08. 10. 2016 - 10:56
Salihamidžić za historiju: Na današnji dan BiH je postigla...
907
Shares
Salihamidžić za historiju: Na današnji dan BiH je postigla prvi zvanični pogodak

KVALIFIKACIJE ZA SP 1998.

Salihamidžić za historiju: Na današnji dan BiH je postigla prvi zvanični pogodak

08. 10. 2016 - 10:56
0
Shares

Prije tačno 20 godina reprezentacija BiH je postigla svoj prvi službeni gol u historiji. Ostat će zapisano da je strijelac tog historijskog pogotka bio legendarni Hasan Salihamidžić, koji je postao jedan od najboljih igrača Bayerna u posljednjih 20-ak godina.

Bio je to susret kvalifikacija za SP 1998., a odigrali smo ga kao domaćini u Bologni protiv Hrvatske. Prethodno smo uvjerljivo poraženi u Kalamati od Grčke (0:3).

Reprezentacija je u tom periodu bila još u povoju, prikupljali smo igrače s raznih strana, a meč je odigran 8. oktobra 1996. po izuzetno olujnom nevremenu.

Na stadionu "Renato dall' Ara" okupilo se tek nešto oko 1.000 navijača, većinom hrvatskih, koji su ipak mogli uživati u dobrom fudbalu.

Hrvatska je već u 13. minuti povela golom Slavena Bilića, ali samo 12 minuta kasnije historijski trenutak za naš fudbal. Hasan Salihamidžić, tada 19-godišnjak koji je itekako obećavao, postiže pogodak i baca naše navijače u trans. Trenutak za pamćenje...

Ipak, do kraja poluvremena Goran Vlaović vraća prednost Hrvatskoj, a Alen Bokšić u drugom dijelu s dva gola postavlja konačnih 1:4.
  
BiH: Omerović, Katana, Konjić (62. Pintul), Geca, Šabić (52. Begić), Smajić, Baždarević, Teljigović (58. Halilović) Beširević, Salihamidžić i Bolić. Selektor: Fuad Muzurović.
 
Hrvatska: Ladić, Soldo, Jerkan, Bilić (80. Mamić), Jurčević (42. Šimić), Asanović, Boban, Jarni, Bokšić, Šuker i Vlaović (86. Cvitanović). Selektor: Miroslav Blažević.

Učitaj još novosti