16. 08. 2016 - 14:23
Upoznajte Dijega Alvesa, vjerovatnu zamjenu Claudija Brava na...
907
Shares
Upoznajte Dijega Alvesa, vjerovatnu zamjenu Claudija Brava na 'Nou Campu'

Upoznajte Dijega Alvesa, vjerovatnu zamjenu Claudija Brava na 'Nou Campu'

Matija Majandžić (Barcabih.com)
16. 08. 2016 - 14:23
0
Shares

Sve su veća nagađanja kako će Claudio Bravo poslije uzvratne utakmice španjolskog Superkupa pojačati redove Manchester Cityja, a kao njegova zamjena spominje se golman Valencije, Diego Alves. U ovom članku upoznat ćemo vas s ovim čuvarem mreže.

Diego Alves Carreira rođen je 24. juna/lipnja 1985. godine u Rio de Janeiru. Ovaj tridesetjednogodišnji povremeni brazilski reprezentativac i golman Valencije svoju karijeru počeo je u Atletico Mineiru, za koji je upisao 38 ligaških nastupa. Većinu svoje karijere Diego Alves proveo je u Španjolskoj, gdje je skupio više od 200 nastupa braneći za Almeriju i Valenciju. Vrijedi istaknuti i kako je Diego Alves bio dio brazilske reprezentacije koja je na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine osvojila brončanu medalju. Debi za seniorsku reprezentaciju Brazila upisao je 10. novembra 2011. godine u prijateljskoj utakmici protiv Gabona, a do sada je skupio osam nastupa za nacionalni tim svoje zemlje.

Diego Alves pridružio se Almeriji 24. jula 2007. godine, a u prvoj sezoni bio je pričuva Davidu Cobeñu. Nakon odlaska Cobeña u Rayo, Diego Alves je postao “jedinica” Almerije. Iz njegove karijere u Almeriji vrijedi izdvojiti i utakmicu koje se navijači Barcelone sigurno rado sjećaju. Naime, 20. novembra 2010. godine, Barcelona je na stadionu “Mediterraneo” savladala Alvesovu Almeriju s čak 0-8, a Diego Alves na terenu je proveo cijelu utakmicu. Za ovaj andaluzijski tim branio je u 123 ligaške utakmice prije nego što je u maju 2011. godine pojačao redove Valencije.

Službeni debi za Valenciju upisao je 13. septembra 2011. godine u utakmici grupne faze Lige prvaka protiv Genka. Na početku je i u Valenciji bio rezerva, ali je nakon ozljede Vicentea Guaite “prigrabio” mjesto prvog golmana ekipe. U julu 2014. godine potpisao je novi petogodišnji ugovor s Valencijom, do 2019. godine, ali sve je izglednije da će ove sezone potpisati za Barcelonu. Dosad je u dresu Valencije upisao 112 ligaških nastupa.

Ono što je također zanimljivo kod Diega Alvesa je to što je on stručnjak za branjenje penala. 9. maja 2015. godine, nakon što je obranio penal Cristianu Ronaldu, postao je rekorder La Lige s 16 obranjenih penala (od njih 37 koliko je izvedeno protiv njega u La Ligi). Tako je s trona “svrgnuo” bivšeg golmana Barcelone, Andonija Zubizarretu, koji je obranio također 16 penala, ali od njih 102, koliko je izvedeno protiv njega.

Kad su u pitanju titule, Diego Alves se i ne može pohvaliti nekom karijerom bogatom trofejima s obzirom da je, uz brončanu medalju s Olimpijskih igara u Pekingu, osvojio tek dva trofeja, oba s matičnim klubom, Atletico Mineirom. 2006. godine osvojili su prvenstvo brazilske druge lige, dok su 2007. godine osvojili prvenstvo okruga Mineiro.

Nema nikakve sumnje da se radi o kvalitetnom golmanu koji bi mogao biti dostojna zamjena Ter Stegenu, ali sačekajmo još nekoliko dana da vidimo kako će se stvari odvijati.

Učitaj još novosti