24. 08. 2016 - 17:00
Ovako su se mijenjali treneri: Sport.ba izabrao deset...
907
Shares
Ovako su se mijenjali treneri: Sport.ba izabrao deset najzanimljivijih promjena na klupama

ŽELJEZNIČAR I SARAJEVO

Ovako su se mijenjali treneri: Sport.ba izabrao deset najzanimljivijih promjena na klupama

Faris DŽAFEROVIĆ
24. 08. 2016 - 17:00
0
Shares

Željezničar i Sarajevo su imali dosta promjena kada su u pitanju treneri, naime, Željezničar je od 2010 godine promjenio 6 trenera, dok su na Koševu u istom razdoblju šefa struke mjenjali čak 12 puta.

durbuzovic

Plavi su najbolju promjenu imali kada je u sezoni 2009/10 na klupu došao Amar Osim koji se na tom mjestu zadržao do 2013 godine, te je sa Plavima osvojio tri naslova prvaka, te dva naslova osvajača kupa Bosne i Hercegovine. Nakon popularnog ''brke'' na klupu dolazi njegov pomoćnik Hajrudin Dino Đurbuzović, aktuelni direktor reprezentacije BiH. ovaj provjereni stručnjak je sa Željom ostvario plasman na europsku smjenu, međutim uprava se nakon završetka sezone odlučila zahvaliti ovom stručnjaku.

plisek

Jiri Plišek je jedan od poznatijih stranih trenera u Bosni i Hercegovini, on je prvo prije jednog desetljeća vodio Željezničar, da bi 2011 godine stigao u Sarajevo gdje je na klupi naslijedio Mirzu Varešanovića legendu tima sa Koševa, međutim ovaj Čeh se nije dugo zadržao na Koševu te je nakon samo šest mjeseci napustio klupu mlađeg sarajevskog premijerligaša.

adzem
Na mjesto Đurbuzovića došao je Admir Adžem, ovaj trener je dugogodišnji rad u omladinskom pogonu krunisao promaknućem na mjesto šefa stručnog štaba Plavih sa Grbavice. Međutim, na ovoj se poziciji zadržao samo jednu polusezonu, te je zbog nedostatka ''profi'' licence vraćen u omladinski pogon.

musemic

Nakon njega klub je uspješno vodio Husref Musemić koji je na sraman način otišao sa Koševa, jer neshvatljiv potez uprave je ovog stručnjaka odmakao od Sarajeva, a posljednja sezona u Slobodi je pokazatelj o kakvom se stručnjaku radi.

odovic

Nakon, mladog stručnjaka Adžema, na kormilo Plavih na svoj drugi mandat stiže Milomir Odović, legenda tima iz Doline Ćupova, te sa veoma mladom ekipom pravi odlične rezultate. Završio je drugi na tabeli, a iskorak koji je napravljen Europi još uvijek se prepričava. Sezona nakon pomenutog iskoraka, nije počela kako treba te je došlo do smjene Odovića.

jarni

Poslije Husrefa, Sarajevo dovodi još jednog stranca, u pitanju je bio hrvatski stručnjak Robert Jarni, koji sa klubom nije uspio napraviti skoro ništa, te je za spas sezone postavljen Dženan Uščuplić.

mulalic

Kratki period je nakon Odovića na klupi boravio Vlado Čapljić, da bi nakon njega na istu zasjeo Edis Mulalić koji je statistički jedan od najuspješnijih trenera koji je vodio Željezničar u posljednjih nekoliko godina, a samo kolo prije kraja je uprava odlučila da otpusti Mulalića, zbog nekoliko vezanih loših rezultata.

uscuplic

Dženan Uščuplić je također jedan od legendarnih igrača Sarajeva, on je u svom prvom mandatu uspio osvojiti Kup Bosne i Hercegovine, i tako spasio Jarnijevu sezonu, da bi nakon toga sa osvajanjem titule prvaka BiH spasio i sezonu koju je u sunovrat odveo Meho Kodro.

kostic
Nakon Mulalića, dolazi slovenski stručnjak Miloš Kostić, koji je sa Željom doživio sunovrat, dobro otvorenje sezone te sedam bodova u prva tri kola, je uspio prokockati sa tri vezana poraza, te je na kraju sporazumno raskinuta saradnja sa njim, a njega će na klupi zamjeniti Slavko Petrović, za kojeg svi imaju samo riječi hvale, jer je u protekloj sezoni napravio odlične rezultate ne klupi Radnika iz Bijeljine.

jesic

Dženan je sa pozicije trenera smijenjen zbog nedostatka licence, a na njegovo mjesto dolazi Miodrag Ješić, koji se na klupi Bordo kluba nije proslavio, te je kao i Plišek nakon samo šest mjeseci smjenjen te je na njegovo mjesto doveden Almir Hurtić, koji je prije toga vodio Akademiju za mlade igrače kluba sa Koševa.

zadnja
Mi kao portal se iskreno nadamo da će se politike klubova u BHT Premijer ligi promijeniti te da ćemo na klupama premijerligaša duže vrijeme gledati ista lica, a ne da će se poslije prvog lošeg rezultata već početi smjenjivati treneri, i već tražiti alternative za istog.

Učitaj još novosti