23. 07. 2016 - 12:00
Čudotvorac Tuchel! Preporodio Borussiju, kupio cijelu 'novu...
907
Shares
Čudotvorac Tuchel! Preporodio Borussiju, kupio cijelu 'novu momčad', a klub je još i u plusu

ZABORAVITE KLOPPA

Čudotvorac Tuchel! Preporodio Borussiju, kupio cijelu 'novu momčad', a klub je još i u plusu

Germanijak.hr
23. 07. 2016 - 12:00
0
Shares

Kako dalje bez Jürgena Kloppa? To su se sigurno pitali navijači iz Dortmunda nakon što je njihov omiljeni trener par mjeseci prije kraja sezone 2014./15. objavio kako odlazi iz kluba. Klopp je stvorio nevjerojatan odnos s navijačima, njegova Borussia je igrala jako dobro i bila jedini pravi konkurent Bayernu, a svim igračima koji su stigli u Dortmund je vrlo brzo porasla cijena.

Praktično se od prvog dana kao Kloppov zamjenik spominjao Thomas Tuchel koji je na kraju i postao trener žuto-crnih. I on je, kao i Klopp, prije Borussije vodio Mainz, a i o njemu se pričalo kao idealnom treneru za razvoj mladih igrača.

Tuchel se vrlo brzo snašao u Dortmundu. Nakon nekoliko početnih mjeseci u prošloj sezoni, kada su igrači još uvijek usvajali njegove ideje, Borussia je u drugom dijelu sezone igrala sjajno. U Bundesligi nisu mogli više od drugog mjesta, u Europskoj ligi su ispali baš od Liverpoola nakon što su odigrali možda i najljepšu utakmicu u tom natjecanju (izgubili 3:4, op.a.), ali ono najvažnije je da je Tuchel brzo posložio igru koja je sve zadovoljila – navijače, upravu, ali i medije. Za razliku od Kloppa, Tuchel teži otvorenijoj igri, krila imaju veliku važnost, a brzina i disciplina, preuzeta od svojeg prethodnika, dovedena je do većeg nivoa. Svi su zadovoljni Tuchelom i gotovo je sigurno, ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, da ćemo ga još godinama gledati na klupi Borussije.

Kada je već tako, onda je Tuchel prionuo slaganju momčadi po svojem 'guštu'. Nakon što lani nije puno potrošio, Borussia je na pojačanja izdvojila tek 20 milijuna eura, ove godine je dosta novih lica u svlačionici Borussije.

Prije svih tu su dva posljednja i najjača pojačanja, Götze i Schürrle, a u klub je došlo još nekoliko mladih, iznimno talentiranih igrača (Dembélé, Mor, Guerreiro, Merino), kao i dva igrača iz Barcelone i Bayerna koji nisu imali mjesta u tim klubovima (Bartra, Rode). Zajedno s lanjskim pojačanjima, od kojih je najzvučnije ime Gonzala Castra, u klub je došlo 12 novih imena na koja je Borussia potrošila 133,75 milijuna eura.

No, Tuchel bilancu poslovanja drži u plusu! Naime, Borussia je, od kada je on došao, zaradila 149,55 milijuna eura što je profit od 15,8 milijuna eura. Veliki iznos u blagajnu su donijeli transferi Mkhitaryana, Hummelsa i Gündogana, koji su ovog ljeta otišli iz Dortmunda, ali je pravu 'čistku' Tuchel napravio prošle sezone kada je iz kluba otišlo 12 igrača. Većina njih nisu bili prvotimci, radilo se o igračima rotacije koje je Tuchel odlučio zamijeniti mlađim igračima.

Tuchelova Borussia izgleda odlično, nova pojačanja su joj dala na dubini i atrakciji, a zanimljivo je kako su u ove dvije godine u klub dolazili igrači prilično sličnog profila. Uglavnom se tu radilo o krilnim igračima, onima koji igraju u središtu veznog reda te lijevim bočnim igračima. Samim time je gotovo pa nemoguće složiti smislenu postavu od Tuchelovih pojačanja jer obrana prilično 'škripi', ali smo se svejedno zaigrali. Ovu sliku s Götzeom, Schürrleom i Dembéléom u ofenzivnom dijelu smo jednostavno morali nacrtati…

2

Došli:

Sezona 2015./16.:

Gonzalo Castro (28), Bayer, 11 milijuna
Roman Bürki (24), Freiburg, 3,5 milijuna
Joo-Ho Park (28), Mainz, 3 milijuna
Julian Weigl (19), 1860 München, 2,5 milijuna
Adnan Januzaj (20), Manchester United, posudba

Sezona 2016./17.:

André Schürrle (25), Wolfsburg, 30 milijuna
Mario Götze (24), Bayern, 26 milijuna
Ousmane Dembélé (19), Rennes, 15 milijuna
Raphaël Guerreiro (22), Lorient, 12 milijuna
Sebastian Rode (25), Bayern, 12 milijuna
Marc Bartra (25), Barcelona, 8 milijuna
Emre Mor (18), Nordsjaelland, 7 milijuna
Mikel Merino (20), Osasuna, 3,75 milijuna

Otišli:

Sezona 2015./16.:

Ciro Immobile (25), Sevilla, 14 milijuna
Kevin Kampl (24), Bayer, 11 milijuna
Jonas Hofmann (23), Borussia Mönchengladbach, 8 milijuna
Mitchell Langerak (26), Stuttgart, 3,5 milijuna
Miloš Jojić (23), Köln, 3 milijuna
Kevin Großkreutz (27), Galatasaray, 1,5 milijuna
Jakub Blaszczykowski (29), Fiorentina, posudba, 1 milijun
Jeremy Didziak (20), St Pauli, 250 tisuća
Zlatan Alomerović (24), Kaiserslautern, 200 tisuća
Pascal Stenzel (19), Freiburg, posudba, 100 tisuća
Oliver Kirch (33), Paderborn, slobodan igrač
Sebastean Kehl (35), kraj karijere

Sezona 2016./17.:

Henrikh Mkhitaryan (27), Manchester United, 42 milijuna
Mats Hummels (27), Bayern, 38 milijuna
Ilkay Gündogan (26), Manchester City, 27 milijuna

Napomena: Izvor svih podataka o transferima je Transfermarkt. U zagradi iza imena igrača stoje godine koje je imao u trenutku transfera, a nakon toga klub s kojim je Borussia 'odradila' transfer te iznos istoga…

Učitaj još novosti