18. 03. 2017 - 16:25
Selektor U-17 reprezentacije BiH Sakib Malkočević: Englezi su...
907
Shares
Selektor U-17 reprezentacije BiH Sakib Malkočević: Englezi su favoriti, ali vjerujem da možemo na EP!

Kvalifikacije

Selektor U-17 reprezentacije BiH Sakib Malkočević: Englezi su favoriti, ali vjerujem da možemo na EP!

Fena
18. 03. 2017 - 16:25
0
Shares

Etno-selo Stanišići kod Bijeljine od sutra će biti baza U-17 reprezentacije BiH. U tom sportskom kompleksu, te da stadionu Radnika u Bijeljini, u četvrtak počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje se u maju ove godine održava u Hrvatskoj.

U grupi 7 elitnog kruga kvalifikacija, osim Bosne i Hercegovine, nalaze se sve jaki suparnici: Engleska, Češka i Slovenija.

Selektor Sakib Malkočević sutra i u ponedjeljak imat će na raspolaganju 18 igrača koji su, nakon prolaza u elitni krug kvalifikacija, došli u priliku da se drugi put zaredom plasiraju na Evropsko prvenstvo, što je uspjeh kakav ima rijetko koja domaća nogometna selekcija.

- Ovo je naš četvrti prolaz u elitni krug kvalifikacija zaredom i samim tim ostvarili smo veliki uspjeh. Podsjećam da smo i u Gruziju, u prošlom  ciklusu, otišli kao autsajderi, a ostvarili smo plasman na EP. Tome se nadam i sada, mada sam svjestan da će biti veoma teško, jer su nam protivnici ekipe koje skoro redovito sudjeluju na evropskim prvenstvima – kaže za Fenu selektor U-17 reprezentacije Sakib Malkočević.

Prvi susret naš reprezentacija imat će u četvrtak, 23. marta protiv Slovenije (15 sati) u Etno-selu Stanišići. U subotu, 25. marta, na istom stadionu, mladi bh. „zmajevi“ igrat će protiv Češke (15 sati), dok  posljednju utakmicu igraju 28. marta u Bijeljini protiv Engleske, također u 15 sati.

- Dvije prvoplasirane reprezentacije idu na evropsko prvenstvo i vjerujem da ćemo biti među njima.  Nadam se da će na okupljanje doći svi pozvani igrači i da se ova dva dana niko neće povrijediti ili razboljeti. Mnogi od njih igrat će danas i sutra prvenstvene utakmice za svoje ekipe – naglašava selektor.

Napominje da će u Etno-selu Stanišići tokom trodnevnih priprema uglavnom raditi na psihološkom i taktičko-tehničkom planu. Igrači su svjesni šta za njih, ali i za NS BiH i državu, donosi plasman na završnicu EP-a. Za prolaz dalje treba da se poklope mnogi detalji, ističe Malkočević, ali bi svaki bod popravio inače sve bolji rejting koji ima naša U-17 reprezentacija.

- U pripremnom razdovlju dobro smo radili. Odigrali smo pet pripremnih utakmica. Pobijedili smo dva puta Hrvatsku (4:1 i 1:0), Crnu Goru smo pobijedili i igrali neriješeno (3:0, 0:0), dok smo sa Srbijom remizirali (0:0). Ono što igrača očekujem jeste da daju maksimum, naprave novi iskorak i poprave poziciju bh. reprezentacije kako bi naše naredne generacije kadeta imale u startu lakše protivnike, mada danas uopće nema laganih rivala – zaključuje Malkočević u razgovoru za Fenu.

Učitaj još novosti