, više neizvjesnosti i derbija
907
Shares
Neka igra započne: Nikad kraća liga, više neizvjesnosti i derbija

PREMIJER LIGA BIH

Neka igra započne: Nikad kraća liga, više neizvjesnosti i derbija

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
22. 07. 2016 - 15:10
0
Shares

Već ovog vikenda kreće nova sezona u fudbalskoj Premijer ligi BiH. I to Liga 12, po prvi put u historiji u ovakvom formatu.

Zaljubljenici domaćeg fudbala napokon su došli na svoje, jer već godinama sanjaju bolji ugođaj, punije tribine, znatno kvalitetniji fudbal, vedriju budućnost ovog takmičenja. Igrači su odmarali nešto više od dva mjeseca, a klubovi su opet doživjeli fijasko u Evropi. Ekspresan povratak kući i vraćanje u sumornu bh. realnost. Više se ne možemo hvaliti da smo bolji od recimo Maltežana, jer je Široki doživio tešku šamarčinu. Radnik je herojski odigrao i upisao remi u Bugarskoj, Zrinjski se također držao koliko je mogao, a čini se da je i Sloboda mogla više da nije bilo sudijske nepravde.

Ipak, ostaje nada da ćemo gledati konačno kvalitetniji fudbal. I pošteniji. U novoj sezoni će se takmičiti 12 klubova, a nakon dvokružnog sistema i odigrana 22 kola, liga će se podijeliti na dvije grupe od po šest timova, te se boriti u Ligi za prvaka i Ligu za opstanak. Sigurni smo da će biti sve manje povlaštenih timova, koji su prosto predodređeni da slave na pojedinim gostovanjima. 

Aktuelni prvak Zrinjski i ove sezone će biti među glavnim favoritima, a tu su svakako Široki, Sloboda, Sarajevo i Željezničar. I tu se vjerovatno završava spisak ekipa koje pretenduju za sami vrh. Radnik i Mladost mogli bi se lako umiješati u borbu za izlazak u evropska pretkola, dok ostalima slijedi borba za drugi dio tabele.

Već na startu očekuje nas najveći bh. derbi i to na rekonstruisanoj Grbavici. Noćni subotnji termin garantuje dobru posjetu, a nadamo se konačno i dobar fudbal. U posljednje vrijeme nakon sudara gradskih rivala najviše se pričalo o sudijama, a nadati se da će Ognjen Valjić odraditi pošteno svoj posao. Teško je reći ko bi mogao biti favorit, možda Plavi jer su domaćini i željni dokazivanja da dva trijumfa u prošlom šampionatu nad gradskim rivalom nisu bila plod slučajnosti.

Sarajevo u novu sezonu ulazi s dosta nepoznanica, jer igrači koji su etiketirani kao pojačanja tokom priprema to baš i nisu opravdali. Svakako raduje povratak Saida Husejinovića, na kojeg će "Horde zla" ipak morati malo pričekati jer je dugo odsustvo itekako ostavilo traga. Ukoliko ga povrede zaobiđu, već nakon pet, šest kola možemo očekivati onog starog Saida koji je bio strah i trepet za sve.

Treba izdvojiti i korpulentog centarfora Mersudina Ahmetovića, koji bi trebao biti zadužen za pogotke. S njim je iz Tuzle stigao i prošle sezone odlični Elvis Sarić. Upravo bi ovaj veznjak mogao biti i najveće pojačanje bordo tima. Hodžić, Balić, Ćetković, Novaković i Crnkić će na terenu morati dokazati da zaslužuju nositi bordo dres. Najveću nepoznanicu predstavlja zapravo status najboljih igrača, Harisa Duljevića i Leona Benke. Ipak, kako sada stvari stoje, oba bi trebala konkurisati za sutrašnji derbi, a moguće je da nakon toga dođe i do transfera u inostranstvo. 

Vrijeme će pokazati da je li sadašnji sastav bolji od prethodnog, jer su raznorazne prognoze itekako se obile o glavu i Sarajevo je ostalo bez Evrope. Sve je na Almiru Hurtiću, koji je dobio povjerenje čelnika da pokuša stvoriti izuzetno jak tim, spoj mladosti i iskustva.

Velike ambicije imat će i Plavi s Grbavice. Slovenački stručnjak Miloš Kostić donio je dosta noviteta, a pitanje je kako će se igrači naviknuti na ovakav ritam rada. Najvažnije da je kostur tima zadržan, glavni igrači će i dalje biti tu, iako je bilo itekako mnogo odlazaka i dolazaka. Najveće pojačanje predstavlja Sanel Jahić, bivši bh. reprezentativac i prekaljeni borac.

Bekrić, Blagojević, Stevanović i Lendrić trebali bi i ove sezone biti osovina, a tu su još Radinović i Nikolić. Mnogi smatraju da je upravo sutrašnji derbi idealna prilika da se nastavi sjajni niz iz finiša prošle sezone od čak devet pobjeda i samo jednog poraza.

U najužem krugu favorita za naslov svakako je i aktuelni prvak Zrinjski. Izabranici Vinka Marinovića imat će velike ambicije, a dobro su se nosili protiv favorizovane Legije iz Varšave. Glavnina igrača je ostala "Pod Bijelim brijegom", a stigli su Kozić, Jakovljević, Barić, Mrkaić i Lučić. Prvenstvo će otvoriti na domaćem terenu protiv osvajača KUpa Radnika, te će biti zanimljivo odmah vidjeti koliko je igranje u Evropi ostavilo danka na ove sastave.

Široki Brijeg od samog osnivanja zajedničke lige je itekako važan faktor. Dvostruki prvak BiH i ove sezone sigurno će ciljati na najviši plasman. "Pecaru" su napustili veoma bitni igrači poput Karačića, Lanedeke i Kožulja, ali i dalje je tu veteran Wagner. Naravno, tu je i vicešampion Sloboda, koja je ostala bez bitnih igrača poput Sarića, Ivetića i Ahmetovića. Ipak, Husref Musemić je opet posložio vrlo dobar tim s itekako jakom klupom, te možemo reći da će Tuzlaci i ove sezone biti itekako konkurentni. 

Od ostalih timova, Radnik i Mladost bi se mogli umiješati u borbu za vrh. Najneizvjesnije je šta nam može ponuditi Čelik, koji još nije posložio tim. Također, Olimpic je napustilo dosta iskusnih igrača, te će sada cilj biti opstanak. Tu je uvijek neugodni Vitez, te novi članovi elitnog razreda Krupa i Mettaleghe iz Jajca. Sigurno da nas očekuje neizvjesna sezona, pa neka igra započne.

Piše: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti