22. 09. 2016 - 17:21
Najpoznatiji fudbaleri koji su priznali da su homoseksualci
907
Shares
Najpoznatiji fudbaleri koji su priznali da su homoseksualci

NEKA OD POZNATIH IMENA

Najpoznatiji fudbaleri koji su priznali da su homoseksualci

N1
22. 09. 2016 - 17:21
0
Shares

Piše: N1

Posljednjih godina sportisti sve češće govore o svojoj seksualnoj orijentaciji pa se vijesti o takvim ''otkrićima'' u medjima pojavljuju redovno.

Thomas Hitzlsperger nekoć je s mnogo uspjeha nosio dres njemačke reprezentacije, igrao je za Stuttgart i Aston Villu, a kada je medijima ispričao svoju životnu priču, podrška je stigla sa svih strana.

Mnogi su hvalili njegovu odluku, bio je to hrabar potez u vremenu kada niste mogli pretpostaviti kakva reakcija javnosti će uslijediti - a bila je sjajna, dok su saigrači bili puni razumijevanja. Nažalost, veznjak nije imao sreće s povredama pa je relativno rano okončao svoj profesionalni put.

Justin Fashanu ''probio je led'' svojom pričom o seksualnoj orijentaciji mnogo godina prije. No, priča bivšeg napadača Norwicha završena je tragično. Nije naišao na razumijevanje u svojoj okolini, a samoubistvo je počinio u 37. godini života.

Dovoljno hrabar da kaže da je gej bio je Robbie Rodgers. Bivši reprezentativac SAD-a, nosio je dres Leeds Uniteda i LA Galaxyja. On je 2013. godine priznao da je gej, a posljednjih godina je iznio nekoliko detalja iz svlačionice - gdje je priznao zbog čega nije želio ranije priznati da je heteroseksualac.

Za BBC je ispričao da je dosta uvredljivih komentara na račun gej ljudi čuo u svlačionicama, a treneri za koje i protiv kojih je igrao su često znali dobacivati "ne dodaji loptu kao peder".

Sada Rodgers nastupa za B tim LA Galaxyja, i nedavno je na Instagramu kazao da još uvijek trpi uvredljive komentare na terenu, ali i na društvenim mrežama. U jednom od tih obraćanja javnosti, kazao je da je u mnogo navrata poželio reagovati onako kako je to Zidane uradio Materazziju 2006. godine.

Tužna je činjenica da u ligama petice, trenutno, u 21. stoljeću ne postoji niti jedan fudbaler koji se javno deklarisao kao gej. To dovoljno govori o strahu koji vlada među onim igračima koji još uvijek žive "u ormaru" i o samom tom problemu.

Učitaj još novosti