13. 12. 2016 - 23:09
UEFA oduševljena Regionalnom ligom: Prvak direktno u Ligu...
907
Shares
UEFA oduševljena  Regionalnom ligom: Prvak direktno u Ligu prvaka, viceprvak u Evropsku ligu

ENGLEZI PISALI O AKTUELNOJ TEMI

UEFA oduševljena Regionalnom ligom: Prvak direktno u Ligu prvaka, viceprvak u Evropsku ligu

13. 12. 2016 - 23:09
0
Shares

Regionalna liga nije interesantna samo na Balkanu, već je imala odjeka i u Evropi. Tako su engleksi mediji pisali o ovom projektu, koji bi trebao krenuti 2018. godine.

UEFA je oduševljena idejom o zajedničkom takmičenju u kojem će učestvovati klubovi iz Slovenije, Srbije, BiH, Makedonije i Hrvatske, a upravo ovo natjecanje trebalo bi biti uz bok najboljim evropskim ligama.

Smatraju kako će se klubovi s evropske margine u jačem takmičenju približiti klubovima iz najjačih evropskih liga za kojima trenutno itekako zaostaju.

Koncentracija najboljih igrača iz regije u jednoj ligi, smatraju, privući će kvalitetnije igrače koji često odabiru druge evropske lige prvashodno zbog boljih uvjeta i jače razine takmičenja.

Tako je direktor makedonske prve lige predstavio projekat UEFA-i u 30-minutnom izlaganju, a navodno su ovi bili oduševljeni prezentacijom. Najglasniji su bili UEFA-in direktor takmičenja Giorgio Marchetti i prvi čovjek UEFA-e Aleksandar Čeferin.

UEFA će, kako trenutno stvari stoje, potpuno pokriti finansijsku stranu priče, a učesnici zahtijevaju direktni plasman u Ligu prvaka za pobjednika, te mjesto u grupi Europske lige za viceprvaka.

Liga bi trebala započeti 2018. momčadi i okupit će 24 najbolje ekipe iz regije u šest skupina. Predviđeno je da grupna faza odigra se u jesen, a nokaut faza u proljeće. Do polufinala će se igrati dvije utakmice, a finalu samo jedna i to na neutralnom terenu.

Učitaj još novosti