06. 11. 2016 - 13:14
Dan kada su moćni Azzurri položili oružje na Koševu
907
Shares
Dan kada su moćni Azzurri položili oružje na Koševu

NA DANAŠNJI DAN PRIJE 20 GODINA

Dan kada su moćni Azzurri položili oružje na Koševu

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
06. 11. 2016 - 13:14
0
Shares

Prije tačno 20 godina odigran je jedan od historijskih mečeva za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Tog 6. novembra 1996. dočekali smo fudbalsku velesilu - Italiju. 

Naša selekcija bila je još u fazi stvaranja, a meč je na stadion Koševo privukao preko 40.000 gledalaca.

Već u 6. minuti tada mlađahni Hasan Salihamidžić postigao je vodeći gol za BiH u ovom prijateljskom susretu i tako bacio tribine u trans. Osim Brace, kojem je to bio drugi pogodak za reprezentaciju, u strijelce se krajem poluvremena upisao i Elvir Bolić. Čast Azzurra, koji su stigli u veoma jakom sastavu, spasio je Chiesa zatresavši mrežu Mirsada Dedića.

Višestruki svjetski prvaci napravili su veliku gestu, u Sarajevo stigli s najboljim igračima i vratili se pognute glave. Upravo ovaj poraz došao je glave legendarnom Arigo Sachiju, koji je poslije ovog poraza bio prinuđen podnijeti ostavku.

Fuad Muzurović je iz ovog prijateljskog meča izašao samo jači. Meč je zamišljen tako da u svijet pošalje sliku kako je u BiH moguće igrati kvalifikacijske utakmice. Do tada kao "domaćini" igrali smo u Bolonji. Nakon ove veličanstvene pobjede FIFA je dala zeleno svjetlo, nastavak kvalifikacija igrali smo na Koševu, gdje su "pali" jaki Danci i Slovenci.

Meč s Italijom ostat će upamćen i po oproštaju zaslužnih bh. asova Fahrudina Omerovića, Admira Smajića i sadašnjeg selektora Mehmeda Baždarevića, koji su igrali kada je bilo najteže. Sachi je na Koševo došao s Toldom, Maldinijem, D. Baggijom, Zolom, Ravanellijem, Albertinijem, Cashiragijem, Chijesom, Di Matteom, Toricellijem... Doslovno sve as do asa.

Tadašnji selektor BiH Fuad Muzurović je Sachiju suprotstavio ovu postavu: Dedić, Šabić (Dadić), Beširević, Konjić (Pintul), Begić, Jašarević, Glavaš, Halilović (S. Kapetanović), Bolić (Brkić), Salihamidžić i Baljić (Musić). 

Italija je nastupila u sljedećem sastavu: Toldo (Marchegiani), Carnasciali, Torricelli (Apolloni.), Albertini, P. Maldini, Padalino, Di Matteo (Giunti), D. Baggio (Lentini), Casiraghi (Ravanelli), Zola, Chiesa (Simone 46.). 

Učitaj još novosti