11. 01. 2017 - 17:19
Tko je Ibrahima Konate, čudo od djeteta koje je sinoć na...
907
Shares
Tko je Ibrahima Konate, čudo od djeteta koje je sinoć na debiju ugasilo Monacov stroj za golove?

IMA TEK 17 GODINA

Tko je Ibrahima Konate, čudo od djeteta koje je sinoć na debiju ugasilo Monacov stroj za golove?

Germanijak.hr
11. 01. 2017 - 17:19
0
Shares

Vjerujemo da je rijetko tko sinoć obraćao naročitu pažnju na utakmicu francuskog Liga kupa između drugoligaša (bivšeg prvoligaša) Sochauxa i stroja za golove, Monaca. Točnije, kako je utakmica odmicala kraju mnogi su se hvatali za glavu vidjevši da Sochaux drži vodstvo steknuto u u 16. minuti pogotkom Andriatsime.

Na kraju je sve ispalo više-manje očekivano, Joao Moutinho je prvo izjednačio u 83., da bi se Monaco provukao u polufinale nakon izvođenja jedanaesteraca. Mnogi su se doduše i dalje pitali kako je Sochaux tako dugo odolijevao momčadi koja u prosjeku zabija po tri gola po susretu? Na kraju krajeva, Monaco je ispratio Bastiu sa pet golova u mreži, Marseille i Bordeaux sa četiri, Nancy sa šest, Rennes sa sedam, CSKA Moskva sa tri...

Međutim, oni koji su gledali su se mogli uvjeriti kako je jedan mladić stršio u defanzivnim zadacima, uvijek korak na lopti ispred strijelaca poput Carrilla, Lemara i Bakayoka. Ime igraču s brojem 31 na leđima je Ibrahima Konate, a šokantna vijest je da mu je tek - sedamnaest godina! Da, onog momka kojeg je bio pun teren i koji je znalački kretao u startove ste do jučer mogli gledati samo u rezervnoj ekipi Sochauxa ili u selekciji Francuske do 17 godina.

Konate je rođen u Parizu, u obitelji malijskog podrijetla gotovo punih godinu dana nakon što je Francuska na Stade de Franceu podigla trofej prvaka svijeta. Počeo je trenirati nogomet u Parizu, ali ne u slavnom Saint-Germaineu, već u Paris FC-u, povijesno značajnom klubu koji danas tavori u trećoj francuskoj ligi. Od tamo je 2014. godine prešao u omladinski pogon Sochauxa, gdje je s juniorima na tom istom Stade de Franceu 2015. godine osvojio i Coupe Gambardella, svojevrsni nacionalni kup za juniorske momčadi Francuske. Već je tada Konate zapao za oko mnogima, zavrijedivši i poziv prvo u U16 selekciju Francuske, za koju je postigao i pogodak, a kasnije i u U17 kategoriju.

Konateova najveća vrlina je, kako je demonstrirao i sinoć, izrazita pozicijska inteligencija, moć na lopti ali i atleticizam. S gotovo 2 metra visine (točnije, 1.92 m) zadivljuje način na koji se kreće po terenu i pokriva široku površinu svoje polovice. Pokriva višestruke pozicije, s naglaskom na stoperske i onu zadnjeg veznog; ta je kombinacija zajedno sa njegovim kvalitetama ono što se traži od modernog defanzivnog igrača. Ipak, Konate ostaje skroman u svojim izjavama, čak i nakon fenomenalnog debija protiv Monaca:

„Smatram da trebam još rasti, ponajprije po pitanju eksplozivnosti te napadačkog segmenta, eksplozivnosti“, samokritičan je mladić u izjavama.

Svjedoci smo koliko pozicijska inteligencija i polivalentnost rade razliku i dodaju općem dojmu igrača. Ne treba ići daleko, David Alaba, Joshua Kimmich, Mahmoud Dahoud, Saul Niguez... Sve su to redom mladi igrači odgojeni po načelima i potražnji modernog nogometa; mobilnost i polivalentnost. Uz njegove zapažene fizičke karakteristike i inteligenciju, možemo očekivati kako je Ibrahima Konate još jedan primjer talenta koji uz pravilan rad može nastaviti niz uzbudljivih, modernih mladih igrača. A njegov nastup protiv Monaca može biti ono pravo vatreno krštene iz kojeg je izašao bez traga dima na ramenu, kamoli opečen.

Učitaj još novosti