28. 11. 2016 - 15:40
Batistuta Gabriele za tebe je Džeko Pele: Bh. heroj je...
907
Shares
Batistuta Gabriele za tebe je Džeko Pele: Bh. heroj je preporođen i gladan uspjeha

BRILJIRA U REDOVIMA ROME

Batistuta Gabriele za tebe je Džeko Pele: Bh. heroj je preporođen i gladan uspjeha

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
28. 11. 2016 - 15:40
0
Shares

Edin Džeko, od potpunog promašaja do heroja. To bi ukratko bio kratki put u Rimu za bh. reprezentativca i najboljeg strijelca naše selekcije u historiji.

Čovjek predodređen za uspjehe, rasni strijelac i pokretač tima, sve ono što je potrebno za šampionski naslov ponovo je na udarnim stranicama italijanske štampe. Ovog puta s razlogom, a ne kao prije kada je snosio krivicu za neuspjehe Vučice.

Roma je konkurentna u borbi za sami vrh, a ponajviše to može zahvaliti Dijamantu. Džeko je potpuno opravdao ovaj nadimak, jer prosto blista ove sezone. Već je postigao 17 golova u svim takmičenjima, a s 12 je lider Serije A.

Za samo godinu dana prošao je dosta trnovit put, možda i gori od onog kada je prognan sa svoje Grbavice kao neko ko je višak, pa i kloc kako su ga nazivali pojedini "stručnjaci". Prošlog ljeta City ga se riješio, iako mu je ranije omogućio da dođe do naslova prvaka Engleske, te je za samo 15 miliona eura stigao na "Olimpico". 

U 39 mečeva za Vučicu je prošle godine postigao samo 10 golova. Ove je to uveliko nadmašio, te je na putu da obilježi historiju slavnog kluba. Inače, Džeko je u osam sezona u Bundesligi i Premiershipu postigao skoro 120 golova, a sada zlatnim slovima je ugravirao i svoje ime u Seriji A.

Pogocima protiv Pescare srušio je i 16 godina star rekord legendarnog Gabriela Batistute, koji je 2000. postigao 15 golova za Vučicu u 20 nastupa. Dijamant je pogodio dva puta više i zaludio probirljive navijače. 

Pet puta je protivničke mreže rešetao i u Evropskoj ligi, a naročito je efektan bio prvi pogodak u četvrtak protiv Plzena. Majstorskim trzajem potpuno je van kolosijeka izbacio protivničkog rivala, a onda podsjetio na najbolje dane i pogodio suprotni ugao za erupciju oduševljenja na tribinama, ali i Bosni i Hercegovini.

Također, bitno je naglasiti da je s dva pogotka sinoć stigao i do već četvrtog dvostrukog poentiranja na prvenstvenoj utakmici (Crotone, Napoli, Sassuolo i Pescara), što u Ligama petice niko nije uspio, pa ni jedan Cristiano Ronaldo ili Messi.

Kada Džeko zabija, za Vučicu nema zime. Statistika otkriva da kada je postigao barem gol na prvenstvenim mečevima Roma dobila 14 mečeva, a samo jednom je remizirala. Poraz je očito nepoznat pojam.

I možda ono najbitnije - Edin je u samom vrhu za ovosezonsku Zlatnu kopačku. Trenutno vodi Borussijin Aubameyang s 13 golova, odnosno 26 bodova, a slijede ga malopoznati Evgeni Kabaev iz Sillamae Kaleva s 25 golova i isto toliko bodova (jer je liga znatno lošija) i naš Zmaj s 12 prvenstvenih pogodaka, odnosno 24 boda. Sigurno je da će bivši napadač Wolfsburga i Cityja u ovoj utrci biti do samog kraja, samo da ga povrede zaobiđu. A ni naslov prvaka Italije nije nemoguć, jer Džeko pogađa kao nikada prije...

Pripremio: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti