22. 08. 2016 - 18:59
Eh, da je para: Ajaxove bebe bi pokorile Europu!
907
Shares
Eh, da je para: Ajaxove bebe bi pokorile Europu!

SJAJAN TIM

Eh, da je para: Ajaxove bebe bi pokorile Europu!

Germanijak.hr
22. 08. 2016 - 18:59
0
Shares

Ajax, jedan od nedvojbeno najpoznatijih europskih nogometnih klubova kroz povijest, uvijek je bio izvorište velikih talenata i/ili igrača koji su u klub došli na mala vrata, a postali naknadno jedni od najboljih igrača svijeta.

Nažalost, danas su uvjeti u nogometu otišli toliko daleko da Ajax jednostavno ne može pratiti najveće klubove po pitanju održavanja momčadi na okupu. Talente koje otkupi za male novce ili razvije vrlo brzo prodaje u financijski lukrativnije lige, a posljednji su primjer golman Cillessen, koji je izgledno na pragu Barcelone, ili krilni napadač Viktor Fischer, koji je otišao u engleski Middlesbrough.

Međutim, kako bi izgledalo da stvari ne funkcioniraju na taj način, pa da je Ajax imao mogućnost zadržati sve te igrače koji su još uvijek aktivni? Pogledajmo.

GOLMAN:

Jasper Cillessen - Lani želja Manchester Uniteda, ove godine na pragu Barcelone. Ovaj 27-godišnji vratar već je godinama broj 1 na vratima Ajaxa sa preko sto nastupa, dok je ujedno i prvi vratar nizozemske reprezentacije, za koju je sakupio 30 nastupa. Konzistencija i iznimno dobri nastupi doveli su ga na prag najvećih klubova, gdje će vjerojatno odraditi svoje najbolje vratarske godine.

DESNI BEK:

Gregory Van der Wiel – Nizozemac je 2012. prešao u Paris Saint-Germain kao iznimno obećavajući desni bek, ali u Parizu je imao problema s pronalaženjem prave forme. Za Ajax je u šest sezona odigrao preko 130 utakmica i zabio 12 golova.

LIJEVI BEK:

Maxwell – Još jedan član Paris Saint—Germainea, koji je svojedobno iz Brazila u Europu došao upravo preko – Ajaxa. U pet godina između 2001. i 2006. odigrao je 114 puta za Ajax, zabivši 9 golova. Nakon toga je njegov put poprilično poznat; nastupao je redom za Inter, Barcelonu i PSG, u kojem je još uvijek s 34 godine.

STOPERI:

Jan Verthongen – Nezamjenjivi stup Pochettinove obrane u Tottenhamu, kao i belgijske reprezentacije, 29-godišnji Verthongen je zapravo još u juniorima došao iz Beerschota u Ajax. Za seniorsku ekipu odigrao je 155 utakmica i zabio 23 pogotka; impresivno za stopera.

Thomas Vermaelen – Također Belgijac, Vermaelen je – osim po svom uspješnom stažu u Arsenalu – poznat i kao čovjek koji je čekao na debi u Barceloni godinu dana, iako su ga platili više od 15 milijuna funti. No, vjerojatno su mnogi zaboravili da je i on branio boje Ajaxa, gdje je između 2003. i 2009. odigrao 97 utakmica  i zabio 7 golova.

VEZNI RED:

Nigel de Jong – Najpoznatiji po svom agresivnom stilu igre, ovaj defanzivni veznjak je dijete Ajaxa, za kojeg je odigrao 96 puta i zabio 9 golova prije nego je 2006. prešao prvo u HSV, a onda tri godine poslije u Manchester City.  Pamtimo ga i po onom kung-fu udarcu kojim je pokosio Xabi Alonsa u finalu SP 2014.

Rafael van der Vaart – Sad već legendarni veznjak, Vaart je također junior Ajaxa, za čiju je prvu momčad odigrao 117 nastupa i postigao 52 gola. U karijeri je također igrao i za HSV, Real Madrid i Tottenham, a nedavno je s 33 na grbači potpisao za danski Midtjylland.

Christian Eriksen – Motor iza Tottenhamovog lanjskog (skoro pa uspješnog) pohoda na titulu prvaka Engleske, Eriksen se profilirao u jednog od najboljih box-to-box veznjaka Europe. Danac je u Ajax stigao sa 16 godina, a dres kluba iz Amsterdama nosio je 113 puta, dok je za njega zabio 25 golova.

NAPAD:

Klaas Jan Huntelaar – Napadački trio počinjemo s velikim Huntelaarom. Iako je nosio i dres rivala PSV-a, Huntelaar se u potpunosti kao igrač profilirao u redovima Ajaxa. Tamo je u dvije sezone zabio 76 golova u 92 susreta; ta impresivna golgeterska brojka donijela mu je transfer u Real Madrid 2009. godine. Za Nizozemsku je nastupio 76 puta i zabio 42 gola.

Luis Suarez – Eh, pa pogledajte ta imena. „Zubo“ je toliko brzo eksplodirao da mnogi zaboravljaju kako je u Liverpool svojedobno došao upravo iz Ajaxa. Urugvajac je u crveno-bijelom dresu nastupio 110 puta, pritom zakucavši 81 gol. Statistika tek nešto „slabija“ nego u Barceloni i Liverpoolu…

Zlatan Ibrahimović – Trio rio zaokružujemo nezaustavljivim Ibrahimovićem. Upravo je na današnji dan šira nogometna javnost prije 12 godina upoznala Ibrine nogometne vještine. Tada je ispremiješao čitavu obranu NAC Brede kao da je riječ o školarcima, a to je napravio još 35 puta u 74 nastupa koliko je ukupno skupio za Ajax prije odlaska u Juventus 2004.

1

Učitaj još novosti