26. 01. 2017 - 22:31
Da li ste se ikada zapitali: Evo odgovora zašto utakmica traje...
907
Shares
Da li ste se ikada zapitali: Evo odgovora zašto utakmica traje 90 minuta!

Da li ste se ikada zapitali: Evo odgovora zašto utakmica traje 90 minuta!

26. 01. 2017 - 22:31
0
Shares

Zahvaljujući setu pravila postavljenih u Velikoj Britaniji, fudbalska utakmica traje 90 minuta. E sada, to može biti 90 minuta ekstremne napetosti i užitka za gledanje, ili zijevanje koje traje sat i pol.
Jedno je jasno – igra se 90 minuta. Da li vas je ikada interesovalo zbog čega?

Kada su napisana prva pravila fudbala ili nogometa, pa kako ko voli, utakmice su trajale dva sata, 120 minuta, a na terenu je bilo prisutno po 20 igrača. Dva poluvremena sa po sat vremena aktivne igre sa jednom loptom podijeljenom između 40 igrača je malo previše, kada gledamo iz ove pozicije.

To pravilo je izmijenjeno u okršaju između Londona i Sheffielda 1866. godine, kada su se dva tima međusobno dogovorila da na teren izađe po 11 igrača, i da se utakmica igra 90 minuta sa po 45 minuta trajanja, te su na taj način pobijena pravila uspostavljena na Cambridgeu.

Od tada, pa do danas – usvojen je standard od 90 minuta, koji ne važi samo u nekim zemljama – i to za utakmice omladinskih liga, gdje poluvrijeme može da traje od 15 do 30 minuta.

Kratki odgovor na pitanje s početka teksta je: Tradicija, piše N1.

U pravilniku engleske Fudbalske asocijacije (FA) stoji: Trajanje meča je 90 minuta, osim u specijalnim slučajevima, gdje se trajanje produži na dodatnih 30 minuta. Sudija nadoknađuje vrijeme u skladu sa zakonima igre, i njegova odluka ne može biti predmet žalbe”.

Razmak između dva poluvremena je kao što znamo 15 minuta, a obje ekipe se sa pauze moraju vratiti na teren pet minuta prije početka drugog poluvremena.

U skladu sa pravilima, meč se može produžiti na specijalnim utakmicama ili kup utakmicama na još 30 minuta (po 15 minuta dodatnog vremena) ako je rezultat neriješen, nakon čega se ide na izvođenje penala odnosno jednanaesteraca.

Tehnički, fudbalski meč skoro pa uvijek traje duže od 90 minuta, zbog zaustavljanja igre, povreda, izmjena i slično, što je opće poznata činjenica svima onima koji prate i vole fudbal.

Učitaj još novosti