25. 12. 2016 - 18:55
Božićno čudo u Britaniji: Iz kome se probudio 'bokser koji...
907
Shares
Božićno čudo u Britaniji: Iz kome se probudio 'bokser koji nije smio boksati'

NICK BLACKWELL

Božićno čudo u Britaniji: Iz kome se probudio 'bokser koji nije smio boksati'

25. 12. 2016 - 18:55
0
Shares

Britanski bokser Nick Blackwell (26) probudio se iz kome mjesec dana nakon što je zadobio tešku povredu glave za vrijeme sparinga na kojem nije smio niti učestvovati jer se u aprilu penzionisao nakon operacije glave i teške povrede mozga koju je zadobio u borbi početkom godine.

Gotovo nevjerovatno zvuči priča sad već bivšeg britanskog prvaka u poluteškoj kategoriji koji je u razmaku od šest mjeseci dva puta teško stradao u ringu, oba puta je završio u komi, nakon čega je operisan, ali se srećom, oba puta budio iz kome. Nažalost, ljekari smatraju kako će nakon druge operacije imati trajne posljedice, čak je moguća i paraliza.

Blackwell je martu ove godine u Londonu branio naslov britanskog prvaka u poluteškoj kategoriji protiv Chrisa Eubanka Jr, što je bila Blackwellova treća obrana naslova u karijeri. Blackwell je u toj borbi dobio čitav niz jakih udaraca, a borba je prekinuta u 10. rundi nakon što je ljekar procijenio kako Blackwell ne može nastaviti borbu zbog otekline iznad njegovog lijevog oka, piše Hina.

Mladi Englez se nakon borbe srušio i prevezen je u bolnicu gdje je zbog krvarenja u mozgu završio u induciranoj komi. Na kraju se oporavio, ali je koncem aprila objavio prekid karijere.

Dobio je trenersku licencu i počeo raditi s mladim bokserima. Međutim, u novembru je ponovo ušao u ring i to kao sparing partner Hasanu Karkardiju koji se pripremao za borbu protiv Chrisa Hobbsa. Tijekom sparinga se srušio i hitno je prevezen u bolnicu gdje su mu ljekari morali ukloniti dio lubanje kako bi smanjili pritisak na mozak. Više od mjesec dana je bio u komi, a na sam Božić se probudio.

"Bilo je to božićno čudo. Dočekao nas je sa smiješkom na licu. Međutim, ispred Nicka je dugačak oporavak, a pitanje je s kakvim posljedicama. U ovom trenutku to je sve nevjerovatna vijest, on je borac u srcu, sigurno", kazao je njegov otac John.

Za sada nikome nije jasno zašto je Blackwell uopće ušao u ring znajući što je sve prošao nakon borbe s Eubankom koji je njegov potez opisao 'apsolutnim ludilom'.

"Nikome nije jasno zašto je Nick ponovo ušao u ring. Shvatam koliko može biti jaka ljubav prema sportu jer i ja nosim tu ljubav. Ali postoji razlika između ljubavi prema sport i ovoga što je on učinio. Ja to ne mogu shvatiti. To je sramota, ali nadam se kako će se oporaviti i izvući pouke iz svojih pogrešaka", kazao je Eubank Jnr.

Britanski Boxing Board of Control (BBBC) je otvorio istragu, a Hasan Karkardi i njegov trener Liam Wilkins su suspendovani.

Učitaj još novosti