22. 09. 2016 - 15:50
Wengerovih 20 godina u Premiershipu: Evo gdje su sad njegovi...
907
Shares
Wengerovih 20 godina u Premiershipu: Evo gdje su sad njegovi rivali iz debitantske sezone

PROFESOR I DALJE TOPNIK

Wengerovih 20 godina u Premiershipu: Evo gdje su sad njegovi rivali iz debitantske sezone

Index.hr
22. 09. 2016 - 15:50
0
Shares

Legendarni menadžer Arsenala, Arsene Wenger, došao je u klub na današnji dan prije 20 godina, a kako bismo vam pokušali dočarati koliko se Premiership promijenio u njegovoj eri i koliko je slavni francuski trener ostario, odlučili smo se prisjetiti gdje su svi njegovi trenerski rivali iz prve premierligaške sezone sad, te na njegovom licu pokazati što čovjeku učini dva desetljeća u najboljoj nogometnoj ligi svijeta.

Wenger je ušetao u slavne mramorne odaje stadiona Highbury 22. rujna 1996., a više ni jedan menadžer koji je tad radio ne sjedi na premierligaškoj klupi. Neki su izbornici, neki televizijski komentatori, neki u mirovini, a neki čekaju u premierligaškoj kući slavnih da konačno završi karijeru i pridruži im se na Olimpu.

Šest godina nakon što je Čeh Jozef Vangloš probio led stranim menadžerima, postavši prvi trener rođen izvan Velike Britanije koji je dobio posao u najjačoj ligi svijeta, Ruud Gullit dobio je posao u Chelseaju, a potom je stigao Wenger i liga, koja se dotad vodila principima stare škole i uglavnom zapošljavala ljude s Otoka na trenerske pozicije, počela se otvarati stranom talentu.

Danas je Engleska najinternacionalnija liga svijeta, kad su treneri u pitanju, s čak 50 stranaca na klupi tamošnjih klubova, uključujući i osmoricu među osam najboljih na tablici prošle sezone.

Wengerova era počela je pobjedom protiv Blackburna 2:0, a u svojoj prvoj sezoni odveo je Arsenal do trećeg mjesta na ljestvici. Ostali klubovi koji su tad bili u prvoj ligi promijenili su ukupno 220 različitih menadžera, a samo dva, Nottingham i Southampton, vodilo je čak 17 različitih ljudi u posljednjih dva desetljeća.

arsenewengere-arsenal-geti

Od Wegnerova dolaska na Otok, ostalih 19 klubova promijenili su prosječno 11 menadžera u tom razdoblju, ni jedan od trenera koji su u sezoni 1996/97. bili na klupi više ne radi u Premiershipu. United je bio prvak, Newcastle je završio drugi, a iza Wengera smjestili su se Liverpool, Aston Villa i Chelsea. Index se prisjetio gdje su sad treneri koji su se te sezone s Wengerom tukli za vrh Premier lige.

Alex Ferguson, Manchester United

Crveni vragovi dobili su pet komada od Newcastlea samo mjesec dana po Wengerovom dolasku u ligu, činilo se kako će škotski menadžer uskoro odletjeti s klupe, ali u drugom dijelu prvenstva Vragovi su iskoristili krizu Svraka i pretekli Keeganov Newcastle.
"Što može znati o engleskom nogometu, pa stigao je iz Japana," komentirao je Ferguson Wengerov dolazak, no njihovo rivalstvo zakuhalo se tek dvije godine kasnije nakon Arsenalove titule 1998. godine. Od tog dana podbadali su se uoči svakog velikog okršaja do Fergijevog umirovljenja 2013. godine.

Plasman u sezoni 1996-97: 1.
Menadžera od 1996. godine: 4
Trenutačan plasman u ligi: 7.

alexferguson-odlazak-getty

Kevin Keegan, Newcastle

Nakon što je prošle sezone ispustio 12 bodova prednosti i ostao bez naslova, Newcastle je započeo novu sezonu dovevši Alana Shearera za tad rekordnih 15 milijuna funti. Odlično je počeo pobijedivši United 5:0, ali potom je šokirao navijače napustivši klub u siječnju po svađi s klupskim gazdom. Zamijenio ga je Kenny Dalglish i odveo klub do drugog mjesta, a Keegan je kasnije vodio Fulham, Englesku i Manchester City. U Newcastle se kratko vratio 2008. godine nakon čega više nije radio u nogometu.

Plasman u sezoni 1996-97: 2.
Menadžera od 1996. godine: 15
Trenutačan plasman u ligi: 3. (Championship)

keegan

Roy Evans, Liverpool

Činilo se kako će Redsi započeti novu eru dominacije u engleskom nogometu nakon sjajnog starta sezone i prvog mjesta za Božić, no Evans nije uspio kapitalizirati sjajnu prvu polovicu godine. Četvrto mjesto bilo je ogromno razočaranje i dvije godine kasnije Liverpool se također odlučio za stranca, te je doveo Gerrarda Houlliera na klupu. Na početku Evans je ostao kao pomoćnik, ali uskoro je ipak otišao u Fulham. Potom je prešao u Swindon u kojem je završio karijeru.

Plasman u sezoni 1996-97: 4.
Menadžera od 1996. godine: 7
Trenutačan plasman u ligi: 6.

roy-evans

Brian Little, Aston Villa

Menadžer Brian Little ostvario je neke od najboljih klupskih rezultata u novijoj povijesti osvojivši peto mjesto u prvenstvu 1996., te Liga kup sezonu prije, no nakon katastrofalnog niza 1998. dao je otkaz ostavivši klub u donjem dijelu ljestvice. Po otkazu radio je u Stokeu, WBA-u, Hullu, Tranmereu, Wrexhamu, Gainsboroughu i Jerseyju, a u svibnju 2016. godine vratio se u Villu kao član nove uprave.

Plasman u sezoni 1996/97.: 5.
Menadžera od 1996. godine: 11
Trenutačni plasman: 18. (Championship)

brian-little-aston-villa-director-3429802

Ruud Gullit, Chelsea

Kad je Wenger došao u ligu bio je jedini nebritanski menadžer u Premier ligi. Na klupu je uskočio ravno iz kopački postavši igrač-trener, te je odveo Chelsea do naslova u FA Cupu osvojivši prvi veći klupski trofej u 26 godina. No iduće sezone iznenađujuće je otpušten u trenutku kad je bio drugi na ljestvici iza Uniteda. U međuvremenu je vodio Newcastle, Feyenoord, LA Galaxy i Terek Grozni, a bez posla je od 2011. godine.

Plasman 1996-97: 6.
Menadžera od 1996. godine: 14
Trenutačna pozicija u Ligi: 5.

article-2129485-00969f4900000259-309-634x399

Učitaj još novosti