23. 10. 2016 - 20:18
Pet tužnih godina bez nasljednika Valentina Rossija
907
Shares
Pet tužnih godina bez nasljednika Valentina Rossija

MARCO SIMONCELLI

Pet tužnih godina bez nasljednika Valentina Rossija

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
23. 10. 2016 - 20:18
0
Shares

Na današnji dan prije tačno pet godina na stazi "Sepang" tokom trke za Veliku nagradu Malezije Moto GP šampionata život je izgubio Marco Simoncelli.

Simoncelli je poginuo u drugom krugu trke, kada je izgubio kontrolu nad svojim motorom, a potom su u njega udarili i Colin Edwards i Valentino Rossi.

Mladom Italijanu je od jačine udarca spala kaciga i on je ostao da leži nepokretan na stazi, a iako je medicinski tim brzo reagovao, on je podlegao povredama manje od sat vremena kasnije.

Svijet motociklizma i sporta uopšte je tom tragedijom izgubio mnogo jer je Italijan bio jedan od najboljih vozača, ali i najzanimljivijih momaka u cijelom šampionatu. Mnogi su ga smatrali pravim nasljednikom Valentina Rossija, a i ’Doktor’ je sam više puta istakao da bi volio da njegov veliki prijatelj to na kraju i bude.

rossi-marco-simoncelli

Još od debija u klasi do 125 kubika 2002. godine u Češkoj Simoncelli je mnogo obećavao, a dvije godine kasnije na "Heresu" je po kiši došao do prvog trijumfa.

Poslije tri pune sezone u najslabijoj klasi prešao je u klasu do 250 kubika i dvije godine nije imao baš najbolje rezultate, da bi 2008. godine pokazao svoj puni potencijal i osvojio titulu za Gilleru.

Naredne sezone ponovo se borio za titulu, ali mu je ona izmakla prije nego što je prešao u kraljevsku klasu.

Kao vozač San Carlo Honde Gresini u prvoj sezoni postizao je prosječne rezultate i šampionat je završio na osmom mjestu.

Ipak, da svi možemo mnogo da očekujemo od njega vidjelo se još na početku šampionata, kada je uspio da izazove i vozače Repsol Honde i Yamahe, ali i da se poigra s Rossijem.

Tako je i došla prva pol pozicija u Kataloniji, a potom i prvi podijum u Češkoj, da bi najbolji plasman ostvario sedmicu dana prije pogibije, drugim mjestom na Velikoj nagradi Australije.



U posljednjih pet godina mnogi su na posebne načine odali počast Simoncelli.

Između ostalog, engleski bend "The Rainband" napisao je pesmu "Rise again" za njega i fondaciju "Marco Simoncelli", koju je osnovala njegova porodica, a staza u Mizanu je ponijela Simoncellijevo ime.

Piše: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti