15. 09. 2016 - 16:21
'Popio je dvije jetre', ali je bio jedan od najboljih
907
Shares
'Popio je dvije jetre', ali je bio jedan od najboljih

GEORGE BEST

'Popio je dvije jetre', ali je bio jedan od najboljih

15. 09. 2016 - 16:21
0
Shares

Prošle su 53 godine od kada je George Best debitovao za Manchester United. Igrač koji, iako nikad nije bio 100 posto posvećen fudbalu, spada u red najvećih svih vremena.

"Potrošio sam mnogo novca na žene, piće i automobile. Ostalo samo spiskao",  legendarna je izjava "petog Beatlesa", momka iz Belfasta koji je, svi se slažu u tome, mogao i mnogo više s talentom koji je imao.

2

Besta je u Belfastu otkrio Bob Bishop, skaut Uniteda. Ostat će upamćen njegov telegram Ser Mattu Busbyju.

"Mislim da sam ti pronašao genija", napisao je Bishop za 15-godišnjaka koga je lokalni Glentoran odbio kao previše mršavog i niskog. Sve ostalo je istorija. Debitovao je za United sa 17 godina, a zatim u narednih 11 sezona odigrao više od 470 mečeva i postigao 181 gol. Postao je prvi fudbaler koji je dostigao slavu rok zvijezda.

3

Na terenu je plesao, radio šta je god poželio. Donio je Unitedu Kup Šampiona, proglašen je za najboljeg igrača planete te 1968. godine, ali čini se da je mogao mnogo više da nije bilo problema van terena koji su upropaštavali ogroman talenat. Alkoholizam prije svega. Sam je izjavio da je prestao da pije, ali samo dok spava. Nešto kasnije, priznao je da je bio na dnu, da je bio bolestan i da su svi oko njega to vidjeli, ali ne i on sam.

4Imao je samo 27 godina kad je napustio United i fudbal. Kasnije je pokušavao da se vrati, igrao u Americi, čak i mali fudbal, da bi 1983. rekao zbogom fudbalu. Alkohol ga je sa vrha doveo na dno. Ponižavao se u javnosti, završio čak i u zatvoru. Nastavio je da pije i nakon presađivanja jetre, a 2005. godine je definitivno izgubio bitku sa bolešću.

Učitaj još novosti