24. 07. 2016 - 10:14
FS Engleske, Italije i Španije napravili neobičan izbor:...
907
Shares
FS Engleske, Italije i Španije napravili neobičan izbor: Treneri bez trofeja vode svetske prvake

VENTURA OSVOJIO SERIJU C

FS Engleske, Italije i Španije napravili neobičan izbor: Treneri bez trofeja vode svetske prvake

Novosti.rs
24. 07. 2016 - 10:14
0
Shares

Kao da su se dogovorili, Fudbalski savezi Engleske, Španije i Italije napravili su krajnje neobične izbore selektora posle Evropskog prvenstva u Francuskoj. Rukovodstva sva tri ova bivša svetska prvaka poverila su vođenje reprezentacija trenerima skromnog rejtinga, koji u svojim karijerima nisu osvojili nijedan klupski trofej.

Šampione planete iz 1966. u naredne dve godine vodiće Sem Alardajs (61), koji ima mnogo zvučniji nadimak (Big Sem) nego menadžersku karijeru. Doskorašnji trener Sanderlenda, sa kojim je na kraju prošle sezone zauzeo 17. mesto u Premijer ligi i bio odmah iznad crte za ispadanje, ništa specijalno nije uradio za 25 godina rada.

S irskim Limerikom se plasirao u elitu, Nots Kaunti je uveo iz treće u drugu ligu, a u elitnom engleskom rangu ni u jednom klubu nije imao veći broj pobeda nego poraza (Bolton 80:80, Njukasl 7:9, Blekburn 26:29, Vest Hem 35:51, Sanderlend (9:12). Kada se sve sabere, slavio je na samo 33,6 mečeva u Premijer ligi, ali je iz nekog razloga ipak ubedio FS Engleske da je pravi čovek za klupu nacionalnog tima.

- Oduvek sam želeo da postanem selektor Engleske, to je za mene najbolji posao koji postoji - iskren je bio Alardajs, kome su podršku dali Gari Lineker, Fil Nevil, Vejn Runi...

- Učiniću sve da našim navijačima donesem radost koju zaslužuju. Želim da svi budemo ponosni na rezultate tima.

A "furijom" će umesto legendarnog "brke" Visentea del Boskea upravljati Žulen Lopetegi (49), bivši golman Barselone i Reala. Novi kormilar je prvi trenerski posao imao u Rajo Valjekanu, gde je dobio otkaz posle ispadanja, zatim se nije proslavio ni u Realu B, a u Portu je bio od 2014. do januara 2016, kada je smenjen zbog loših rezultata. I dok na klupskom planu nije imao nimalo uspeha, Lopetegi je kao selektor mlađih španskih kategorija pokazao kvalitet, budući da je osvojio tri evropske titule. To je, verovatno, i presudilo da dobije palicu.

- Neće biti revolucija, nego evolucija - istakao je Lopetegi. - Baza tima će ostati ista, samo ćemo pokušati da nadogradimo sve što je bilo dobro.

Najveće iznenađenje je ipak izazvala promocija vremešnog Đampjera Venture (68) umesto Antonija Kontea u Italiji. U pitanju je stručnjak koji je karijeru počeo 1981. i tokom više od tri decenije nije došao do posla u nekom velikom klubu, a otkaze je dobijao u Bariju, Speciji, Veneciji, Kaljariju... U kontinuitetu, najduže se zadržao na poslednjem poslu u Torinu, od 2011. do ovog leta.

- Ne shvatam zašto je Ventura izabran. Torino je nekada igrao dobro, a nekada loše - kritikovao je izbor selektora Aurelio de Laurentis, predsednik Napolija.

VENTURA SLAVIO U SERIJI C

NA prvom mestu na tabeli, za 35 godina rada, novi italijanski selektor Đampjero Ventura je završio samo jednom, i to 1996. godine.

To je bilo u trećeligaškom društvu (Serija C), kada je vodio Leće.

(Novosti.rs)

Učitaj još novosti