04. 10. 2016 - 17:15
Navijači Sarajeva protestvovali pred Ambasadom Republike Hrvatske
907
Shares
Navijači Sarajeva protestvovali pred Ambasadom Republike Hrvatske

SARAJEVO

Navijači Sarajeva protestvovali pred Ambasadom Republike Hrvatske

04. 10. 2016 - 17:15
0
Shares

Tridesetak navijača Fudbalskog kluba "Sarajevo" protestvovalo je danas pred Ambasadom Republike Hrvatske u glavnom gradu Bosne i Hercegovine izražavajući nezadovoljstvo zbog sporog procesa Oliveru Knezoviću, kojem se pred Županijskim sudom u Splitu sudi zbog ubistva Vedrana Puljića, također navijača ovog kluba.

Noseći transparent s napisom "Istina za Vedrana" protestanti su kraće vrijeme stajali pred sjedištem Ambasade u Sarajevu izvikujući ime ubijenog navijača i podsjećajući kako je od tog zločina prošlo tačno sedam godina, a počinilac još nije kažnjen.

Vedran Puljić ubijen je u Širokom Brijegu 2009. godine tokom sukoba navijača uoči odigravanja nogometne utakmice. Kao ubica identificiran je Oliver Knezović koji je pod nerazjašnjenim okolnostima uspio pobjeći iz lokalne policijske stanice i potom otići u Hrvatsku, čije državljanstvo ima.

Bosanskohercegovačko pravosuđe je zbog nemogućnosti izručenja odlučilo prepustiti procesuiranje Hrvatskoj pa je Knezoviću na temelju dokaza iz BiH u martu ove godine počelo suđenje pred splitskim sudom kojemu je Vrhovni sud delegirao taj slučaj.

Optužnica tereti Knezovića da je policajcu Draganu Vujeviću oduzeo službeni pištolj ispalivši iz njega  deset hitaca u pravcu navijača "Sarajevo", ali i građana Širokog Brijega. Jednim hicem pogodio je Vedrana Puljića u glavu. Još pet osoba ozlijeđeno je ispaljenim mecima. Knezović se pred splitskim sudom izjasnio kako se ne osjeća krivim.

(Sport.ba/Onasa)

Učitaj još novosti