22. 10. 2016 - 19:19
Sudar talijanskih velikana - koje ikone su igrale za oba kluba?
907
Shares
Sudar talijanskih velikana - koje ikone su igrale za oba kluba?

OSVOJILI SKUPA PREKO 100 TROFEJA

Sudar talijanskih velikana - koje ikone su igrale za oba kluba?

Germanijak.hr
22. 10. 2016 - 19:19
0
Shares

Večeras se od 20:45 igra talijanski derbi između Milana i Juventusa.

Iako je milanski klub posljednjih godina u krizi i vodstva i rezultata, povijesno je ovo susret dvaju najtrofejnijih talijanskih klubova u povijesti. Juventus, koji predvodi listu sa 61 trofejem i Milan, koji je na drugom mjestu s 47 trofeja, od čega je čak sedam naslova pobjednika Lige/Kupa prvaka. Iako se nazivom „Derby d'Italia“ naziva susret između Milanovog gradskog rivala Intera i Juventusa, ovo je susret od povijesnog značaja.

Mnogo igračkih veličina krojilo je ovaj ogled, mnoge su legende nosile dresove ovih klubova. Ali, mnogo njih je nosilo i dres oba kluba te igralo za obje momčadi koje se susreću i danas. Evo pregleda najbolje jedanaestorke koja je povijesno igrala utakmicu Juventus – Milan za obje strane.

VRATAR: Christian Abbiati

Kada je Gigi Buffon 2005. iščašio rame u pripremnoj utakmici, Milan je dozvolio Abbiatiju, „vječnoj zamjeni“ Gigija i ikoni Milana da uskoči u pomoć Bianconerima tu jednu sezonu. Abbiati je na posudbi 19 puta stao između vratnica Juventusove momčadi, a igrao je i za gradskog rivala Torina sezonu poslije, također na posudi.

DESNI BEK: Gianluca Zambrotta

Legendarni Zambrotta je počeo karijeru kao prosječni desni bek Coma i Barija, ali kada je došao u Juventus pod Lippija, počeo je igrati beka; poziciju u kojoj se profilirao kao jedan od najboljih u to vrijeme. Na toj je poziciji uostalom osvojio i titulu prvaka svijeta s Italijom, a u karijeri je kasnije odigrao i preko 80 nastupa za Milan.

STOPERI: Nicola Legrottaglie i Sandro Salvadore

Prvi je pomalo zaboravljena ikona talijanskog nogometa, koji je ipak ponajprije poznat kao Juventusov pouzdani stoper. Preko 110 nastupa za Bianconere, Legrottagliea su uvelike usporile ozljede, a jedna je bila i razlog zašto je imao skromnu minutažu u polusezoni 2011., koju je proveo u Milanu. Uz njega, na stoperskoj poziciji je i Sandro Salvadore, poznatiji kao „Old Billy“, po svojoj fascinaciji legendarnim Billy Wrightom, igračem Wolverhamptona. Salvadore je kao branič odveo Milan do dvije ligaške titule, da bi kasnije proveo četiri godine kao kapetan Juventusa, s kojim je izgubio finale Kupa prvaka 1973. godine protiv Cruyffovog Ajaxa.

LIJEVI BEK: Allesandro Orlando

Orlando je 1994. osvojio titulu prvaka Italije i Europe s Milanom, da bi godinu dana poslije potpisao za Juventus. Tamo je također osvojio duplu krunu, ali u formi talijanskog Kupa i prvenstva, a ordinirao je po lijevoj strani obrane Juvea i u finalu Kupa UEFA protiv Parme.

ZADNJI VEZNI: Edgar Davids

Ovog se čovjeka, kao i kolegu mu u veznom redu, ne treba previše predstavljati. Davids je 1996. došao u Milan kao član one legendarne postave Ajaxa koja je pod Van Gaalom dominirala Europom. S Rossonerima je proveo 18 mjeseci, nakon kojih su ga prodali Juventusu. Tamo je ostvario kudikamo zapaženiji učinak pod Marcellom Lippijem, osvojivši tri naslova prvaka Italije, dva talijanska Superkupa te Intertoto kup.

SREDIŠNJI VEZNI: Andrea Pirlo

Jedan od najvećih, Pirlo je bio podjednako uspješan u oba kluba. Deset godina je proveo u Milanu, s kojim je osvojio devet trofeja, da bi ga Rossoneri 2011. iznenađujuće odlučili otpustiti i dati mu prigodu da se pridruži Juventusu. U Juveu je povučen na poziciju kreatora iz dubine, koju je usavršio do savršenstva, a Staru damu je odveo do četiri titule prvaka.

SREDIŠNJI VEZNI: Patrick Vieira

Još jedan kojeg ne treba guglati. Vieira je igrao u Italiji za čak tri velikana: Milan, Juventus i Inter. Prvo je u sezoni 1995/1996. iz Cannesa prešao u Milan, gdje se i nije pretjerano naigrao. Nakon više nego uspješne dekade u Arsenalu, legendarni Francuz je proveo sezonu u Juventusu, za kojeg je odigrao tada više od 30 utakmica.

POLUŠPICA: Roberto Baggio

Legendarni „Zlatni repić“ talijanskog nogometa odigrao je više od 140 susreta za Staru damu u periodu između 1990. i 1995., da bi zatim prešao u redove Milana, u kojem se zadržao sezonu i pol; dovoljno da s njima podigne Scudetto.

NAPADAČ: Pippo Inzaghi

Što reći za Grande Pippa? U ljeto 1997. pridružio se Juventusu, a već dotad je nosio dres pet različitih klubova. Za Staru damu je zabio 89 golova u 165 nastupa, a onda se pridružio Milanu. Na San Siru je osvojio nestvarnih 10 trofeja u 11 sezona, zabivši 126 golova u 300 nastupa.

NAPADAČ: Zlatan Ibrahimović

Veliki Ibra igrao je kao i Vieira za Inter, Milan i Juventus. Ibrahimović svoj ubojiti instinkt na najvišoj razini može zahvaliti Capellu, koji ga je u Juventusu brusio kao 22-godišnjeg napadača. S Milanom je pak osvojio Scudetto, a statistika u crno-crvenom dresu kaže: 85 golova, 56 nastupa. Stroj. 

14771308258894

Učitaj još novosti