01. 09. 2016 - 17:03
Budući predsjednik UEFA-e glasa za Regionalnu ligu
907
Shares
Budući predsjednik UEFA-e glasa za Regionalnu ligu

ALEKSANDER ČEREFIN

Budući predsjednik UEFA-e glasa za Regionalnu ligu

01. 09. 2016 - 17:03
0
Shares

Ukoliko Slovenac Aleksander Čerefin preuzme kormilo UEFA-e, a sve su prilike da hoće, postoje velike šanse za osnivanje Regionalne fudbalske lige koja bi osvajaču garantovala plasman u Ligu šampiona ili Ligu Evrope.

Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) uskoro će dobiti novog predsjednika, a kako trenutno stoje stvari to će biti Aleksander Čeferin koji iz dana u dan ima sve veću podršku nacionalnih saveza.

Govoreći o idejama koje su nephodne za unaprijeđenje fudbala na "Starom kontinentu" Aleksander Čerefin se osvrnuo i na moguće osnivanje Regionalne fudbalske lige.

"Razgovarali smo o regionalnoj ligi i ona ne bi bila umjesto nacionalnih liga. Za sada je samo ideja. Oni klubovi koji ne prođu u evropskim takmičenjima do nove godine, od tada bi igrali regionalnu ligu i kao nagrada bio bi ulazak u Ligu šampiona ili Ligu Evrope", objasnio je Čerefin, prenose Sportske.net.

Prvi kandidat za nasljednika Mišela Platinija ponovio je da osnivanje Regionalne lige ne bi uticalo na nacionalne šampionate jer novo takmičenje ne bi slijedilo primjere košarkaške ABA lige.

"Bio bi interes klubovima da igraju u tom takmičcenju, svi smo protiv toga što se događalo u košarci, kada se regionalna liga igrala umjesto nacionalnih. To bi uništilo nacionalne fudbalske lige u regionu. Mislim da naša ideja nije loša, ali mora da bude u organizaciji UEFA-e", zaključio je Čerefin.

Podsjećamo da su savezi u regionu podržali kandidaturu Aleksandera Čerefina za novog predsjednika UEFA-e, a danas je to zvanično učinio i Fudbalski savez Francuske.

Učitaj još novosti