10. 12. 2016 - 15:21
Titule su njegov zaštitini znak: Vojnik Bordo kluba kojem je...
907
Shares
Titule su njegov zaštitini znak: Vojnik Bordo kluba kojem je uspjeh u DNK

DŽENAN UŠČUPLIĆ VODI KADETE KA TITULI PRVAKA

Titule su njegov zaštitini znak: Vojnik Bordo kluba kojem je uspjeh u DNK

Mirza HADŽIJSUFOVIĆ
10. 12. 2016 - 15:21
0
Shares

Titula je na Koševu bila misaona imenica još od 2007., kada je Husref Musemić pokorio Premijer ligu BiH. Onda je uslijedila pretprošla sezona, u kojoj je pehar prvaka stigao ponovo u bordo vitrine. Jedan od najzaslužnijih za prekid posta bio je Dženan Uščuplić, kojem je to bio drugi mandat na klupi najdražeg kluba. Bivši fudbaler ovog kluba je sezonu prije donio i trofej pobjednika Kupa BiH, te osvojio srca navijača Sarajeva.

Bordo tim je u tim sezonama, pod njegovim vodstvom, igrao veoma lijepo i efikasno, pogotovo u gostima. Dženo je u aprilu 2014. gurnut u vatru, da pokuša spasiti što se spasiti da. Podsjećamo, Bordo klub je pod vodstvom legendarnog Hrvata Roberta Jarnija igrao vrlo loše, a Uščuplić je dobio nezahvalan i izuzetno težak zadatak - razbuditi uzdrmanog diva.
Nekadašnji fudbaler Sarajeva i jedan od najboljih mladih bh. igrača slovio je svojevremeno za fudbalera kojeg očekuje svjetla budućnost, sve do teške i kobne povrede u Visokom protiv Bosne, koja je, praktično, okončala jednu karijeru u usponu.

Ipak, dočekao je popularni Dženo svojih pet minuta u najdražem klubu, a ovacije koševske publike koje je doživio nakon pobjede nad Zvijezdom iz Gradačca (3:0) u svom debiju na klupi Sarajeva, dovoljno govore. Nakon toga, stigla je velika pobjeda u revanšu polufinala Kupa BiH u Mostaru protiv Zrinjskog s 3:1, a onda je Dženo otkrio i tajnu uspjeha.



"Samo sam rekao igračima da budu svjesni da nose dres Sarajeva, a ne bilo kojeg drugog kluba. Maksimalno su se opustili i odrađuju posao onako kako se dogovorimo u svlačionici. Imaju potpunu slobodu što se tiče igre", govorio je tada Uščuplić.

dzenan
Prisniji odnos između igrača i trenera dugo nije viđen na Koševu. Poslije svakog gola igrači bordo tima odlazili su do Uščuplića da s njim podijele radost. Mnogi su tvrdili da im je trener poput oca, a itekako je znao izvuči i maksimum iz svakog igrača. Nažalost, Uščuplić nije odgovarao svima na Koševu, bilo je tu raznih podmetanja, te je iskorišteno to što nema licencu da se skloni sa stolice.

Vojnik kluba, kakav zapravo i jeste, staloženo je to podnio, nikad nije pljuvao po klubu, prihvatao svaku nepravdu koja ga je zadesila. Dženo je bio veliki borac na terenu, kojeg sam kao dječak uživao gledati u bordo dresu. Nije se libio od početka nametnuti napadački fudbal, koji je vratio povjerenje navijača u ovaj tim, ali i kupio čelnike kluba, koji su ga ostavili na klupi nakon osvojenog trofeja u Kupu i naredne sezone.


Predaja je nepoznat pojam za ovog čovjeka koji je karijeru počeo u omladinskom pogonu Željezničara, ali je, rekao bih srećom, izabrao onu pravu, bordo stranu grada. Navijači se još uvijek sjećaju odličnih mečeva u gostima protiv Haugesunda i Atromitosa i velikih pobjeda, pa i spektakla protiv velike Borussije M'Gladbach na Koševu. Ipak, ubrzo nakon toga otišao je s klupe, ali su čelnici shvatili svoju grešku i vratili ga 2015. Naravno, Dženo je opet odradio lavovski dio posla i titula prvaka je bila tu. 



Međutim, bajka je uskoro prekinuta, a Uščuplić trenutno u Butmiru stvara buduće asove Bordo kluba. Ovaj vrsni stručnjak itekako se dokazao vodeći omladinske kategorije FK Sarajevo, a trenutno predvodi kadete prema tituli prvaka BiH. Kadeti su sjajnu polusezonu zaključili pobjedom od 4:0 protiv Radnika u Bijeljini, te će prezimiti na prvom mjestu ligaške tabele. 

dzenan-uscuplic1
Sarajevo ima na svom kontu osvjena 44 boda, identično kao i drugoplasirani Željezničar, ali Bordo dječaci imaju fantastičnu gol razliku od 57 postignutih i 9 primljenih golova, odnosno +48, što je i više nego dovoljno da zauzmu prvo mjesto na tabeli. Ove jeseni, odličan golgeterski učinak su ostvarili Junuzović (10), Imamović (8), te Dervišagić (5), a poznajući Dženu ovi momci se neće zaustaviti dok pehar ne stigne u njihove vitrine.

Svakako, ne smijemo zaboraviti u ovoj priči ni njegovog brata Ervina, također bivšeg prvotimca tima s Koševa. Popularni Doda velika je podrška svom bratu, te ovaj dvojac je spreman ponovo povesti najdraži klub ka novim uspjesima. Nadati se samo da će se ovog puta više cijeniti uspjesi koje postižu ovi sjajni vojnici Bordo kluba.

uscuplici

Piše: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti