17. 01. 2017 - 16:43
Na današnji dan rođen je najveći bokser svih vremena -...
907
Shares
Na današnji dan rođen je najveći bokser svih vremena - Muhammed Ali (VIDEO)

Na današnji dan rođen je najveći bokser svih vremena - Muhammed Ali (VIDEO)

17. 01. 2017 - 16:43
0
Shares

Na današnji dan prije 75 godina rođen je najbolji bokser svih vremena u teškoj kategoriji Muhammed Ali. Velikan kojem se klanjao cijeli svijet preminuo je 3. juna prošle godine nakon što se 32 godine borio protiv Parkinsonove bolesti.

Prvu titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji osvojio je 1964. godine pobijedivši Listona, a potvrdio je 1967. godine nakon što je pobijedio Ernie Terrela koji je bio vlasnik WBA pojasa koji je Aliju bio oduzet ranije u toj godini.

Nakon kraja profesionalne karijere Muhammed Ali je obolio od Parkinsonove bolesti. Čovjek koji je plesao kao leptir dok je svojim rukama ubadao kao pčela već dugo nije mogao držati ruke mirno ni u jednom trenutku. To je tužna sudbina najboljeg boksera kojeg je ovaj svijet ikada vidio. U potvrdu tome ide i činjenica da je Muhammed Ali proglašen najboljim sportistom svih vremena.

Muhammed Ali je 1994. godine postao počasni predsjednik Bokserskog saveza Bosne i Hercegovine, nakon što se u zgradi bh. misije u Ujedinjenim nacija sreo s tadašnjim predsjednikom Predsjedništva BiH Alijom Izetbegovićem.

Pogledajte video:

Učitaj još novosti