01. 09. 2016 - 14:20
Kako su velikani trgovali? Englezi dokazali primat, Stara dama...
907
Shares
Kako su velikani trgovali? Englezi dokazali primat, Stara dama i Barca parirali

LJETNI PRIJELAZNI ROK

Kako su velikani trgovali? Englezi dokazali primat, Stara dama i Barca parirali

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
01. 09. 2016 - 14:20
0
Shares

Sinoć u ponoć okončan je prijelazni rok u najjačim evropskim ligama. Dan je obilježilo nekoliko transfera, poput povratka Davida Luiz u Chelsea, zatim dolaska Mousse Sissoka u Tottenham, Islama Slimanija u Leicester, ali i Marija Balotellija u Nicu.

Premiership je očekivano bio najrastrošniji, te je u ljetnom roku potrošeno rekordnih 1,4 milijarde eura. 

Serie A je na drugom mjestu sa 750 miliona, a slijedi Bundesliga sa 540. Primera je tek četvrta sa skromnih 470 miliona eura, a peti je Championship s 210 miliona. Nakon toga slijedi Ligue 1 s izuzetno skromnih 190 miliona eura.

Paul Pogba bio je jedna od najvećih priča ove godine. I na kraju, ni kriv ni dužan, postao najskuplji fudbaler u historiji. Samo vrijeme će pokazati da li će zaista opravdati silni uloženi novac. Najveća greška Sir Alexa Fergusona je itekako skupo plaćena da bi bila ispravljena, a nisam baš siguran da će vratiti uloženo. Sada već bivši veznjak Juventusa preselio je u Manchester za 105 miliona odštete. Pogba je potpisao ugovor na pet godine uz sedmičnu platu od 320.000 eura. 

pogba

Do sada je rekordni transfer u historiji fudbala bio prelazak Gareth Bale 2013. iz Tottenhama u Real Madrid za 100 miliona eura. Cristiano Ronaldo je 2009. iz Manchester Uniteda otišao u Real za 94 miliona, a ovog ljeta je i Gonzalo Higuain iz Napolija prešao u Juventus za nevjerovatnih 90 miliona eura.

"Oduševljen sam što se vraćam u United. Ovo je uvijek bio klub koji je imao posebno mjesto u mojem srcu, a sada se posebno radujem što ću raditi s Joseom Mourinho. U Juventusu mi je bilo sjajno, ali osjetio sam da je vrijeme za povratak na Old Trafford", kazao je Pogba koji je od 2009. do 2012. bio član Unitedove akademije.

United je doveo i Borussijinog Henrikha Mkhitaryjana za 35,70 miliona funti, zatim Erica Baillyja iz Villareala (32,30 miliona funti), a stigao je i Zlatan Ibrahimović koji će imati itekako visoka primanja. Uz dolazak Josea Mourinha, treba imati da umu da su Crveni đavoli ponovo jedni od glavnih favorita u Premiershipu.

Osim Uniteda, itekako je pazario i njihov gradski rival City koji je potrošio čak 200 miliona eura. Mlađahni John Stones stigao je na "Etihad" za čak 55,6 miliona eura, te tako postao daleko najskuplji defanzivac u historiji ovog kluba. Pep Guardiola dobio je još nekoliko skupocijenih pojačanja: Leroy Sane (42,50 miliona funti), Gabriel Jesus (27,20 miliona funti), Ilkay Gundogan (22,95 miliona funti) i Nolito (15,30 miliona funti). Cifre od kojih boli glava itekako, a apsolutno ne postoji garancija da će pobrojani opravdati silna ulaganja šeika. Također, Pep Guardiola je sproveo veliku čistku u svlačionici posljednjeg dana prijelaznog roka.

ilkay-gundogan-manchester-cityNa fudbalskoj pijaci veoma aktivan bio je i Chelsea, koji je doveo 22-godišnjeg Michyja Batshuayjia za čak 33,15 miliona funti i N'Golo Kantea iz Leicestera (30,43 miliona funti). I onda posljednjeg dana transfer roka dva velika transfera na "Stamford Bridgeu": Marcos Alonso je stigao za 23 miliona funti iz Fiorentine, a tu je i povratnik David Luiz (45 miliona eura).

ngolo-kante-antonio-conte-chelseaČak je i uvijek škrti Arsene Wenger odriješio kesu (109 miliona eura), te isplatio 41 milion funti za još uvijek nedovoljno dokazanog Granita Xhaku. Poučen ranijim lošim iskustvima, dan prije isteka prijelaznog roka doveo je još dva pojačanja: Shkodran Mustafi iz Valencije (€40m)Lucas Perez iz Deportiva (€20m).

mustafiSaido Mane pojačao je Liverpool za 30 miliona funti, stigao je i Newcastleov Georginio Wijnaldum za 23 miliona, dok je još uvijek poprilično anonimni Jordan Ibe otišao u Sunderland za čak 15 miliona funti. Stigao je i golman Loris Karius za 5,5 miliona funti iz Mainza. Uz to, otpisani Joe Allen nakon dobro odrađenog eura stigao je u Stoke za poprilično velikih 13 miliona eura. Redsi su se riješili konačno i Marija Balotellija.

maneTottenham je također dobro trgovao. Vincent Janssen iz AZ-a je plaćen 18,79 miliona funti, a Victor Wanyama iz Southamptona 12,24 miliona funti. Također, kasno sinoć potpisao je i Moussa Sissoko za velikih 35 miliona funti.

waynama-tottenhamAktuelni prvak Leicester također je bio poprilično rastrošan. Ahmed Musa je plaćen 16,58 miliona funti, a Nemplays Mendy 13,18 miliona. Sinoć je doveden i Islam Slimani od 35 miliona funti, čime su oborili klupski rekord.

musa

Real je neuobičajeno bio poprilično tih, samo je ispravljena greška i vraćen je sjajni Alvaro Morata iz Torina za "sitnih" 30 miliona eura. Za samo pet manje prodat je Jese i to PSG-u.
Potpuno drugačije bilo je na "Nou Campu" - 123 miliona eura utrošena. Za čak 35 miliona eura stigao je Andre Gomes iz Valencije, za 10 manje Samuel Umtiti iz Lyona, dok je 16,50 miliona eura plaćen Lucas Digne. Paco Alcacer je stigao pred kraj prijelaznog roka za 35 miliona eura. Odlazaka je bilo dosta, ali zarada poprilično slaba. Marc Bartra je plaćen osam miliona, Alen Halilović pet, dok su ostali zanemarivi. 

samuel-umtiti-barcelona

Rastrošni su bili i u Atleticu, sve sa ciljem da zadrže maestra Dijega Simeonea. Kevin Gameiro plaćen je velika 32 miliona eura, Nicolas Gaitan sedam manje, dok je stigao i Šime Vrsaljko za 16 miliona. Uz to, mlađahni Diogo Jota je doveden za "skromnih" 7,20 miliona. Zaradilo se poprilično fino prodajom Borje Bastona za 18 miliona eura Swanseaju.

kevin-gameiro

I u Njemačkoj su trošili oni najbolji. Bayern je obavio dva sjajna transfera (Mats Hummels i Renato Sanches za po 35 miliona eura), dok su prodali Gotzea 22 miliona, Hojbjerga za 15, te Rodea za 12 miliona eura.

Još bolji posao obavili su Milioneri iz Dortmunda - 120 miliona eura (30 miliona eura za Schurrlea, 22 za Gotzea, 15 za Dembelea, po 12 za Rodea i Raphael Guerreira, te osam za Bartru i sedam za supertalentovanog Emrea Mora). Zarada je bila također odlična, otišao je sjajni trojac (Mkhitaryan 42 miliona, Hummels 35 i Gundogan 27).

borussia-dortmund-forward-andre-schurrle

Juventus je bio treći najrastrošniji klub u Evropi, nakon manchesterskih rivala. Gonzalo Higuain je stigao za rekordnih 90 miliona eura. Upitno je da li će i Argentinac koji je stigao iz Napulja uspjeti ispuniti sva očekivanja i uloženo, pogotovo kada se zna u kakvom stanju se pojavio na debiju. Uz ogromnih 90 miliona uplaćenih Napolitancima, Torinezi su se obavezali isplaćivati čak 7,5 miliona eura godišnje ovom napadaču. Uz to, naš Miralem Pjanić je plaćen 32 miliona eura (šesti najskuplji dolazak u Torino u historiji), Marko Pjaca 25 miliona...

gonzalo-higuain-juventus

Roma je pokušala parirati, te je potrošila 94 miliona eura. Top tri transfera: Mohamed Salah iz Chelseaja (€19m); Gerson iz Fluminensea (€17m); Stephan El Shaarawy iz Milana (€13m). Inter je utrošio samo milion manje, a ovo su njihova top tri transfera: Joao Mario iz Sportinga (€45m); Gabigol iz Santosa (€25m) i Antonio Candreva iz Lazija (€22m).

candreva

I za kraj, izdvojio sam još PSG. Parižani su potrošili 72 miliona eura, a ovo su njihova top tri transfera: Grzegorz Krychowiak iz Seville (€30m); Jese Rodriguez iz Reala (€25m) i Giovani Lo Celso iz Rosarija (€10m).

jese

Priredio: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti