27. 10. 2016 - 16:31
On je najveća prevara u historiji Barcelone
907
Shares
 On je najveća prevara u historiji Barcelone

GOLMAN JORQUERA

On je najveća prevara u historiji Barcelone

N1
27. 10. 2016 - 16:31
0
Shares

Autor: N1

Polica sa trofejima prepuna. Njegov doprinos - 0. On je najveća prevara u historiji Barcelone.

Samo okorjeli navijači Barcelone i fudbalski zaljubljenici znaju ko je bio Albert Jorquera Fortia.

Ovaj španski golman, rođen u Gironi, prošao je kroz sve selekcije Barce da bi postao član seniorskog tima 2003. godine. Prvi put za tim sa Nou Campa zaigrao je 17. januara 2004. u meču protiv Athletic Bilbaa. Iako je izabran za igrača susreta, nakon tog meča se nije naigrao u dresu Barce.

U sljedećih nekoliko sezona ostvario je karijeru na kojoj bi mu pozavidio veliki broj fudbalera, barem kada je riječ o osvojenim trofejima. Međutim, nije se mnogo naigrao jer je uvijek bio treći izbor za golmana, pored Victora Valdesa i Josea Manuela Pinta, pa bi se Jorquerova karijera u ponosu Katalonije mogla nazvati jednom od najvećih, ako ne i najveća prevara.

Golman je bio član Barce sve do 2009. godine, a nakon toga je karijeru nastavio u rodnom gradu. Poslije samo jedne sezone u Gironi odlučio je da okači kopačke o klin. Iako je imao "samo" 31 godinu, a za golmana to i nisu neke godine, Jorquera je odlučio da se penzioniše pravdajući svoju odluku "ličnim razlozima".

Jorquera je šest sezona bio član seniora Barcelone, a ukupno je zaigrao, pazite sad, sedam puta. Za to vrijeme osvojio je dvije Lige prvaka, tri španska prvenstva, dva Superkupa Španije i jedan Kup kralja. Dakle, imao je više trofeja nego nastupa za tim.

Ako uporedimo karijeru Cristiana Ronalda koji je u Real Madridu od 2009. do danas osvojio jednak broj trofeja kao i "anonimni" Jorquera onda postaje jasnije zašto ga mnogi smatraju najvećom prevarom u historiji Barce.

Učitaj još novosti