04. 01. 2017 - 21:44
Novi život najbrutalnijeg igrača ikad: Danas je u lovu na...
907
Shares
Novi život najbrutalnijeg igrača ikad: Danas je u lovu na Oscara

VINNIE JONES

Novi život najbrutalnijeg igrača ikad: Danas je u lovu na Oscara

04. 01. 2017 - 21:44
0
Shares

'Težak čovjek' nadimak je Vinnieja Jonesa, penzionisanog velškog nogometaša koji je u svojoj karijeri igrao za Wimbledon, Leeds, Sheffield United, Chelsea i QPR. Također, bio je i kapiten reprezentacije Walesa za koju je upisao tek osam nastupa. 

Najgrublji igrač u povijesti nogometa

Starije generacije pamte Jonesa po nasilnom ponašanju i vrlo gruboj igri. Veznjak Vinnie predvodio je mali engleski klub Wimbledon do osvajanja FA kupa 1988. godine što je najveći uspjeh kluba u povijesti. Tu uspješnu generaciju u Engleskoj nazivali su 'Ludi gangsteri' zbog iznimno prljave igre.

U svojoj petnaestogodišnjoj karijeri dobio je 12 crvenih kartona.

Posebno ga pamte dvojica igrača. Garyu Stevensu okončano je karijeru grubim startom, a znao je 'nagaziti' i po Paulu Gascoigneu, svojedobno najvećoj nogometnoj zvijezdi u Premiershipu.

- Odgrist ću ti uho i ispljunuti ga na travnjak - zaprijetio je Vinnie Paulu jednom prilikom. Njegova nemilosrdnost najviše je zasjala 1987. godine na utakmici Wimbledona i Newcastlea gdje je ionako preplašenog i već batinama natopljenog Gazzu uhvatio za testise. 

Ta fotografija brzo je obišla svijet.

U 1992. izašao je njegov dokumentarac imena Soccer's Hard Men gdje je htio podučiti kolege 'kako se to radi' na terenu. Na kraju, dobio je kaznu zbog kompilacije velikih nogometnih grubosti.



Uspio je dobiti i crveni karton poslije tek tri sekunde igre! Na utakmici FA kupa između Sheffield Uniteda i Chelsea 1992., žestoko je startao na Davea Witheousea.

- Bilo je to prežestoko, predivlje i previše rano, ali nije bilo toliko 'krvavo' koliko ja to mogu napraviti - priznao je u svojoj autobiografiji.

Zbog svoje divlje igre i ponašanja, skupio je preko 40 kazni. Laktario se, gazio protivnike i zajedno s Roy Keaneom dijeli titulu najgrubljeg igrača u nogometu.

Dosta nogometa, idem u Hollywood!

Nakon što se 1999. godine na veselje svojih protivnika ostavio nogometa, ušao je u glumački svijet gdje je odigrao niz zapaženih uloga. Neškolovani glumac snimio je preko 30 filmova. Stigao se baviti i prodajom tapeta - u svom je kvartu otvorio 'biznis' i jedna od njegovih mušterija bio je, ni više ni manje, nego slavni menadžer Jose Mourinho, pišu 24sata.hr.

- Ponosan sam na svoje radove i želim to pokazati svima. Važno mi je baviti se nečim kreativnim i želim pokazati odakle zapravo dolazim - rekao je Vinnie.

Najzapaženija ostvarenja bila su mu u filmu Lock, Stock and Two Smoking Barrels, a njegov talent za glumu prepoznao je britanski redatelj Guy Ritchie. Baš zbog svoje iznimne fizičke snage i 'grubog' izgleda, Jones je postao nova zvijezda glumišta.

Glumio je u filmovima zajedno s Brad Pittom (Snatch), Jasonom Stathamom (Mean Machine), bilo ga je u komediji EuroTrip gdje je odradio ulogu huligana Manchester Uniteda. Čeka ga još niz uloga, a on cilja na Oscara.

Učitaj još novosti