21. 09. 2016 - 17:21
Top postava s igračima koji su promijenili nacionalnu momčad:...
907
Shares
Top postava s igračima koji su promijenili nacionalnu momčad: Begović predvodi tim

OD BEGOVIĆA DO DI STEFANA

Top postava s igračima koji su promijenili nacionalnu momčad: Begović predvodi tim

Germanijak.hr
21. 09. 2016 - 17:21
0
Shares

Poznato je da Kosovo na sve strane i sve načine još uvijek formira reprezentaciju, a Bojan Krkić najnovije je ime koje bi moglo promijeniti 'nogometno državljanstvo'. Ne, naravno da bivši mladi španjolski reprezentativac koji je upisao i sedam nastupa za Kataloniju neće zaigrati za Kosovo, ali mogao bi za – Srbiju.

Krkić je još 2008. godine spominjan kao potencijalni reprezentativac Srbije, no tada se zahvalio jer se kao nadolazeća zvijezda Barcelone nadao pozivu Španjolaca. Međutim, njegova karijera ipak nije otišla u takve visine, pa je priča o Krkiću u dresu Srbije ponovo postala aktualna.

Njegov otac, Bojan Krkić senior, karijeru priznatog nogometnog skauta također je napravio u Španjolskoj, no rođen je u Srbiji. U igračkim danima nastupao je za OFK Beograd i Sutjetsku Nikšić, a kratko vrijeme krajem 80-ih godina, prije nego što će se zaputiti na Pirenejski poluotok, proveo je i u Rijeci.

To je, jasno, 'podloga' da njegov sin Bojan Krkić postane srpski reprezentativac. Kako će se priča razviti ostaje nam za vidjeti, a tim povodom ekipa s portala TheSportBible odlučila se napraviti zanimljiv izbor najboljih 11 igrača koji su promijenili nacionalnu momčad.

Dakle, u obzir su uzeti samo oni koji su nastupali najprije za jednu, a potom za drugu reprezentaciju. Zato tu nema primjerice Klosea, Podolskog i Pepea, koji su samo rođeni u jednoj, a nastupali su za drugu zemlju.

Također, u nedostatku braniča, formacija je 3-5-2, ali s dva beka i tek jednim pravim stoperom u zadnjoj liniji. No, to i nije bitno...

Vratar: ASMIR BEGOVIĆ

Aktualni golman Chelseaja rođen je u Trebinju, no kao 10-godišnjak odselio se u Kanadu. Za tu zemlju nastupao je i na Svjetskom prvenstvu U-20 reprezentacija 2007. Ipak, dvije godine kasnije postao je reprezentativac BiH, za koju je branio na Mundijalu u Brazilu 2014.

begovic

Desni bek: TAULANT XHAKA

Branič Basela nastupao je za sve mlađe švicarske selekcije, da bi 2014. godine prihvatio poziv zemlje iz koje vuče korijene, Albanije. Zanimljivo, njegov branit Granit Xhaka, danas veznjak Arsenala, ostao je vjeran Švicarskoj. Dva brata tako su ovog ljeta zaigrala jedan protiv drugoga na reprezentativnom nivou u srazu Albanije i Švicarske, čime su postali prva braća koji su se našli na suprotnim stranama u jednoj utakmici u povijesti europskih prvenstava.

Stoper: NEVEN SUBOTIĆ

Dugogodišnji stoper Borussije Dortmund rođen je u Banja Luci, a ratna zbivanja odvela su njegovu obitelji prvo u Njemačku, a potom i u SAD-u. Subotić je igrao za U-17 i U-20 reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država, no 2009. je prihvatio poziv Srbije čiji je dres nosio iduće četiri godine. Inače, Subotić ima pravo igrati i za BiH.

Lijevi bek: FAOUZI GHOULAM

Napolijev lijevi bek rođen je u Francuskoj, za čiju je U-21 reprezentaciju upisao nekoliko nastupa. No, također se odlučio za korijene i postao reprezentativac Alžira, s kojim je nastupao i na Svjetskom prvenstvu prije dvije godine.

Centralni vezni: THIAGO MOTTA

Iskusni veznjak rođen je u Brazilu, ali posjeduje i talijansko državljanstvo. Thiago Motta je 2003. upisao dva nastupa za seniorsku reprezentaciju Brazila, no osam godina kasnije postao je reprezentativac Italije, u kojoj je proveo nekoliko igračkih godina nastupajući za Genou i Inter.

Thiago-Motta-Italy-vs-Spain_2779703

Centralni vezni: OWEN HARGREAVES

Brojne ozljede obilježile su karijeru ovog veznjaka, no on se ipak može pohvaliti da je nosio dresove Bayerna, Man Uniteda i Man Cityja, te upisao 42 nastupa za Englesku. Međutim, Hargreaves je prvo nastupao za Wales. Baš je zanimljiva njegova priča, rođen je u Kanadi, otac mu je Englez, a majka Velšanka. Prvo je, dakle, nastupao za majčinu zemlju, ali 2001. se odlučio za očevu domovinu – Englesku.

Centralni vezni: KEVIN-PRINCE BOATENG

Kao i njegov polubrat Jerome Boateng, i Kevin Prince-Boateng ponikao je u omladinskom pogonu Herthe i igrao za mlađe njemačke vrste. No, za razliku od Jeromea koji je postao reprezentativac Njemačke, Kevin Prince-Boateng se odlučio za Ganu. I oni su igrali jedan protiv drugoga, na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu.

Desni vezni: NACER CHADLI

Nacer Chadli, novo krilo West Broma, 2010. je upisao jedan nastup za Maroko u prijateljskoj utakmici kod Sjeverne Irske, no već godinu dana kasnije odlučio se za Belgiju u kojoj je rođen i dosad je skupio 32 nastupa uz četiri gola.

Lijevi vezni: JAMES McCLEAN

Najmanje poznato ime u ovih 11 također je igrač West Broma. James McClean je rođen u Sjevernoj Irskoj, za čiju je U-21 reprezentaciju upisao nekoliko nastupa. Kasnije se ipak odlučio za Republiku Irsku s kojom je zaigrao i na Euru 2012., a svojim potezom izazvao je puno kontroverzi i zaradio brojne uvrede, pa čak i prijetnje.

Napadač: DIEGO COSTA

Jedan od najrecentnijih primjera promjene 'nogometnog državljanstva' je onaj Diega Coste. Rođeni Brazilac dva puta je 2013. nastupio za svoju zemlju, no tek godinu poslije odlučio se za Španjolsku, u kojoj je izgradio nogometno ime u dresu Atletico Madrida. Zanimljivo, prvo veliko natjecanje s Furijom imao je baš u Brazilu, jasno na Svjetskom prvenstvu prije dvije godine.

diego-costa-chelsea-3433306

Napadač: ALFREDO DI STEFANO

Ponajbolji napadač u povijesti nogometa i legenda Real Madrida igrao je za čak tri reprezentacije. Alfredo Di Stefano rođen je u Buenos Airesu i za Argentinu je 1947. godine upisao šest nastupa uz isto toliko golova. No, onda je iz River Platea prešao u kolumbijski Millonarios, a tamo je 'usput' odigrao i nekoliko utakmica za reprezentaciju Kolumbije, bez ikakvog učinka. Uslijedio je transfer u Real Madrid gdje je nemilice parao mreže, pa su ga pod svoje uzeli Španjolci, za koje je odigrao 31 utakmicu i zabio 23 gola u periodu od 1957. do 1961. godine. 

Učitaj još novosti