01. 12. 2016 - 12:54
Fudbalski svijet u nevjerici: Najbolji fudbaler današnjice bi...
907
Shares
Fudbalski svijet u nevjerici: Najbolji fudbaler današnjice bi mogao završiti iza rešetaka

EL CONFIDENCIAL

Fudbalski svijet u nevjerici: Najbolji fudbaler današnjice bi mogao završiti iza rešetaka

01. 12. 2016 - 12:54
0
Shares

"El Confidencial" je došao do prilično nevjerovatnih podataka u vezi s poslovanjem fudbalera Real Madrida.

Tako je poput prave bombe odjeknula vijest da je Cristiano Ronaldo iskoristio poreski sistem u Irskoj kako bi prisvojio više novca od multinacionalnih kompanija s kojima je sklapao ugovore.

Dokumenti koje je objavio “Football Leaks” otkrivaju da je marketinška kompanija “Multisports & Image Management (MIM) Limited” osnovana u Dublinu 2004. godine sklapala ugovore s velikim brendovima s kojima sarađuje portugalski fudbaler.

"El Confidencial" prenosi da su u pitanju ugovori s “Nikeom”, “Unilverom”, “KFC”, “Konamijem” i “Toyotom", preko kojih je Ronaldo zapravo inkasirao milione.

Tako je otkriveno i da je kompaniju osnovao Andy Queen, advokat rođen 1967. godine, i nema direktnu vezu s Portugalcem.

Uprkos tome, “MIM” je 2012. godine ugovorom preuzeo prava, odnosno – kompanija je “ovlaštena da radi i koristi prava na imidž, ime, izjave (pisane ili izrečene), potpis, biografske informacije, fotografije i video snimke koje se odnose na profesionalnog fudbalera Cristiano Ronaldo Dos Santos Aveiro”.

Sve to je učinjeno jer je porez u Irskoj duplo manji nego u Španiji – 12.5 posto. Prema tvrdnjama pomenutog lista, španskim vlastima bi Ronaldo za sva primanja morao izdvojiti oko 43.5 % od plate.

Ukoliko se ispostavi da Ronaldo ima nekakav akcijski udio u kompaniji “MIM”, i ako nije prijavljena njegova saradnja s navedenom firmom od koje je prihodovao minimum 120.000 eura godišnje, morao bi krivično odgovara za utaju poreza.

Podsjećamo da su zbog sličnih stvari već osuđeni fudbaleri Barcelone Lionel Messi i Javier Mascherano, okrivljen je i Neymar, a sudski postupak je u toku.

Učitaj još novosti