07. 01. 2017 - 22:13
Murray uprkos porazu uvećao prednost: Evo kad i kako Đoković...
907
Shares
Murray uprkos porazu uvećao prednost: Evo kad i kako Đoković opet može biti broj 1

SLIJEDI NAM AUSTRALIAN OPEN

Murray uprkos porazu uvećao prednost: Evo kad i kako Đoković opet može biti broj 1

07. 01. 2017 - 22:13
0
Shares

Srbijanski teniser Novak Đoković pobjednik je ATP turnira u Dohi, on je u finalu koji je trajao gotovo tri sata savladao prvog igrača svijeta, Britanca Andyja Murraya sa 6:3, 5:7, 6:4.
 
Đoković je tako odbranio prošlogodišnji naslov u Dohi, a ovo mu je ukupno 67. osvojeni turnir u karijeri.
 
Usto je srbijanski igrač prekinuo niz od 28 uzastopnih pobjeda prvog igrača svijeta koji je trajao od 16. septembra prošle godine kada je izgubio od Juana Martina del Potra u polufinalnom dvoboju Davis Cupa.
 
Bio je ovo 36. međusobni dvoboj Đokovića i Murraya i 25. pobjeda Noleta.
 
Iako je izgubio finale Dohe od Đokovića, Murray će na ATP listi u ponedjeljak povećati razliku ispred Srbijanca za dodatnih 150 bodova. Razlog je činjenica da je Đoković u Dohi branio 250 bodova, dok Murray lani nije ni igrao u Kataru, pa je samim plasmanom u finale zaradio 150 bodova i sad ih na kontu ima 12.560.
 
Đoković ostaje na 11.780 bodova, pa je tako razlika sada 780 bodova između prvog i drugog tenisera na svijetu.
 
Brojni navijači Novaka Đokovića pitaju se kad bi Nole mogao prestići Škota i ponovno se vratiti na tron. Prvu će priliku imati već u Australiji. No, za takav rasplet Đoković će morati imati puno sreće te neće zavisiti samo od svojih igara.
 
Đoković na Australian Openu brani titulu i 2.000 bodova, dok Murray brani finale i 1.200 bodova.

Jednostavnom matematičkom računicom jasno je da Đoković može prestići Murraya samo ako odbrani naslov (to je prvi i glavni uvjet) i ako Škot ispadne barem u četvrtfinalu, piše Index.
 
Ispadne li Britanac u četvrtfinalu izgubit će 840 bodova, što će biti dovoljno ga Novak pretekne za 60 bodova i da ponovno bude najbolji na svijetu.

Učitaj još novosti